Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Maneviyat (Ruhanilik) Beyninize Katkı Sağlıyor Olabilir!

Maneviyat (Ruhanilik) Beyninize Katkı Sağlıyor Olabilir! YouTube
3 dakika
4,973
Tüm Reklamları Kapat

Yüksek depresyon riski altında olan insanlar için maneviyat beyne bir miktar koruma sağlıyor olabilir. Araştırmada, dinin veya ruhsallığın hayatları için "önemli" olduğunu belirten insanlarda, beynin dış katmanının bazı kısımlarından oluşan korteks tabakasının, bu tür soyut kavramların önemi olmayanlara göre daha kalın olduğu tespit edildi. Reuters Sağlık'a konuşan Myrna Weismann şunları belirtti:

İnançlarımız ve ruh halimiz beynimize yansımaktadır ve yeni görüntüleme teknikleri sayesinde bu etkileri görüntüleyebilmeye başladık. Beyin sıradışı bir organ. Tek görevi kontrol etmek; ancak duygularımız tarafından da kontrol ediliyor.

Bu araştırmada bizzat görev alan Weismann, Columbia Üniversitesi Psikiyatri ve Epidemiyoloji Bölümü'nde bir profesör ve aynı zamanda New York Eyalet Psikiyatrik Enstitüsü'nde Klinik-Genetik Epidemiyoloji Bölümü başkanıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma beyin kalınlığı ile dindarlık veya ruhsallık arasında bağ kuruyor olsa da, Weismann ve ekip arkadaşlarının JAMA Psychiatry dergisinde yayımladıkları makalelerine göre daha kalın beyin katmanları olan insanların daha dindar veya ruhani olduğu söylenemiyor. Buna rağmen bu keşif, dindarlığın, beynin depresyona karşı direncini nasıl arttırdığına dair ipuçları sunuyor.

Daha önceden araştırmacılar, dindar veya ruhani duygular içerisinde olan kişilerin daha az depresyon tehdidi altında olduğunu tespit etmişlerdi. Ayrıca yüksek depresyon tehdidi altında olan insanların kortekslerinin inceldiği de belirlenmişti. 

Tüm Reklamları Kapat

Serebral korteks, beynin en dış katmanıdır ve gri maddeden oluşur. Bu yapı, beynin karakteristik kıvrımlarını barındırır. Korteksin belli bölümleri duyusal algı, dil ve duygular gibi belirli sinirsel aktivite için öbeklerden oluşuyor.

Bu yeni araştırma için araştırmacılar yaşları 18 ila 54 arasında 103 yetişkin katılımcı buldular ve onlara dinin veya ruhsallığın kendileri için ne kadar önemli olduğunu, son 5 yıllık periyotta ne sıklıkla dini toplantılara katıldıklarını sordular. Buna ilaveten aynı zamanda beyin görüntüleri elde edilerek korteks kalınlıkları belirlendi.

Tüm katılımcılar, bundan daha önce yapılmış bir çalışmanın katılımcılarının çocukları veya torunlarıydı. Bu ailelerin bazılarının geçmişinde depresyon bulunuyordu, dolayısıyla bu kişilerin çocuk ve torunları yüksek risk grubu olarak belirlendiler. Depresyon riski olmayan ailelerden gelenler ise kıyas grubu oldular.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sonuç olarak araştırmacılar, bireysel olarak dindarlığın veya ruhaniliğin daha kalın bir kortekse sahip olma ile ilişkilendirdiler; ancak kiliseye/camiye gitmenin bu kalınlıkla bir ilişkisi olmadığını gösterdiler. Bu ilişki, özellikle yüksek depresyon riski altında olan gruplarda belirgindi. Weismann, şu anda bu ilişkinin ne kadar sabit olduğunu incelediklerini belirtti. Ekibi daha fazla beyin görüntüsü alarak dindarlık veya ruhaniliğe bağlı olarak korteks kalınlığının değişip değişmediğini inceleyecekler. Weismann'a göre bu, araştırmalarını test etmenin ve doğrulamanın bir yöntemi olacak.

Duke Üniversitesi Tıp Merkezi'nde profesör olan Dr. Dan Blazer, araştırmanın oldukça ilgi çekici ama aynı zamanda henüz keşfedilme aşamasında olduğunu söyledi. Şunları ekledi:

Bence bu çalışma nereye bakmamız gerektiğini gösteriyor. Bu ilgimizi çeken bir alan ama dikkatli de olmalıyız. Örneğin beynin başka bölgeleri de ruhanilik veya dindarlık ile alakalı olabilir. Ayrıca maneviyat, sosyoekonomik durum gibi bir diğer şeyin belirleyicisi de olabilir.

Blazer, beyin-din-depresyon ilişkisinin araştırılmasının heyecan verici olduğunu da belirtiyor. Şunları söylüyor:

Bu alanda hiçbir araştırmanın yapılmadığı zamanlardan bugünlere doğru geldik.

Weismann ise son olarak şunları belirtiyor:

Akıl ve vücut çok sıkı bir şekilde birbirine bağlıdır. Araştırma sonuçlarımızın terapiler açısından anlamını şu etapta söylemek çok zor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  • L. Miller. (2014). Neuroanatomical Correlates Of Religiosity And Spirituality: A Study In Adults At High And Low Familial Risk For Depression. JAMA Psychiatry, sf: 128-135. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/10/2023 09:41:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1827

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sıcak
Hastalık Yayılımı
Bilişsel
Uydu
Mers
Köpekler
Önyargı
Coğrafya
Müzik
Kadın Sağlığı
Çiçek
Semptom
Radyo
Taklit
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Enfeksiyon
Teyit
Kişilik
Bilim Tarihi
Albert Einstein
Aşı
Gen
Biyoçeşitlilik
Optik
Evrim Ağacı Duyurusu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Antarktika'daki Canlıların Kaçamadığı Ölümcül Buz Büyüsü!
Antarktika'daki Canlıların Kaçamadığı Ölümcül Buz Büyüsü!
Fukushima'nın Radyoaktif Suları Okyanusa Boşaltılınca Ne Olacak?
Fukushima'nın Radyoaktif Suları Okyanusa Boşaltılınca Ne Olacak?
Bu Lamba Sizi Hackerlardan Nasıl Koruyor?
Bu Lamba Sizi Hackerlardan Nasıl Koruyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. M. Seaman, et al. Maneviyat (Ruhanilik) Beyninize Katkı Sağlıyor Olabilir!. (1 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1827
Seaman, A. M., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 01). Maneviyat (Ruhanilik) Beyninize Katkı Sağlıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 04, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1827
A. M. Seaman, et al. “Maneviyat (Ruhanilik) Beyninize Katkı Sağlıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 01 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1827.
Seaman, Andrew M.. Bakırcı, Çağrı Mert. “Maneviyat (Ruhanilik) Beyninize Katkı Sağlıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 01, 2014. https://evrimagaci.org/s/1827.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close