Livyatan (Leviathan) Nedir? Efsanevi Deniz Yaratığı Gerçek mi?
Geçmişten günümüze pek çok kültürde efsanevi yaratıkların bahsi geçmektedir. Aklımıza ilk gelenler genellikle Yunan mitolojisinden olur; Pegasus, Cerberus, Hidra, Chimera gibi. Elbette bu örnekler, mitolojiye olan ilginize bağlı olarak çok daha fazla arttırılabilir. Fakat bizim odaklandığımız mitolojik yaratık Kraken ve Moby Dick gibi deniz yaratıkları efsaneleri arasından sıyrılıp, literatüre kazandırılan kadim yaratık: Livyatan (Leviathan). Öyle ki adına kitaplar, efsaneler yazılan bu yaratık tarihte yaşamış denizel hiper-yırtıcılardan birinin ismine atfediliyor.
İlk kez Babil Yaratılış Destanı’nda karşılaşılan bu yaratık daha sonrasında Kitab-ı Mukaddes’te kullanılması ile bilinirliği artmıştı.[1] Mitolojiden çıka gelen Livyatan, efsanelere göre denizlerde hüküm süren kocaman bir deniz canavarıdır. Kimilerine göre bu canavar, dev bir su yılanı, kimilerine göre ise bir ejderha olarak tasvir edilmekteydi. Tarihin neredeyse her kesiminde kötülük ve kaosun sembolü olan bu yaratığın ismi, genellikle güçlü ve kötücül bir düşmana çağrışım yapmaktadır.
Günümüz araştırmacıları da bu güçlü ve kudretli ismi öncelikle timsah gibi büyük sürüngenlere atıfta bulunmak adına kullansalar da, ismin asıl sahiplerinin efsanelerdeki gibi derin denizlerdeki canlılar olmasına karar verdiler. Tam da bu noktada karşılarına, günümüz sperm balinalarının nesli tükenmiş bir akrabası çıktı, Livyatan melvillei.
Livyatan melvillei adı verilen fosil, sperm balinalarının yer aldığı Physeteroidea ailesinin bir cinsi olarak literatüre kazandırılmıştır. Dış görünüşü tipik bir şekilde modern sperm balinalarına (Physeter macrocephalus) benzemektedir. İlk kez Peru’da keşfedilen Livyatan fosillerinin yaş tayini gerçekleştirildiğinde, Livyatan’ların yaklaşık 13-12 milyon yıl önce Orta Miyosen döneminde yaşadıkları görüldü.
Keşfedilen çene kemikleri ve dişleri, Livyatan’ların günümüz sperm balinalarından önemli ölçüde ayrılmasını sağladı. Çünkü günümüz sperm balinaları ağırlıklı olarak kafadanbacaklılar ile beslenmekte ve beslenme davranışı sırasında emme kuvveti uygulanarak avın sadece alt çenelerinde yer alan dişlerin etki alanına girmesi sağlanır.
Fakat keşfedilen Livyatan fosilindeki dişlerin boyutları düşünüldüğünde, bu özelliğe ihtiyaç duyan bir canlı olmadığını gözler önüne serdi: Dişlerinin boyutları 36.2 cm ile günümüz sperm balinası dişlerinin neredeyse iki katıydı ve farklı olarak her iki çene kemiğinde (alt ve üst) de bulunuyordu.[2] Dişlerinin devasalığı, onu şimdiye kadarki en güçlü ısırığa sahip hayvanlar arasına soktu. Bu özelliklerinden ötürü, Hiper-yırtıcı makroraptoryal sperm balinaları grubunun bir üyesi olarak konumlandı ve muhtemelen günümüz sperm balinalarının aksine diğer balinaları, fokları vb. canlıları avlayabilen bir uç (apeks) yırtıcıydı.
Livyatan'ın toplam uzunluğu, modern sperm balinasına benzer şekilde yaklaşık 13.5–17.5 metre olduğu tahmin ediliyor ve bu da onu şimdiye kadar var olan en büyük yırtıcılardan biri haline getiriyor.[3] Günümüz sperm balinalarının bir diğer adı ispermeçet balinasıdır. Bu adı sahip oldukları spermaceti organından alırlar.[5] Livyatan’larda da spermaceti organı tıpkı günümüzde kullanıldığı gibi ekolokasyon, iletişim ve/veya av ve diğer balinaların yerini tespit etmek için kullanıldığı düşünülmektedir.
Livyatan’ın yaşadığı dönem düşünüldüğünde bir diğer apeks yırtıcı olan Megalodon (Otodus megalodon) ile yollarının kesişmesi kaçınılmazdı. Bu durum, benzer avlar için rekabete girmiş olabileceklerini bizlere göstermekteydi.[4] Elbette ikisi arasında gerçekleşen çarpışmayı kimin kazandığına dair net bir bilgimiz henüz bulunmuyor; fakat boyutlar bakımından birbirine yakın olan bu ikili arasında Livyatan, dişlerinin devasalığı sayesinde oldukça avantajlıydı. Tek dezavantajı olarak sayabileceğimiz konu, bir balina olduğu için, nefes alıp vermek için su yüzeyine çıkması gerekmesidir.
- Afrika'da Karaya Oturan 17 Milyon Yaşındaki Balina!
- Balina ve Yunusların Evrimi: Karadan Denize Evrimsel Bir Destan ve Balinaların Kol ve Bacak Kemiklerinin Evrimi...
- Köpekbalığı Evrimi: 450 Milyon Yıllık Geçmişe Sahip Köpekbalıkları Nasıl Evrimleşti? Köpekbalıkları, 5 Büyük Yok Oluşu Nasıl Atlattılar?
Yok olma sebeplerinin Miyosen dönemin sonunda gerçekleşen son buzul dönemden kaynaklandığı düşünülmektedir. Buzul dönem yüzünden azalan, hatta kimi yerlerde tükenen besin kaynakları, Livyatan'ların nesillerinin tükenmesine sebep oldu. Günümüzde Livyatan'ların nesillerinin tükenmesi ile ortaya çıkan ekolojik nişteki boşluğu akrabaları olan Orca'lar (katil balina) gibi dişli balinalar doldurmaya çalışmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 31
- 22
- 17
- 7
- 6
- 5
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- ^ A. Şahin, et al. (2017). Mitolojiden Genel Kamu Hukukuna “Canavar Yaratık” Olgusu: Leviathan, Behemot, Rahav, Yılan Ve Ejderha. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, sf: 149-184. doi: 10.20979/ueyd.333172. | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Yong. Behold Livyatan: The Sperm Whale That Killed Other Whales. (30 Haziran 2010). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2020. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
- ^ O. Lambert, et al. (2010). The Giant Bite Of A New Raptorial Sperm Whale From The Miocene Epoch Of Peru. Nature, sf: 105-108. doi: 10.1038/nature09067. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Door. Livyatan Melvillei: The Horror Version Of Moby-Dick - Darwin's Door. (24 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2020. Alındığı Yer: Darwin's Door | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. A. Mchedlidze. (2009). Sperm Whales, Evolution. Academic Press, sf: 1097-1098. doi: 10.1016/B978-0-12-373553-9.00249-2. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 22:00:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9689
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.