Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Baltık Denizi'nde Yeni Bir Balık Avcısı Keşfedildi!

3 dakika
264
Baltık Denizi'nde Yeni Bir Balık Avcısı Keşfedildi! Eurekalert
Tüm Reklamları Kapat

Atlantik ve Baltık ringaları, Kuzey Atlantik Okyanusu ve Baltık Denizi ekosistemleri için merkezi öneme sahip tipik planktonla beslenen balıklardır. İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden araştırmacıların Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, son buzullaşmanın sonundan beri var olan genç bir su kütlesi olan Baltık Denizi'nde genetik olarak farklı, balıkla beslenen bir ringa türünün evrimine ışık tutuyor.

Atlantik ve Baltık ringaları, plankton üretimi ile yırtıcı balıklar, deniz kuşları, deniz memelileri ve insanlar gibi diğer organizmalar arasında bir köprü görevi gördüğünden ekosistemde kilit bir role sahiptir. Ekibin önceki çalışmaları, bu balıkların iklim koşulları, tuzluluk ve tercih edilen yumurtlama mevsimi gibi faktörlere bağlı olarak çeşitli adaptasyonlar ile farklı ekotiplere ayrıldığına işaret ediyor.

18. yüzyılda taksonominin kurucusu ve Uppsala'da profesör olan Carolus Linnaeus, Baltık ringasını Baltık Denizi'ndeki yarı tuzlu suya adapte olmuş Atlantik ringasının bir alt türü olarak tanımlamıştı. Baltık ringa balığının, Atlantik ringa balığından farkı ise çok daha küçük olması ve daha az yağ içermesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma, Uppsala'nın kuzeydoğusundaki bir sahil kasabasında yaşayan bir balıkçının, yaz gündönümünden hemen önce yumurtlayan ve Atlantik ringası kadar büyük olan bir ringa türünden bahsetmesiyle başladı. Bu, Baltık Denizi'nde yaygın olarak görülen planktonla beslenen ringalardan daha sıra dışı ve daha büyük bir tür olduğu anlamına geliyordu. araştırmayı yöneten Uppsala Üniversitesi Tıbbi Biyokimya ve Mikrobiyoloji Bölümü Profesörü Leif Andersson şunları söylüyor:

Yerel halkın, her yıl aynı bölgede yumurtlayan bu büyük Baltık ringası popülasyonunu bildiğini öğrendiğimde, bu balıkların örneklerini toplayıp genetik yapılarını analiz etmeye karar verdim. Artık bunun Baltık Denizi’nde yüzlerce, belki de binlerce yıldır evrimleşmiş genetik olarak benzersiz bir popülasyon olduğunu biliyoruz.

Araştırmacılar, bu büyük ringa balıklarının morfolojisi, büyüme oranları, yağ içeriği ve çevresel kirleticilere maruz kalma durumları üzerinde kapsamlı analizler yaptı. En dikkat çekici bulgulardan biri, büyük ringa balıklarının solungaç rakorlarında görülen hasarlardı. Planktonla beslenen Baltık ringaları, planktonları süzmek için solungaç yapılarından yararlanırken, büyük ringalarda tespit edilen hasar, avlanmaya karşı keskin dikenlerle korunmuş adi çöpçü gibi küçük balıklarla beslenmeye geçişi işaret ediyor olabilir.

Araştırmacıların bulduğu bir diğer ilginç sonuç, büyük ringa balıklarının önemli ölçüde daha yüksek yağ içeriğine sahip olması ve Baltık Denizi'ndeki sorunlu bir kloro-organik kirletici olan dioksin seviyelerinin belirgin şekilde düşük olmasıydı. Bu bulgular balıkların beslenme biçimiyle ve büyüme hızıyla uyumluluk gösteriyor. Görece düşük dioksin içeriği ise, bu balık yiyen Baltık ringasını insan tüketimi için daha cazip hale getiriyor.

Balık yiyen büyük ringa balığının genetik olarak benzersiz olduğunu tespit eden uzmanlar, Baltık Denizi'nin farklı bölgelerinden daha önce toplanan büyük ringa balıklarıyla birlikte büyük balıkların tüm genom dizilimini yapmaya karar verdi. İkinci büyük ringa balığı grubunun mide analizi, bu bireylerin küçük balıklarla beslendiğini ortaya koyuyor. Uppsala Üniversitesi'nde araştırmacı ve yayının ilk yazarı olan Jake Goodall, şunları söylüyor:

Genetik analizimiz Baltık Denizi'nde balık yiyen ringa balıklarının en az iki farklı alt popülasyonu olduğunu gösteriyor. Bunlardan biri Stockholm'ün kuzeyinde, diğeri ise Stockholm'ün güneyinde bulunuyor.

Cevap bekleyen sorular arasında, Atlantik Okyanusu'nda böyle bir balık yiyen ringa türüne rastlanmazken, neden Baltık Denizi’nde bu türün evrimleşmiş olduğu yer alıyor. Atlantik Okyanusu'nun yaklaşık %3,5’lik tuzluluk oranıyla kıyaslandığında, Baltık Denizi'nde tuzluluk oranı sadece %0,2 ila %1 arasında değiştiği biliniyor. Bu düşük tuzluluk, çoğu deniz balığının bu sularda hayata tutunmasını zorlaştırıyor. Leif Andersson son olarak şu açıklamayı yapıyor:

Balık yiyen Baltık ringalarının, uskumru ve ton balığı gibi diğer yırtıcı balıkların bulunmadığı bölgelerde, bu türlerle rekabetin eksikliği nedeniyle evrimleştiğini düşünüyoruz. Bu durum, bu ringaların Baltık Denizi'nde yeterince kullanılmayan bir besin kaynağından faydalanmalarına olanak tanıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 05:42:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19447

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Baltık Denizi'nde Yeni Bir Balık Avcısı Keşfedildi!. (29 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19447
Derin, U. (2024, December 29). Baltık Denizi'nde Yeni Bir Balık Avcısı Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19447
U. Derin. “Baltık Denizi'nde Yeni Bir Balık Avcısı Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19447.
Derin, Ufuk. “Baltık Denizi'nde Yeni Bir Balık Avcısı Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/19447.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close