Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Laniakea: Samanyolu Galaksisi'nin İçinde Bulunduğu "Engin Cennet"

Laniakea: Samanyolu Galaksisi'nin İçinde Bulunduğu "Engin Cennet"
2 dakika
10,054
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ulusal Bilim Vakfı'nın Green Bank Teleskobu (GBT) ve birçok diğer teleskobu bir arada kullanan gökbilimciler, Samanyolu Gökadamızın Havai dilinde "engin cennet" anlamına gelen 'Laniakea' adını verdikleri yeni tanımlanmış devasa bir gökada kümesinin bir parçası olduğunu belirledi.

Bu keşif, gökada çevremizin sınırlarını netleştiriyor ve yerel Evrende çeşitli gökada kümeleri arasında evvelinde kabul görmemiş bağlantılar kuruyor. Bu çalışmayı açıklayan makale, Nature dergisinde kapak yazısı olarak yer aldı. Araştırmanın başında bulunan ve Manoa'daki Hawai Üniversitesi'nde gökbilimci olan R. Brent Tully şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Nihayet evimiz diyebileceğimiz gökada kümelerini tanımlayacak sınırları oluşturabildik. Bu, memleketinizin aslında diğer milletlerle sınıra sahip daha büyük bir ülkenin parçası olduğunu anlamaktan farklı değil.

Gökada kümeleri Evren'de bilinen en geniş yapılar arasında yer alıyor. Gökada kümeleri; bizim düzinelerce gökadadan oluşan yerel grubumuz gibi, yüzlerce gökada barındıran ve bir lifler ağı ile birbirine bağlanmış olan devasa kümelerden meydana gelir. Bu yapılar kendi içlerinde bağlı olsalar da, oldukça zayıf tanımlanmış bağlara sahiptir.

Evrensel haritacılığı daha iyi geliştirebilmek amacıyla araştırmacılar bu geniş ölçekli gökada yapılarını değerlendirmek için gökada hareketleri üzerindeki etkilerini incelemek suretiyle yeni bir yol tasarlıyor. Yapılar arasındaki bir gökada, geniş ölçekli yapıları saran yerçekimsel kuvvetler dengesinin gökada hareketlerini belirliyor olduğu bir yerçekimsel mücadele içine girecek. 

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, GBT ve yerel Evrenimizdeki gökadaların hızını saptayan diğer radyo teleskopları kullanarak, her gökada kümesinin evrenin hangi bölümünde yer aldığını tanımlamayı başarabildi. Tully şöyle diyor:

Green Bank Teleskop gözlemleri bir dizi gökada kümesi arasındaki ilişkileri ve bunların sınırlarını anlama yolundaki araştırmalar için büyük bir önem arz ediyor.

Samanyolu bu yeni teknikler kullanılarak boyutu ilk kez itinayla saptanmış olan böyle bir gökada kümesinin eteklerinde yer alıyor. 

Laniakea adı verilen bu gökada kümesinin çapı 500 milyon ışık yılı büyüklüktedir ve 100.000 gökadaya yayılmış yüz trilyon Güneş kütlesi içerir. Bu çalışma aynı zamanda gökadalar arası evrende yerçekimsel bir odak noktası olan ve yerel gökadalar grubumuzun ve diğer gökada kümelerinin hareketlerini de etkileyen Büyük Çekicinin (Great Atttactor) rolüne de netlik getiriyor. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Laniakea gökada kümesinin sınırları içinde, gökada hareketleri su akıntısının bir vadi doğrultusunda alçalan yolları takip etmesi gibi içe doğrudur. Büyük Çekici bölgesi, Laniakea Gökada kümesi boyunca artan bir çekim küresine sahip düz tabanlı yerçekimsel geniş bir vadidir. 

Laniakea adı, Hawai Dili doçenti ve Hawai Üniversitesi sisteminin bir parçası olan Kapiolani Topluluk Üniversitesi'nde Dil, Dilbilim ve Edebiyat Bölüm Başkanı olan Nawa'a Napoleon tarafından teklif edildi. Bu isim, Engin Pasifik Okyanusu boyunca yapılan cennete yolculuk hikayelerini kullanan Polinezyalı denizcileri onurlandırıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 11
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 08:13:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3971

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. R. A. Observatory, et al. Laniakea: Samanyolu Galaksisi'nin İçinde Bulunduğu "Engin Cennet". (13 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3971
Observatory, N. R. A., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2015, December 13). Laniakea: Samanyolu Galaksisi'nin İçinde Bulunduğu "Engin Cennet". Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3971
N. R. A. Observatory, et al. “Laniakea: Samanyolu Galaksisi'nin İçinde Bulunduğu "Engin Cennet".” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 13 Dec. 2015, https://evrimagaci.org/s/3971.
Observatory, National Radio Astronomy. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Laniakea: Samanyolu Galaksisi'nin İçinde Bulunduğu "Engin Cennet".” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, December 13, 2015. https://evrimagaci.org/s/3971.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close