Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lama Nanokorları, COVID-19'a Karşı Güçlü Bir Silah Olabilir!

Lama Nanokorları, COVID-19'a Karşı Güçlü Bir Silah Olabilir! Flickr
4 dakika
1,469
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pittsburgh Tıp Fakültesinden araştırmacılar, lamalardan alınan küçücük ama oldukça etkili SARS-CoV-2 antikor parçacıklarından, COVID-19'un tedavisi ve önlenmesinde kullanılabilecek, solunabilir bir tedavi yöntemini Science dergisinde tanıttılar.

Nanokor denen bu özel lama antikor parçaları, insan antikorlarından çok daha küçük olmalarına rağmen SARS-CoV-2 virüsünü nötralize etme konusunda defalarca kat daha etkililer ve çok daha stabil yapıdalar.

Nanokorlar ilk olarak 1990'ların başında, Hamers-Casterman ve arkadaşlarının devegillerde bulunan yeni tip bir antikoru keşfetmesi ile bulundu. Bu antikorlar, tipik antikorların aksine iki ağır ve iki hafif zincirden değil, yalnızca ağır zincirlerden oluşuyordu. Yeni keşfedilen bu antikorlara "sadece ağır zincirden oluşan antikor" (İng.: "heavy chain only antibody" ya da kısaca "HcAb") adı verildi. HcAb'lerde antijen ile bağ yapacak ufak kısım ise, doğru tahmin ettiniz, nanokorlardı.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Tıpkı antikorlar gibi antijenlere karşı etkinlik gösteren nanokorların, antijenlerden çok daha küçük olması, dokular arasında hücrelere kolayca yayılabilmelerini ve böylece daha etkili olmalarını sağlıyordu. Bunun yanında antikorların aksine immün tepkimelere yol açmamaları, zorlu koşullarda yapılarının bozulmaması ve düşük maliyetle elde edilebilir olmaları onları kanser, enfeksiyon hastalıkları, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar ve enflamatuvar hastalıkların tanı ve tedavisinde gözde bir konuma taşıdı.[1]

a) Antikor (IgG)  b)HcAb  c)HcAb'den elde edilen VHH, yani nanokor
a) Antikor (IgG) b)HcAb c)HcAb'den elde edilen VHH, yani nanokor
NCBI

Pittsburgh Üniversitesinde hücre biyolojisi dalında öğretim üyeliği yapan Yi Shi şunları söylüyor:

Doğa bizim en büyük kaşifimiz. Geliştirdiğimiz teknoloji SARS-CoV-2'yi etkisiz hale getiren nanokorları eşi benzeri görülmemiş bir skalada tarıyor ve bu da bizim rakipsiz bir özgüllük ve bağlanma gücüne sahip binlerce nanokoru hızlı bir şekilde keşfetmemizi sağladı.

Shi, bu nanokorları -Shi'nin siyah labradoruna çok benzediğinden onunla aynı adı almış olan- Wally adlı siyah lama sayesinde üretti. Shi ve ekibi ilk olarak bir SARS-CoV-2 rekombinant diken proteini ile lamayı aşılayarak ona bağışıklık kazandırdı, iki aylık bir sürenin ardından da hayvanın bağışıklık sistemi virüse karşı olgun nanokorlar üretti.

Devegiller familyasından olan alpakadan nanokor eldesi.
Devegiller familyasından olan alpakadan nanokor eldesi.
NCBI

Araştırmanın başyazarı ve Shi'nin laboratuvarında araştırma asistanı olan Yufei Xiang, Shi'nin üç yıldır geliştirmekte olduğu kütle spektrometresini temel alan bir tekniği kullanarak Wally'nin kanında SARS-CoV-2 ile en kuvvetli şekilde bağ kuran nanokorları tespit etti.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra üniversitenin Aşı Araştırma Merkezinin yardımıyla araştırmacılar bu nanokorları aktif SARS-CoV-2 virüslerine maruz bıraktılar. Bunun sonucunda nanokorların bir nanogramdan daha küçük bir miktarının bile bir milyon hücreyi enfekte olmaktan kurtarmaya yetecek kadar virüsü nötralize edebildiğini gözlemlediler.

Bu nanokorlar SARS-CoV-2 virüsüne karşı elimizdeki en etkili antikor tedavi adaylarından biri. Yıllardır insan monoklonal antikorlarını bulmak için kullanılan aynı bakteriyofaj sergileme metotlarıyla keşfedilen diğer lama nanokorlarından yüz ile bin kat arası daha etkililer.

Shi ve ekibinin keşfettiği nanokorlar oda sıcaklığında 6 hafta boyunca saklanabiliyor ve akciğerlere, yani en çok ihtiyaç duyuldukları yere iletilmek üzere solunabilir bir buhar halinde tedavide kullanılabiliyor. SARS-CoV-2 bir solunum yolu virüsü olduğundan, nanokorlar bu virüsler daha zarar vermeye fırsat bulamadan onları solunum sisteminde bulup üzerlerine tutunabilir.

Yaygın bilinen SARS-CoV-2 antikorlarının ise bunun aksine, vücuda intravenöz yolla yani damardan verilmesi gerekiyor. Bu işlem, antikorlar vücuda yayılarak seyrek hale geldiği için çok daha büyük dozlar gerektiriyor ve hastalar ile sigortacılara tedavi başına yaklaşık 100.000 dolara mal oluyor. Shi, şöyle söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Nanokorların çok daha az masraflı olma potansiyeli var, bu sebeple yaşadığımız krizin büyüklüğü ve gerektirdiği aciliyet düşünüldüğünde çok daha uygunlar.

Ayrıca nanokorların insan antikorlarına bir miktar benzerlik göstermesi, vücudumuzun bu maddeleri yabancı ilan edip onlara savaş açma ihtimalini azaltıyor.[1]

Pittsburgh Üniversitesinden Dr. Chang Zhang ve Jerusalem Hebrew Üniversitesinden Dr. Dina Schneidman-Duhovny ile yaptıkları işbirliği sayesinde araştırma ekibi nanokorlarının SARS-CoV-2 enfeksiyonunu önlemek için çeşitli mekanizmalar kullandığını keşfetti. Bu durum nanokorları biyomühendislik için elverişli hale getiriyor. Örnek olarak SARS-CoV-2 virüsünün bir kısmının mutasyona uğraması ve ilaç direnci kazanması olasılığına karşı virüsün farklı bölgelerine bağlanan nanokorlar bir İsviçre çakısı gibi bir araya getirilebilir.

a) Normal bir antikor ve  b) HcAb . Diğer şekiller ise nanokorların (VHH) farklı şekillerde kombine edilmiş versiyonları.
a) Normal bir antikor ve b) HcAb . Diğer şekiller ise nanokorların (VHH) farklı şekillerde kombine edilmiş versiyonları.
NCBI

Aşı Araştırma Merkezinin direktörü ve çalışmanın yardımcı yazarlarından Dr. Paul Duprex şöyle diyor:

Bir virolog olarak lamaların antikor üretiminin acayipliğinden yararlanılarak klinik ortamda izole edilmiş SARS-CoV-2'ye karşı etkili bir nano-silahın nasıl yaratıldığını görmek inanılmaz bir şey.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:09:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9526

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Pittsburgh, et al. Lama Nanokorları, COVID-19'a Karşı Güçlü Bir Silah Olabilir!. (14 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9526
Pittsburgh, U. o., Tek, N., Ateş, A. (2020, November 14). Lama Nanokorları, COVID-19'a Karşı Güçlü Bir Silah Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9526
U. o. Pittsburgh, et al. “Lama Nanokorları, COVID-19'a Karşı Güçlü Bir Silah Olabilir!.” Edited by Arda Ateş. Evrim Ağacı, 14 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9526.
Pittsburgh, University of. Tek, Nilüfer. Ateş, Arda. “Lama Nanokorları, COVID-19'a Karşı Güçlü Bir Silah Olabilir!.” Edited by Arda Ateş. Evrim Ağacı, November 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/9526.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close