Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hareketli Yazı Tekniği ile DNA'ya Veri Yazmada Yeni Bir Dönem!

2 dakika
0
Hareketli Yazı Tekniği ile DNA'ya Veri Yazmada Yeni Bir Dönem! Science
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar Nature dergisinde yayınladıkları bu yeni yöntemde DNA gibi yüksek yoğunluklu bir ortamda veri kodlama hızını artırmak için moleküler düzeyde hareketli yazı tekniğini uyguladıklarını belirtiyor.[1] Bu yöntem hayati bilgilerin onlarca yıl boyunca saklanmasını uygun maliyetli hale getirerek gelişmekte olan DNA'da veri depolama endüstrisinde devrim yaratabilir. Altos Labs'de genomik uzmanı olan Kun Zhang şöyle söylüyor:

Bu yöntem, fikrin uygulanabilir olduğunu gösteren başarılı bir örnek ve önceki DNA'da veri depolama yaklaşımlarına göre önemli bir gelişme sağlıyor.

Washington Üniversitesi’nden biyofizikçi Jeff Nivala ise şöyle diyor:

Yeni çalışma, DNA verisini depolarken DNA'yı baştan sentezlemek zorunda olmanın önündeki engeli kaldırıyor.

Tek bir gram DNA, 215 petabayta kadar veri depolayabilir, bu da 10 milyon saatlik yüksek çözünürlüklü video saklamak için yeterlidir. Bu, birkaç kamyon dolusu DNA'nın insanlığın şimdiye kadar kaydettiği tüm veriyi saklayabilmesi anlamına geliyor. Ayrıca, birkaç yıl ya da on yıl içinde bozulan geleneksel elektronik sabit disklerin aksine DNA binlerce yıl dayanabilir. Ayrıca, DNA'nın dört harfli genetik alfabesinde kodlanan verileri okumanın günümüzde DNA dizileme makineleri sayesinde oldukça hızlı ve kolay hale geldiğini de hatırlatmakta yarar var.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak asıl sorun, veriyi yazarken her harfi tek tek sentezlemeyi gerektiren DNA iplikçiklerini özel olarak üretmenin gerekmesidir. Günümüzün en hızlı DNA yazıcılarının günde yaklaşık 320 milyon bayt DNA verisi sentezleyebildiği göz önüne alındığında bu hızla, bir gramlık DNA yazmak neredeyse 2 milyon yıl alacaktır. Pekin Üniversitesi'nde hesaplamalı biyolog olan Long Qian, şöyle söylüyor:

DNA yazıcılar, sabit disklerle kıyaslanamayacak kadar yavaş yazma hızına sahip.

Qian ve ekibi, işleri hızlandırmak için Johannes Gutenberg'in matbaasından yaklaşık 400 yıl önce, M.S. 1040 civarında Çin'de ortaya çıkan hareketli yazı tekniğinden (İng: "movable type") ilham aldılar. Kâğıt olarak kullanılmak için uzun tek sarmallı DNA parçalarını, harfler için ise DNA şablonu boyunca belirli bir bölgeye bağlanmak üzere tasarlanmış, her biri 24 baz uzunluğunda yüzlerce kısa tek sarmallı DNA bloğu sentezlediler.

Ekip, blogları 0 veya 1 ile kodlamak için hücrelerde doğal olarak bulunan bir süreç olan metilasyon işlemine başvurdu. Bu işlemde vücutta hücreler belirli DNA dizilerine bir karbon ve üç hidrojen atomundan oluşan metil grupları ekleyerek hangi genlerin hangi dokularda aktif veya pasif olacağını işaretler.

Son olarak yazıyı "mürekkeplemek" ve kâğıda basmak için metiltransferaz adı verilen bir enzim eklediler. Bunun sonucunda bu enzimin bloklar üzerindeki tüm metil gruplarını şablon DNA ipliğinde tam karşılarına gelecek şekilde kopyaladığı gözlendi. Böylece veriler bir DNA dizileme makinesi ile okunabilir hâle geldi. Araştırmacılar, kaplan ve dev panda resmi gibi yüksek çözünürlüklü görüntüler içeren yaklaşık 270.000 bitlik dosyaları yazmayı ve okumayı başardı. Qian şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu yöntemle veri yazmanın maliyeti şu anda bit başına yaklaşık 0,003 dolar civarında. DNA sentez şirketlerinin her bir yeni DNA harfi için aldığı ücretten daha yüksek olsa da yöntemi ticarileştirirsek, laboratuvarda kullanılan kimyasal miktarını azaltarak maliyetleri düşürebileceğimizi düşünüyorum.

Bu çalışma, DNA'ya veri yazma hızını şimdiden artırmış durumda. Yeni yöntemin ticari bir versiyonu günde 2 terabayta kadar veri yazabilir, bu da günümüzün en hızlı DNA sentezleyicilerinden 6000 kat daha hızlı demek.

Qian son olarak gelecek planlarını şu sözlerle dile getiriyor:

DNA şablonlarını metil gruplarının yanında başka kimyasal işaretleyicilerle de donatmayı planlıyoruz, böylece her DNA iplikçiğine daha fazla veri kodlayarak işlemi daha da hızlandırabiliriz. Eğer başarılı olursak, hareketli yazı fikri sadece antik çağın değil, geleceğin de en önemli buluşlarından biri olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. Zhang, et al. (2024). Parallel Molecular Data Storage By Printing Epigenetic Bits On Dna. Nature, sf: 824-832. doi: 10.1038/s41586-024-08040-5. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/11/2024 05:46:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18854

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri
Diş Hastalıkları
Canlı Cansız
Yılan
Tarım
Manyetik
Kilo
Küresel Salgın
Samanyolu Galaksisi
Sperm
Uçma
Ana Bulaşma Mekanizması
Akciğer
Stres
Tümör
Kimyasal Bağ
Teleskop
Bilişsel Önyargı
Gen
Fizik
Taksonomik Sınıflandırma
Test
Biyoloji
Makroevrim
Primatlar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Hareketli Yazı Tekniği ile DNA'ya Veri Yazmada Yeni Bir Dönem!. (1 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18854
Derin, U., Derin, U. (2024, November 01). Hareketli Yazı Tekniği ile DNA'ya Veri Yazmada Yeni Bir Dönem!. Evrim Ağacı. Retrieved November 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18854
U. Derin, et al. “Hareketli Yazı Tekniği ile DNA'ya Veri Yazmada Yeni Bir Dönem!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 01 Nov. 2024, https://evrimagaci.org/s/18854.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Hareketli Yazı Tekniği ile DNA'ya Veri Yazmada Yeni Bir Dönem!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, November 01, 2024. https://evrimagaci.org/s/18854.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close