Laboratuvar Şişesinde Türleşme: Biyologlar, Yepyeni 2 Virüs Türünün Evrimini Gözlemeyi Başardılar!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Biyologlar, yeni bir türün evriminin, basit bir laboratuvar şişesinde gözlenebilecek kadar hızlı gerçekleşebileceğini keşfettiler.
İnsanlara zararsız bir virüs üzerinde yapılan ve 1 ay süren bir deneyde, San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi'nden biyologlar, bir virüsün iki yeni türe evrimleştiğini belgelediler. Bu süreç, Charles Darwin'in evrim sürecinde hayat ağacındaki dallanmayı açıklamak için önerdiği, bir türün iki farklı türe bölündüğü "türleşme" olarak bilinen süreçtir. San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde biyoloji yardımcı profesörü ve Science dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Justin Meyer, şöyle anlatıyor:
Türleşmenin nasıl gerçekleştiğini açıklamak için birçok teori önerildi ve fosillerin, genomların, bitki ve hayvanların doğal popülasyonlarının özellikleri analiz edilerek test edildi. Bununla birlikte, türleşmeyi derinlemesine araştırmak çok zor olmuştur; çünkü türleşme, doğrudan gözlemeyi zorlaştıracak biçimde çok yavaş gerçekleşir. Türleşmeye dair doğrudan kanıt olmadığını iddia eden bazı insanlar, evrimin ve Darwin'in doğal seçilim teorisinin öneminden şüphe duymuştur.
Science dergisinde çevrimiçi olarak yayınlanan Meyer'in çalışması, Michigan Eyalet Üniversitesi'nde mikrobiyal ekoloji profesörü ve uzun vadeli evrim dinamiklerini incelemek için mikroorganizmaların kullanılmasına öncülük etmiş olan Richard Lenski'nin laboratuvarında doktora öğrencisi olarak çalışırken başladı.[1] Çalışmanın ortak yazarı Lenski, şöyle diyor:
Amacımızın laboratuvarda türleşmeyi araştırmak olduğunu baştan beri biliyor olmamıza rağmen, türleşmenin bu kadar hızlı olmasına ben de şaşırdım. Yine de Justin, virüslerin farklı konakçılara nasıl bulaştığından, viral DNA dizilerine kadar her şeyi derinlemesine araştırdıkça, görüğümüzün gerçekten de türleşmenin ilk aşamaları olduğunu gösteren kanıtlar giderek daha güçlü hale geldi.
Meyer ise şöyle diyor:
Bu deneyler sayesinde, artık türleşmenin gerçekten meydana gelip gelmediğinden hiç kimse şüphe edemez. Daha da önemlisi, süreç hakkında önceden test edilemeyen birçok fikri test etmek için artık deneysel bir sistemimiz var.
Meyer, Lenski ve meslektaşları, deneylerini gerçekleştirmek için bakteriyofaj lambda olarak da bilinen bir virüs kültürü ürettiler. Bu virüs, E. coli bakterilerini enfekte etmek için iki ayrı reseptörü kullanır. Reseptörler, virüslerin konaklarına kendilerini bağlamak için kullandıkları, hücre duvarının dışındaki moleküllerdir. Virüsler reseptörleri kullanarak hücreleri enfekte ederler.
Biyologlar, virüsün bulunduğu ortama, reseptörleri birbirinden farklı olan iki tip hücre eklediklerinde; virüs, her biri spesifik 1 adet reseptör tipine özelleşen iki yeni türe evrimleşti. Meyer, şöyle diyor:
Deneylere başladığımızda elimizdeki, bakteriler arasında ayrım yapmayacak kadar iştahlı olan bir virüs vardı ve bu virüsün nesli kısa sürede tükendi. Türleşme süreci sırasında, daha rafine bir palete [daha spesifik reseptör tercihlerine] sahip, daha evrimleşmiş torunları atanın yerini aldı
Yeni Virüsler Neden Atanın Yerini Aldı?
Meyer, bu soruyu şöyle cevaplıyor:
Cevap, o eski deyim kadar basit: "Her şeyin ehli, hiçbir şeyin ustası..." Uzmanlaşmış virüsler, tercih ettikleri reseptör yoluyla enfekte etmede çok daha iyiydi ve "her şeyin ehli" olan atalarının hücreleri enfekte etmesini ve çoğalmasını engelledi. En uygun olanın hayatta kalması, iki yeni özel virüsün ortaya çıkmasına yol açtı.
Meyer'in çalışması iki ayrı laboratuvarda, 6 yıl boyunca yürütüldü. İlk deneyler, kısmen Ulusal Bilim Vakfı'nın İş Başındaki Evrim Çalışmaları Merkezi olarak bilinen BEACON tarafından desteklenen Michigan eyaletinde gerçekleştirildi ve analizler, UC San Diego'da tamamlandı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 29
- 17
- 12
- 11
- 7
- 7
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. R. Meyer, et al. (2016). Ecological Speciation Of Bacteriophage Lambda In Allopatry And Sympatry. Science, sf: 1301-1304. doi: 10.1126/science.aai8446. | Arşiv Bağlantısı
- K. McDonald. Biologists Watch Speciation In A Laboratory Flask. (28 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2021. Alındığı Yer: UCSD | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:07:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10397
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.