Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Küresel Isınmanın Geçici Olarak Ara Vermesinin Sebebi Anlaşıldı!

Küresel Isınmanın Geçici Olarak Ara Vermesinin Sebebi Anlaşıldı!
4 dakika
4,667
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın ortalama sıcaklığı 16 yıldan beri neredeyse hiç yükselmedi. ETH araştırmacıları bunun nedenini yeni keşfettiler. Çok yakında, küresel ısınmanın tekrardan yoluna devam edeceğini düşünüyorlar.

Küresel ısınma şuan mola vermekte: 1990'ların sonlarına doğru küresel ısınma büyük ölçüde yükselirken, ortalama dünya sıcaklığı 1998'den beri sadece çok az miktarda yükselmiştir. Sürpriz olarak, dikkate alınan bilimsel iklim örnekleri sera gazlarının yayılması nedeniyle sıcaklığın hatırı sayılır ölçüde yükseleceğini gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

İklim şüphecileri, açıkça çelişkili olan bu olayı iklim değişikliğini sorgulamak için kullandılar ya da en azından zararın potansiyel nedeninin sera gazları olduğuna karşı çıktılar. Aynı zamanda, bu iklim modellerine de itiraz ettiler. Bu arada iklim araştırmacılarının çoğu kısa dönem ısınma kesintisinin şimdiki bilimsel görüşlerin temelinde açıklanabileceğine ve uzun dönemde bu duraklamanın hiçbir anlamı olmadığına dikkat çekiyorlar.

Araştırmacılar 5 yıldan beridir ısınma kesintisinin olası nedenlerini araştırıyordu. İklim fiziği profesörü Reto Knutti meslektaşlarıyla birlikte bütün geçerli varsayımları ilk defa sistematik olarak inceledi. Nature Geoscience dergisinin son sayısında yayınlanan bir makalede, araştırmacılar iki önemli faktörün kesinti için aynı derecede sorumlu olduğu sonucuna vardı.

Tüm Reklamları Kapat

El Nino Dünyayı Isıttı

Doğal iklim değişikliklerinden en önemli nedenlerinden birisi, pasifikteki en önemli ve en bilinen El Nino ve La Nina doğa olaylarıdır. Knutti, 1998 yılında ısınmanın en büyük nedeninin şiddetli bir El Nino olayı olduğunu söylüyor. Tam tersi bir şekilde, El Nino'ya karşı bir doğa olayı olan La Nina, geçtiğimiz 5 yıl boyunca normalde olduğundan daha soğuktu.

İklim fizikçisi olan Knutti, iklim modellerinin bu dalgalanmaları açıklıyor olmasına rağmen, bu doğa olaylarının ne zaman ortaya çıkacağını tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi. Bunu daha fazla netleştirmek için borsa analizi benzetmesini kullanıyor: 

Emeklilik fonları, hissedeki temel emeklilik fonlarına yatırıldığında, uzun dönemde karın oluşması beklenir.

Aynı zamanda yatırımlarının değer dalgalanmalarına maruz kalacağının farkındadırlar ve bu performans kısa dönemde olumsuz olabilir. Her nasılsa, ne iklim bilimcilerinin ne de finans uzmanlarının ne de onların oluşturduğu modeller kısa dönem ekonomik krizi ya da La Nina'nın ne zaman meydana geleceğini tam olarak tahmin edemezler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Daha Uzun Güneş Döngüleri

Araştırmaya göre ısınma kesintisinin ikinci önemli nedeni 5 yılda güneş radyasyonunun tahmin edilenden daha zayıf olmasıydı. Bunun nedeni ise şu anda meydana gelen güneş ışığı yoğunluğundaki dalgalanmalarda tespit edilen tuhaflıktı. Oysa ki geçmişte güneş ışığı döngülerinin her biri 11 yıl sürmüştü ve bilinmeyen sebeplerden dolayı zayıf güneş ışınlarının son dönemi 13 yıldır sürüyor.Ayrıca, 2010’da İzlanda’nın Eyjafjallajökull bölgesinde olduğu gibi birçok volkanik patlama, Dünya yüzeyine ulaşan Güneş ışınlarını daha da zayıflatan, atmosferde sabit olmayan uçucu moleküllerin oranını arttırdı.

Bilim insanları iklim modellerinin gerçekçi hesaplamalarıyla sonuca yaklaştı. Bütün iklim simülasyonlarında, 1997’den 2012’ye kadar olan verilerle El Nino/La Nina* örneklerinin benzerliklerini araştırdılar. Bulunan 20’nin üzerinde örneğin birleştirilmesiyle, El Nino ve La Nina’nın etkilerinin gerçekçi tahminlerine ulaşabildiler. Ayrıca geriye dönük olarak Dünya atmosferindeki aerosol yoğunluğu ve güneş hareketleri için model hesaplamalarında gerçek ölçülebilir değerler kullandılar. Yapılan model hesaplamaları çok daha yakından ölçülen sıcaklık verilerini doğrular nitelikteydi.

Eksik Ölçülen Veriler

Knutti, 16 yıldan beri iklim modelleri ve ölçülen veriler arasındaki tutarsızlığın, sadece yapılan model tahminlerine bağlanamayacağını belirtti ve resmi olarak ölçülen verilerden elde edilen çıkarımların ayrıca ciddi olarak incelenmesi gerektiğini söyledi. Knutti’ye göre verilerin çok düşük olma ihtimali yüksek. Çünkü küresel ortalama sıcaklık meteoroloji istasyonlarından gelen değerlerle tespit ediliyor ve dünyanın her yerinde bu istasyonlardan yok. Orda hava istasyonu bulunmadığı için uydu verilerinden alınan bilgilere göre özellikle Kuzey Kutbu geçmiş yıllardan daha sıcak bir hale geldi. Ayrıca yukarı doğru sıcaklık dalgalanmalarını gösteren ölçümler bulunmaktaydı. Sonuç olarak belirtilen sıcaklık ortalamaları çok düşüktü.

Geçtiğimiz yıl, İngiliz ve Kanadalı araştırmacılar hava istasyonları olmadan uydu verilerinden elde edilen tahmini sıcaklıklarla beraber daha yüksek değerli alternatif sıcaklık eğrileri oluşturdu. Eğer bu model verileri ETH araştırmacılarının önerdiği gibi aşağı doğru, ölçüm ise İngiliz ve Kanadalı araştırmacıların önerdiği gibi yukarı doğru düzeltilirse modeller ve mevcut gözlemler birbiriyle daha çok uyumlu olacak. 

Tekrar Başlayan Isınma

Knutti ısınma kesintisine rağmen, sera gazlarının iklim hareketleri için mevcut hesaplardan ya da en son iklim modelinden de kuşkulanmak için hiçbir sebep olmadığına kanaat getirdi ve kısa dönem iklim dalgalanmalarının kolayca açıklanabilir olması gerektiğini, bunların iklimin sera gazlarının yayılmasının sonuçları gibi uzun dönemde önemli ölçüde ısınmalar olacağı gerçeğini değiştirmeyeceğini söyledi. Knutti’ye göre bu küresel ısınma çok yakında güneş hareketi olarak tekrar başlayacak, atmosferdeki uçucu molekül yoğunlaşmaları ve El Nino gibi doğa olaylarının geçmiş yıllardaki değerlerine oranla artış gösterecek.

*El Nino ve La Nina, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 12:44:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2663

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Zurich, et al. Küresel Isınmanın Geçici Olarak Ara Vermesinin Sebebi Anlaşıldı!. (5 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2663
Zurich, E., Özcan, D., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 05). Küresel Isınmanın Geçici Olarak Ara Vermesinin Sebebi Anlaşıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2663
E. Zurich, et al. “Küresel Isınmanın Geçici Olarak Ara Vermesinin Sebebi Anlaşıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Dirsehan Özcan, Evrim Ağacı, 05 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2663.
Zurich, ETH. Özcan, Dirsehan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Küresel Isınmanın Geçici Olarak Ara Vermesinin Sebebi Anlaşıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Dirsehan Özcan. Evrim Ağacı, October 05, 2014. https://evrimagaci.org/s/2663.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close