Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri: İklim Değişikliği

Nasıl Bir Gelecek Bizleri Bekliyor?

5 dakika
2,224
Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri: İklim Değişikliği Pexels
Tüm Reklamları Kapat

Eriyen buzullar, artan doğal felaketler, her geçen yıl biraz daha suya gömülen şehirler...

İnsanoğlu olarak doğayla amansız mücadelemize devam ederken bir yandan bir kaosun içinde, kaosu yaratanın ta kendisi olarak başroldeyiz.

İklim değişikliği, aralarında önemli siyasetçilerin de bulunduğu bazı kesimler tarafından ciddiye alınmayan, bilimsel verilere dayanmasına rağmen "inanılmayacak" bir olgu olarak görülürken, bilimin ışığının aydınlattığı yolda ilerlemeyi seçmiş bizler, bunun çok ciddi bir tehdit olduğunun bilincindeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Yarattığımız kaosu dindirmenin yollarını aramadan önce, onu iyice gözlemlemeli, analiz etmeli ve tanımalıyız.

Tarihi sayı: 417,16 ppm

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Mayıs 2020'de Hawaii'nin Mauna Loa Gözlemevinde 417,16 ppm (milyondaki parçacık sayısı, İng: parts per million) olarak ölçülen atmosferik karbondioksitin (CO2) insanlık tarihinin tanık olduğu en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Ayrıca, atmosferde son 3 milyon yıl içinde olduğundan daha fazla CO2 olduğu da tahmin ediliyor.

Son 60 yılda atmosferik karbondioksit yoğunluğunun yıllık artış oranı 11.000-17.000 yıl önceki son Buzul Çağı'nın sonunda meydana gelen doğal artışlardan yaklaşık 100 kat daha hızlıdır. Bunu, insan kaynaklı faaliyetlerin bir sonucu ve güçlü bir kanıtı olarak ele alabiliriz.

Grafik, 1750 yılında Sanayi Devrimi'nin başlamasından bu yana atmosferdeki karbondioksit miktarını ppm cinsinden gösterirken, mavi çizgi milyar ton cinsinden gösteriyor.
Grafik, 1750 yılında Sanayi Devrimi'nin başlamasından bu yana atmosferdeki karbondioksit miktarını ppm cinsinden gösterirken, mavi çizgi milyar ton cinsinden gösteriyor.
NOAA Climate

En Sıcak İkinci Yıl: 2019

NASA ve NOAA tarafından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler, 2019 yılının 1850’den bu yana ölçülen en sıcak ikinci yıl olduğunu göstermiştir. Aynı araştırmada, 2019'daki küresel sıcaklık ortalamasının, 20. yüzyıl ortalamasından 0,98 oC daha yüksek olduğu da belirtilmiştir. Ayrıca son 5 yıl, son 140 yılın en sıcak dönemi olarak kayıtlara geçmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Ortalama küresel sıcaklıklardaki süregelen bu artış, bahar ve yaz mevsimlerinde daha yüksek sıcaklıklar görülmesine, kar tabakasının hızlı bir şekilde erimesin ve bu nedenle toprakların daha erken kurumasına ve çok uzun süreler kuru kalmasına yol açmaktadır.

Yüksek sıcaklıklar, düşük nem ve kuru topraklar, büyük çaplı yangın riskindeki ve sayısındaki artışın arkasındaki üç büyük temel faktördür. 2019 yılının sonlarında, Avustralya'da yaz henüz yeni başlamışken meydana gelen yangında, 19 milyon hektar alevler tarafından yutulurken en az 35 insan ve milyonlarca hayvan hayatını kaybetmiştir.

2019'da başlayan ve haftalarca devam eden Avustralya yangını esnasında bir kanguru
2019'da başlayan ve haftalarca devam eden Avustralya yangını esnasında bir kanguru
ABC News

Buzulsuz Bir Kuzey Kutbu İhtimali: 2040

Kuzey Karolina Üniversitesi, Washington Üniversitesi ve NOAA tarafından ortak yayınlanan raporda şöyle deniyor:

Kuzey Kutbu'nun 2040 yılı kadar yakın bir zamanda buzdan tamamen arınmış olması beklenmektedir.

Gezegenin kliması olarak bilinen Kuzey Kutbu, barındırdığı buz tabakası sayesinde, güneşten gelen ışınları uzaya yansıtarak küresel sıcaklıkların düzenlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Hızlı nüfus artışı, sanayileşme, fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinin yol açtığı sera gazı emisyonlarındaki aşırı artış, küresel ısınmanın etkisini giderek artırmaktadır. Bunun sonucu olarak, son yıllarda Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erime hızı, kış aylarındaki donma hızlarından kat kat fazla hale gelmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Rapora göre, 2019 yılında Dünya'da hiçbir yer Kuzey Kutbu ve Alaska'dan daha fazla ısınmamıştır. Akdeniz kıyılarında birkaç derecelik artış fark edilmeyecekken, Kuzey Kutbu’ndaki 1 derecelik bir artış bile buzullardan çok büyük hacimlerde buzların kopmasına ve su seviyelerinde artışa sebep olmaktadır.

Franklin Boğazı'ndaki Kanada Sahil Güvenlik Gemisi Louis S. St-Laurent'i merakla inceleyen genç bir kutup ayısı
Franklin Boğazı'ndaki Kanada Sahil Güvenlik Gemisi Louis S. St-Laurent'i merakla inceleyen genç bir kutup ayısı
Adrienne Tivy

Şiddet ve Küresel Isınma Arasındaki Bağlantı

Bilim insanları tarafından yıllardır yürütülen çalışmalarda, artan aile içi ve etnik şiddet oranları, saldırı ve diğer şiddet suçları ile küresel ısınma arasında bir bağlantı olup olmadığı araştırılmaktadır.

Saygıdeğer bir psikoloji profesörü ve Iowa Eyaleti Şiddet Araştırmaları Merkezi direktörü Craig Anderson ve Iowa State Üniversitesi Ceza ve Adalet Programı'nın direktörü ve sosyoloji doçenti Matt DeLisi tarafından ortaklaşa yayınlanan raporda; ortalama sıcaklıklarda veya olağan dışı hava koşullarında yaşanan küçük bir artışın bile şiddet içeren davranışları tetikleyebileceği öne sürülmüştür.

Küresel ısınmanın, "eco-migration" adı verilen, doğa olaylarına bağlı olarak gerçekleşen zorunlu göçlere sebep olarak, kesimler arasında bölgesel çatışmalara yol açabileceğinden bahsedilmiştir. Örneğin, Katrina Kasırgası sonrasında birçok kişinin New Orleans'tan Houston'a taşındığı belirtilirken, göçten kısa bir süre sonra, New Orleans çeteleri ile Houston çeteleri arasındaki çatışmalar sonucu artan cinayetlere dikkat çekilmiştir. Kuraklık dönemlerinde Hindistan ve Avustralya'da aile içi şiddet raporlarında bir artışa rastlanması da bu duruma bir diğer örnek olarak sunulmuştur.

Her Yıl Biraz Daha Batan Bir Başkent: Jakarta

Endonezya'nın başkenti Jakarta, günümüzde su baskınlarına, trafik tıkanıklığına ve kirliliğe eğilimli olması sebebiyle dünyanın en az yaşanabilir şehirlerinden biri olarak anılıyor.

9 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Jakarta’nın %40’ı deniz seviyesinin altında bulunmaktadır. İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi ve yeraltı su kaynaklarının kontrolsüz kullanımı sonucu büyük bir alanda toprak tabakasının da göçmesiyle başkentin yılda 20-25 cm kadar battığı belirtilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sebeplerle, Endonezya hükümet yetkilileri ve meclis tarafından alınan ortak kararla başkent Jakarta'nın, Kuzey Penajam Paser ve Kutai Kertangera bölgesindeki alana taşınmasına karar verilmiştir.

Jakarta'nın sular altında kalmasını önlemek amacıyla kurulan bir bariyer
Jakarta'nın sular altında kalmasını önlemek amacıyla kurulan bir bariyer
Bangkok Post

Sonuç

İklim değişikliğiyle mücadele, bu yüzyılda insanlığın önündeki en büyük zorluklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bu problemi sadece ekstrem hava olaylarında hatırlamak maalesef yeterli olmayacaktır. Bu problemi yavaşlatmak için, insanların yaşam şekillerini, bakış açılarını, üretim ve imalat yöntemlerini değiştirerek ve pragmatik çözümler geliştirilerek ciddi bir dönüşüm sağlaması gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 14
  • Tebrikler! 9
  • Üzücü! 7
  • İnanılmaz 4
  • Grrr... *@$# 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:40:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8979

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri: İklim Değişikliği. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8979
Şeniş, Z., Özdil, A. Ş. (2020, July 14). Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri: İklim Değişikliği. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8979
Z. Şeniş, et al. “Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri: İklim Değişikliği.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 14 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/8979.
Şeniş, Zeynep. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri: İklim Değişikliği.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, July 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/8979.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close