Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?
Kulaklıklarınızı çantanızdan her çıkarışınızda onları düğümlenmiş halde bulmanın ne kadar sinir bozucu olduğunu söylememize gerek yoktur. Bunu herkes bilir...
Fakat muhtemelen farkında olmadığınız şey, bilim insanlarının bu sinir bozucu konunun fiziği üzerinde çalışmış olduğudur. Kelli felli bilim insanları, kulaklık gibi "iplerin" düğümlenmesine yol açan etkenleri tanımlamayı başarmışlardır! Anlaşılan o ki, her şey kablonun uzunluğunda bitiyor. Ve kulaklığın maruz kaldığı "sallanma" miktarında...
Bilim insanlarının gösterdiği üzere, bu iki unsurun birbirine bağlı olarak değişimi incelendiğinde, kulaklıkların düğümlenme ihtimalini gösteren bir eğri karşımıza çıkıyor.
Jim Edwards, Business Insider'daki yazısında, 2007 yılında Kaliforniya Üniversitesi San Diego Fizik Bölümünden Dorian M. Raymer ve Douglas E. Smith tarafından yayınlanan ve "Sallanan Bir İpin Kendiliğinden Düğümlenmesi" başlığına sahip olan bir makalenin bunu kanıtladığını yazıyor:
Uzunluğu 46 santimetreden daha kısa olan bir kablonun, dönen bir kutu içerisine bir süreliğine kapatıldığında, neredeyse hiçbir zaman kendi kendine düğümlenmeyeceği ortaya çıktı. Fakat 46 santimetre ile 150 santimetre arasında, bir düğümlenmenin oluşma olasılığı çarpıcı şekilde artıyor. Bundan daha uzun bir kabloda ise düğümlenmenin oluşma olasılığı yüzde 50'ye varıyor, sonrasındaysa artış yavaşlıyor. Bir düğümün oluşma olasılığı o noktadan sonra pek artmıyor, çünkü kablo, kendisini kutunun şekli içine hapsediyor ve böylece ilave düğümlerin oluşması önleniyor.
Raymer ve Smith bunu kanıtlamak için 3.415 ayrı deneme gerçekleştirdi! Sonucunda bu grafiği elde ettiler:
Ne yazık ki bu grafik, piyasadaki birçok kulaklığın düğümlenmeye tam da uygun uzunlukta bulunduğunu gösteriyor. Bu da, kulaklıklarınızı ne zaman çantanıza koysanız, düğümlü halde bulma ihtimalinizin yüzde 50 civarında olması anlamına geliyor. Hatta kulaklığın sahip olduğu Y-şeklini dikkate alacak olursak, bu ihtimal muhtemelen daha da fazladır; ancak, bu araştırmada bu etken hesaba katılmadı.
Buna rağmen hepsinin belki de en ilginç kısmı, çalışmanın, fiziğin bir sonucu olarak kulaklıkların kendiliğinden düğümlenmelerini göstermek için şematik bir çizim de koymuş olmasıdır. Yani kulaklıkları ne kadar düzenli yerleştirdiğinizin ne yazık ki herhangi bir önemi bulunmuyor.
- Elektriğin Hızı Nedir? Elektronlar Aşırı Yavaş İse, Elektrik Lamba Gibi Cihazları Nasıl Anlık Olarak Çalıştırabiliyor?
- Kütle Nedir? Ağırlık Nedir? İkisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Genel Görelilik Teorisi Nedir? Modern Fizikte Kütleçekimi, Neden Newton'un Teorisi ile Değil de İzafiyet Teorisi ile Açıklanır?
Kulaklıklarınızın neden veya nasıl düğümlendiğini öğrenmek, bu sorunu muhtemelen daha az sinir bozucu yapmayacaktır; ama bir dahaki sefer düğümlenmiş bir kulaklık görürseniz... Artık o hale nasıl geldiğini biliyorsunuz!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 23
- 10
- 5
- 4
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- D. M. Raymer, et al. (2007). Spontaneous Knotting Of An Agitated String. PNAS, sf: 16432-16437. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 05:10:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4701
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.