Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Küçük akbaba (Neophron percnopterus)

5 dakika
1,277
Küçük akbaba (Neophron percnopterus) H. Tuğrul Atasoy
Küçük akbaba, Ankara.
Tüm Reklamları Kapat
Küçük akbaba
  • Bilimsel Adı Neophron percnopterus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Küçük akbaba
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Egyptian vulture
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

2020 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde gözlemlenmiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Küçük akbaba Türkiye’de yaşayan 4 akbaba türünden birisidir. Yetişkin bir bireyi kafası ve sırtı beyazdır. Gagası ince ve kanca gibidir. Kanat tüyleri siyahtır. Yüzü sarıdır ancak üreme döneminde turuncuya dönüştüğü görülmektedir. Bacaklar genç bireylerde gri olmakla birlikte, yetişkin bireylerde pembedir. Düz ve uzun pençeleri vardır, ayaklarında küçük perdeleri mevcuttur. Boyu yetişkin bireylerde 47-65 cm aralığındadır. Ağırlık alt türlere göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 kg civarındadır.

Yetişkin birey, Beypazar, Ankara.
Yetişkin birey, Beypazar, Ankara.
H. Tuğrul Atasoy

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

1758'de tanımlanan küçük akbaba, Neophron cinsinin tek türüdür. Eski Dünya akbabasıdır. Türkiye’de yaşayan başka bir akbaba türü olan sakallı akbaba ile yakın akrabadır. Küçük akbabanın tanımlanan 3 alt türü var:

  • N. p. percnopterus
  • N. n. majorensis
  • N. n. ginginianus

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Küçük akbaba: Afrika'dan Arap Yarımadası'na, Anadolu'dan Balkan'lara ve İran'dan Hindistan'a kadar Eski Dünya Kıtaları'nda yaygın dağılımı olan bir türdür. Genellikle kaya çıkıntılarına yuva yaparlar. Özellikle yüksek kayalıkları seçerler çünkü diğer Eski Dünya akbabalarında olduğu gibi yerden havalanmakta zorlanırlar. Diğer yırtıcı kuşlar gibi yüksek yerlerden sıcak havayı (termal akımları) kullanarak uçarlar. Uygun yaşam alanı bulamadıkları durumlarda ağaçlara ve bina tepelerine de yuva yaptıkları görülmüştür.

Küçük akbaba coğrafi dağılımı
Küçük akbaba coğrafi dağılımı
wikimedia.org

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Küçük akbaba IUCN kırmızı listesinde Endangered “EN”, yani "Tehlikede" olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca popülasyonlarının da giderek azaldığı görülmektedir. 2004 yılına kadar "Asgari Endişe" olarak sınıflandırılsa da, 2007 yılında "Tehlikede" olarak kategorisine alınmıştır.

Hindistan'da 90'ların başında, akbaba popülasyonlarında ciddi düşüşler görülmeye başlanmıştır. Sonraları akbabaların, ölmeden önce tedavisinde non-streoid antiinflamatuar ilaç olan bir nevi ağrı kesici Diklofenak ilacı kullanışmış evcil hayvanların leşleriyle beslendiği anlaşılmıştır. Diklofenak’ın akbabalar üzerinde etkisi kesin olarak bilinmese de, 2006'da Hindistan hükümetinin bu ilacı yasaklamasıyla beraber akbaba ölümlerinin sayısı kayda değer bir şekilde azalmıştır. İspanya'da etobur hayvanlara karşı yapılan yasa dışı zehirlemeler, Güneybatı Avrupa popülasyonlarını etkileyen en büyük tehditlerden birisidir. Afrika'daki düşüşlerin sebebi toynaklı yaban hayvanların sayısındaki düşüşten kaynaklandığı düşünülmektedir.

Küçük akbabalar popülasyonlarında dünya genelinde ciddi bir düşüş vardır. Kurşun zehirlenmesi, doğrudan veya ikincil zehirlenme, elektrik hatları ve rüzgar türbinleri ile olan çarpışmalar popülasyon düşüşlerinin sebeplerinden sadece bazılarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük akbabaları korumak için dünya genelinde izleme programları yürütülmektedir, hatta gerekli olan durumlarda yiyecek takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca halkı bilinçlendirme çalışmaları ve yasa dışı zehirlemelere karşı kampanyalar yürütülmektedir. Avrupa Birliği'nin diklofenak ilacının veteriner kullanımı için yasallaştırması büyük tepki görmüş, aktif kampanyalar yürütülmüştür.

Türkiye, Avrupa'nın en geniş küçük akbaba popülasyonlarından birisine sahiptir. Türkiye'de küçük akbabaların korunması adına en aktif çalışmaları Doğa Derneği (BirdLife Türkiye) yapmaktadır. 2010 yılında Beypazarı ve Kirmir Vadisi’nde yaptığı çalışmalar sonucu bölgenin küçük akbabalar için önemli bir yer olduğunu belirlemiştir. Doğa Derneği, Bulgaristan’daki BirdLife kurumu ile yaptığı ortak çalışmalar sonucu Beypazarı'ndaki küçük akbaba popülasyonun envanterini çıkarmıştır. Çalışması sonucunda 55 çift küçük akbaba kaydedilmiş ve üreme başarıları izlenmiştir. Doğa Derneği son 2 yılda yaptığı çalışmalar ile birlikte 85 çiftten fazla küçük akbabayı kayıt altına almıştır. Bu sayı tüm balkan popülasyonundan daha büyüktür.

Davranış ve Etoloji

Genellikle tek başlarına veya çift olarak görülürler. Ancak diğer etçil-hepçil kuşlarla aynı beslenme alanlarında bulunmayı tercih ederler. Çünkü aksi takdirde tek başlarına yiyecek bulması gerekmektedir. Bu birliktelik küçük akbabaya besin bulmalarında kolaylık sağlamaktadır.

Küçük akbaba çoğunlukla ses çıkarmaz. Ancak kendilerini tehlikede hissettiklerinde tıslama ve çığlık sesleri çıkarırlar. Küçük akbaba, kalın kabuklu kuş yumurtalarının, kabuklarını kırmak için küçük kaya parçalarını birer alet gibi kullanmaktadır. Bu davranışları onları alet kullanan sınırlı canlı türlerinden birisi yapmaktadır.

Küçük akbaba tek eşli bir canlıdır, yılda bir kez ürer. Üreme döneminin zamanlaması popülasyonun bulunduğu coğrafyaya göre değişmekle beraber, genelde ilkbahardır. Üreme döneminde çift olarak göç ederler ve yuvalarını beraber inşa ederler. Yuva inşasının yanı sıra dişi ve erkek yavruları da beraber büyütür. Aynı çiftin birden fazla çiftleşme döneminde beraber üreyebildiği olabildiği bilinmektedir. Dişi genellikle 2 yumurta bırakır. Yavrular 39-45 gün arasında yumurtadan çıkarlar. Yavruların tüyleri yaklaşık 82 gün içerisinde çıkar. Tüyleri çıktıktan 1 ay sonra da avlanabilir duruma gelirler. Cinsel olgunluğu ise 6 yaşında kazanırlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Diyet ve Metabolizma

Küçük akbaba etçil bir kuş türüdür. Genellikle leşle beslenir. Ancak memeli dışkıları, çöpler, küçük sürüngenler ve kuşlar da beslenebilir. Leş başındaki hiyerarşide sonlarda yer aldığı için genelde yumuşak doku kalıntıları ve leşten geri kalan atıklarla beslenmek zorunda kalır. Küçük akbabaların beslenme şekilde bulundukları bölgeye göre de değişmektedir. Örneğin; hayvancılık yapılan bölgelerde yaşan bireyler daha çok çiftlik hayvanlarının leşleriyle veya kesimhanelerden atılan et parçalarıyla beslenirken, çöplük yakınında yaşayan bireyler daha çok çöp atıklarıyla beslenirler. Kuş türlerinde pek rastlamadığımız dışkı yeme davranışı aslında sanıldığı kadar mantıksız değildir. Besleyici bir besin olasının yanında yüksek karotenoid miktarı (toynaklı hayvan dışkılarında) sayesinde küçük akbabalar tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca karotenoid, yüzlerindeki sarı rengin oluşmasını sağlar. Dolayısıyla bazı hayvanlarda dışkı yeme davranışı görülebilir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Küçük akbaba doğa için önemli olduğu gibi insan için de önemli bir türdür. Çünkü diğer leşçil akbabalar gibi küçük akbaba da ölen hayvanların cesetlerini ortadan kaldırarak olası hastalıkların salgınını önler.

Küçük akbaba, Eski Mısır’da kutsal tutulurdu. Firavun tarafında korunana küçük akbaba, mısır halkı tarafından "firavun tavuğu" olarak anılırdı. Küçük akbabayı öldürmenin cezası ölümdü.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. Rosenblatt. Neophron Percnopterus. (24 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Animal Diversity Web | Arşiv Bağlantısı
  • T. H. GALLIGAN, et al. (2014). Have Population Declines In Egyptian Vulture And Red-Headed Vulture In India Slowed Since The 2006 Ban On Veterinary Diclofenac?. Bird Conservation International, sf: 272-281. doi: 10.1017/S0959270913000580. | Arşiv Bağlantısı
  • Datazone.birdlife. Egyptian Vulture Neophron Percnopterus. (24 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Datazone.birdlife | Arşiv Bağlantısı
  • Doğa Derneği. Küçük Akbaba. (24 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Doğa Derneği | Arşiv Bağlantısı
  • J. J. Negro, et al. (2002). An Unusual Source Of Essential Carotenoids. Nature, sf: 807-808. doi: 10.1038/416807a. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Balaban. (Yüksek Lisans Tezi, 2021). Orta Ve Yukarı Sakarya Bölgesi'nde Üreyen Küçük Akbaba (Neophron Percnopterus L.)'Nın Üreme Ekolojisi Ve Besin Tercihi Üzerine Araştırmalar. Not: Tez No: 425736.
  • B. Şen. (Yüksek Lisans Tezi, 2021). Beypazarı Küçük Akbaba (Neophron Percnopterus) Populasyonunun Üreme Ekolojisi. Not: Tez No: 338510.
  • Life Egyptian Vulture. Egyptian Vulture. (26 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Life Egyptian Vulture | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 16:25:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10496

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. A. Çekici, et al. Küçük akbaba (Neophron percnopterus). (27 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10496
Çekici, A. A., Türkoğlu, P. (2021, May 27). Küçük akbaba (Neophron percnopterus). Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10496
A. A. Çekici, et al. “Küçük akbaba (Neophron percnopterus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 27 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10496.
Çekici, Ali Arif. Türkoğlu, Pedram. “Küçük akbaba (Neophron percnopterus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 27, 2021. https://evrimagaci.org/s/10496.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close