Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Küba ve Uruguay'ın COVID-19 ile Mücadele Başarısının Sırrı: Komşuları Hala Salgınla Boğuşuren, Bu 2 Ülke Salgını Nasıl Alt Ediyor?

Küba ve Uruguay'ın COVID-19 ile Mücadele Başarısının Sırrı: Komşuları Hala Salgınla Boğuşuren, Bu 2 Ülke Salgını Nasıl Alt Ediyor?
3 dakika
9,661
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya ve diğer Amerika kıtası ülkelerinde koronavirüs vakaları artarken, bazı Amerika ülkelerinin virüsü frenlemek ve ölümleri sınırlandırmak için bir takım stratejiler geliştirdiği görülüyor.

29 Haziran itibariyle, Amerika’da, dünya verilerinin de yarısına tekabül eden, 5 milyondan fazla teyit edilmiş COVID-19 vakası ve yaklaşık 250.000 COVID-19’a bağlı ölüm kayıtlara geçmiştir. 9 Haziran'da, Birleşik Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) müdürü Carissa Etienne, koronavirüsün birçok ülkede katlanarak yayılacağı uyarısında bulunmuştu.

Fakat birkaç ülkede manzara oldukça farklı. Florida International Üniversitesi’nden Michael Bustamante’ye göre 11.3 milyon insanın yaşadığı bir ada olan Küba, salgını yönetme başarısı konusunda beklenmedik bir örnek. Şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Devlet tarafından dağıtılan ürünler için oluşan uzun kuyruklar, sosyal mesafelendirme ve bireysel izolasyonu zorlaştırabiliyor. Dahası, ülkenin sağlık sistemi, bir bütün olarak Küba ekonomisinin karakteristiği olan kıtlık ve maddi eksikliklerden muzdarip.

Amerika kıtalarının en yaşlı nüfusuna sahip olan Küba'nın giderek yaşlanan bir nüfus profiline sahip olması, İtalya’dan 11 Mart’ta gelen ilk COVID-19 vakasıyla birlikte, Küba'nın salgından çok sert bir şekilde etkileneceği yönünde bir endişeye yol açmıştı.

Buna rağmen Küba, 1 Temmuz 2020 itibariyle sadece 2348 teyit edilmiş vaka ve COVID-19’a bağlı 86 ölüm bildirmiştir.

Küba'nın Başarısının Sırrı

Küba, sağlık sistemi materyallerindeki eksiklerini, dünyada hasta başına düşen en yüksek doktor oranı olan 1000 hastaya 8.19 personel oranıyla telafi etmektedir. Karşılaştırmak gerekirse: Brezilya’da bu oran, 1000 hastaya karşılık 2.15 doktor ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 1000 hastaya karşılık 2.6 doktordur.

İlk vaka rapor edilmeden önce, Küba devleti, doktor, hemşire ve tıp öğrencilerinden oluşan ekipleri, kapı kapı dolaşarak, solunum yetmezliği semptomlarını tespit etmek ve vatandaşlarını salgına dair bilgilendirmek üzere sevk etti. Bu ekipler, şüpheli COVID-19 vakalarını, devlet kontrolündeki karantina merkezlerine göndermekle kalmayıp; son dönemdeki tüm temaslarını da takip etti. Sao Paulo Eyalet Üniversitesi’nden Amilcar Perez-Riverol şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Gerçekten güçlü bir ilk sağlık müdahale sistemi, salgını kontrol etmede önemli bir etken olmuştur. Devlet, bu konuda erken hareket ettiği için, tebriği hak ediyor. İlk vaka tespit edilmeden iki ay önce, tüm sağlık sistemini, tanılamaya uygun hale gelecek şekilde hazırladılar.

Uruguay Örneği

Uruguay’da ise salgını önlemek için Küba gibi bir otoriter devlet sistemi yoktur. Uruguay’ın ayrıca, kayıtlara geçmiş bir milyondan fazla vaka ile Güney Amerika’nın en yoğun salgın bölgesi olan Brezilya’yla da oldukça işlek bir kara sınırı mevcut.

Buna rağmen, 1 Temmuz itibariyle Uruguay sadece 936 vaka ve 27 COVID-19’a bağlı ölüm bildirmiştir. Brezilya’nın bir milyon kişide 6370 vaka ve 285 COVID-19’a bağlı ölüm oranıyla kıyaslandığında, Uruguay’da bu oran, bir milyon kişide 936 vaka ve 7 COVID-19’a bağlı ölüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Uruguay’da, belki de şaşırtıcı bir şekilde, zorunlu karantina uygulamasına dahi gidilmemiştir. 13 Mayıs tarihinde ülkenin ilk COVID-19 vakası onaylandığında, başkan Luis Lacalle Pou sınırları ve okulları kapatıp, sosyal aktiviteleri durdurmakla yetindi. Pou ayrıca, halkın, mümkünse kendilerini tecrit etmelerini öneren “gönüllü karantina” uygulamasını ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uruguay temsilcisi Giovanni Escalante, Uruguay hükümetinin halktan, kendi kendisini tecrit etmelerini istemesinin gerekmediğini, zira halkın gönüllü olarak bunu yaptığını söylüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Küba ve Uruguay'dan Öğreneceklerimiz

Küba gibi Uruguay da erkenden harekete geçti. Escalante’ye göre, Uruguay hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü’nden en iyi test uygulanış yöntemleri ve bir takım eğitimler için yardım talep etti. Ayrıca test laboratuvarı sayısını 25 kat arttırırken, kendi bilim insanlarını tecrübe edinmeleri için Brezilya’ya yolladı.

Uruguay, her yeni COVID-19 vakası başına 162 test gerçekleştirerek, Güney Amerika’daki ülkeler arasında, test uygulama konusunda en yüksek oranı elde etmiştir. Escalante şöyle diyor:

Halk ile açık bir iletişim kanalı kurmanın ötesinde, bu ülkelerin COVID-19 başarısından çıkarılması gereken dersler vardır. Çok iyi bir iletişim stratejisi takip ettiler ve çok net bir mesajları vardı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Sağlık sistemi materyallerindeki eksiklerini, dünyada, hasta başına düşen en yüksek doktor oranı olan: 1000 hastaya 8.19 personel oranıyla telafi etmektedirler.

Salgın gibi toplumsal krizlerde başarının anahtarı devlet ve halkın sağlıklı ve etkin iletişimi başarının anahtarı olarak görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 05:03:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9066

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Taylor, et al. Küba ve Uruguay'ın COVID-19 ile Mücadele Başarısının Sırrı: Komşuları Hala Salgınla Boğuşuren, Bu 2 Ülke Salgını Nasıl Alt Ediyor?. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9066
Taylor, L., Demirbaş, Ü., Bakırcı, Ç. M. (2020, August 02). Küba ve Uruguay'ın COVID-19 ile Mücadele Başarısının Sırrı: Komşuları Hala Salgınla Boğuşuren, Bu 2 Ülke Salgını Nasıl Alt Ediyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9066
L. Taylor, et al. “Küba ve Uruguay'ın COVID-19 ile Mücadele Başarısının Sırrı: Komşuları Hala Salgınla Boğuşuren, Bu 2 Ülke Salgını Nasıl Alt Ediyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş, Evrim Ağacı, 02 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9066.
Taylor, Luke. Demirbaş, Ünsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Küba ve Uruguay'ın COVID-19 ile Mücadele Başarısının Sırrı: Komşuları Hala Salgınla Boğuşuren, Bu 2 Ülke Salgını Nasıl Alt Ediyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş. Evrim Ağacı, August 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/9066.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close