Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kronik Alkol Kullanımı Beynin "Kapı Bekçisi" Nöronlarını Bozuyor!

3 dakika
125
Kronik Alkol Kullanımı Beynin "Kapı Bekçisi" Nöronlarını Bozuyor! NeuroScienceNews
Tüm Reklamları Kapat

Alkol kullanım bozukluğu Dünya çapında yaklaşık 400 milyon insanı etkileyen ve kanser, kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer hastalıkları ve inme gibi ciddi rahatsızlıkların başlıca nedenlerinden biri olan bir sağlık sorunudur.

Alkol kullanım bozukluğu, bu fiziksel etkilerin de ötesinde öğrenme, hafıza ve ortama uyum sağlama gibi bilişsel esnekliğin temel unsurları olan beyin işlevlerini ciddi şekilde bozarak bireylerin yaşamlarını derinden etkiler.

Texas A&M Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, kronik alkol kullanımının beyin sinyal yollarını nasıl değiştirdiğine dair yaptıkları çalışmalarında özellikle bu değişimlerin bilişsel esnekliği nasıl engellediğine odaklanıyor. Yakın zamanda Science Advances dergisinde yayınlanan bulgular, kolinerjik internöronların bu süreçteki önemli rolünü ortaya koyuyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Jun Wang'in laboratuvarında çalışan Dr. Zhenbo Huang ve ekibi, alkolün önemli bir nörotransmitter olan asetilkolini salgılayan kolinerjik internöron adı verilen özelleşmiş nöronların patlama-duraklama şeklinde ilerleyen işleyişi değiştirerek beynin ortama uyum sağlama uyum sağlama yeteneğini bozduğunu ortaya koydu.

Bu özelleşmiş nöronlar, beynin striatum bölgesinde "baş kapı bekçileri" olarak görev yapar. Dopamin sinyallerini düzenleyerek ödül odaklı öğrenme ve motivasyonu etkiler. Texas A&M Tıp Fakültesi'nde doçent olan Jun Wang şöyle anlatıyor:

Dopamin nöronları beynin ödül sistemini harekete geçirirken kolinerjik internöronlar bu nöronları aktive eden uyaranları filtreleyerek kapı bekçisi gibi davranır.

Araştırmacılar, hücreleri ışıkla kontrol etmek için kullanılan optogenetik gibi ileri teknolojileri kullanarak sürekli alkole maruz bırakılan hayvanlardaki internöronlar uyarıldığında ateşleme işleyişinin diğerlerinden farklı olduğunu tespit etti.

Normalde bu nöronlar "patlama-duraksama" biçiminde ateşlenir. Öncelikle hızlı bir aktivite patlaması yaşanır ve ardından duraklama yaşanır. Bu işleyiş biçimi, yeni davranışların öğrenilmesi ve değişen koşullara uyum sağlanması için oldukça önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak ekip, alkole maruz bırakılan deneklerde duraklama kısmının zayıfladığını ve kısaldığını gözlemledi. Bu süreçte, öğrenme için kritik öneme sahip "tersine öğrenme" gibi süreçlerde de bozulmalar meydana gelmişti. Wang, şöyle anlatıyor:

Tersine öğrenme, bilişsel esnekliğin temel taşlarından biridir. Bu süreç, bireylerin kurallar veya koşullar değiştiğinde eski davranışlarını bırakmalarını sağlar. Bu mekanizma büyük ölçüde asetilkolin sinyaline dayanır.

Ekip, kolinerjik internöron aktivitesini kontrol etmek optogenetiği ve denekler görevleri yerine getirirken gerçek zamanlı asetilkolin salınımını tespit etmek için genetik olarak tasarlanmış biyosensörleri içeren fiber fotometriyi kullandı. Bu sayede farklı internöronun ateşlenmesinin aşamalarını daha net bir şekilde tespit edebildiler.

Asetilkolin salınımını artıran "patlama" aşaması, eski davranışların bırakıldığı sönükleşme yoluyla öğrenmeyi (İng. "extinction learning") pekiştirir. Öte yandan, asetilkolin salınımında düşüşe neden olan "duraklama" aşaması, eski davranışların yerini yenilerinin aldığı tersine öğrenme (İng. "reversal learning") için kritiktir.

Çığır açan araştırma, alkolün bu mekanizmaları nasıl bozduğuna yönelik mekanizmaları ortaya koyarak alkol kullanım bozukluğunun etkilerini geniş bir bağlamda anlamamızı sağlıyor. Daha da önemlisi, bu bulgular alkol kullanım bozukluğu ile ilişkili bilişsel bozuklukların tedavisinde önemli ilerlemeler kaydetmemizi sağlayabilir. Wang, şöyle bitiriyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kolinerjik internöronların patlama ve duraklama işleyişi, ortama davranışsal olarak uyum sağlamak için oldukça önemlidir. Çalışmamız, bu çalışma, bu dinamiklerin benzersiz rollerini vurguluyor ve bağımlılığın ötesinde, yaşlanma ve nörodejeneratif hastalıklar gibi durumları nasıl etkileyebileceğini keşfetmek için zemin hazırlıyor.

Wang ve ekibi, bu işleyişin beyin sağlığını nasıl etkilediğini keşfetmeye devam ediyor ve bulgularını çeşitli beyin rahatsızlıkları için yenilikçi tedavilere dönüştürmeyi hedefliyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/12/2024 14:37:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19375

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jüpiter
Yüzey
Keşif
Psikoterapi
Antropoloji
İnsan
Antik
Mitler Ve Gerçekler
Doğru
Duygu
Zehir
Lipit
Nötron Yıldızı
Türkiye
Farmakoloji
Deniz
Dinozorlar
Yiyecek
Taksonomik Sınıflandırma
Kalori
Sinaps
Önyargı
Bitkiler
Oksijen
Nörobilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Kronik Alkol Kullanımı Beynin "Kapı Bekçisi" Nöronlarını Bozuyor!. (24 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19375
Derin, U. (2024, December 24). Kronik Alkol Kullanımı Beynin "Kapı Bekçisi" Nöronlarını Bozuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19375
U. Derin. “Kronik Alkol Kullanımı Beynin "Kapı Bekçisi" Nöronlarını Bozuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19375.
Derin, Ufuk. “Kronik Alkol Kullanımı Beynin "Kapı Bekçisi" Nöronlarını Bozuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/19375.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close