Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kötü Bilim Nedir? Abartılı ve Yanlış Araştırmaların Arkasında Yatan Tehlikeli Psikoloji!

Kötü Bilim Nedir? Abartılı ve Yanlış Araştırmaların Arkasında Yatan Tehlikeli Psikoloji!
3 dakika
5,325
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 4. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Her bilimsel ürün, iyi insanların elinde iyi, kötü insanların elinde kötü olabilecek potansiyele sahiptir. Sadece bilimsel ürünler değil, bilimin ta kendisi de böyledir! Sanmayın ki bütün bilim insanları iyi niyetli insanlardır. İnsanlığın içerisindeki kötülük var olduğu müddetçe, bilim gibi harika bir uygulama bile kötüye kullanılabilecektir. Gerçi burada söz edeceğimiz, nükleer silahlar gibi kötüye kullanılmış bilimden ziyade, bilimsel metodolojilerin insan menfaatlerine göre çarpıtılmasından ötürü doğan, "kötü bilim"dir.

Kötü bilim ile sahtebilim birbirinden ayrı şeylerdir. Sık sık işlediğimiz, eleştirdiğimiz ve çürüttüğümüz üzere sahtebilimi icra edenler neredeyse hiçbir zaman bilim insanları değildir. Kimi zaman aralarına, hasbelkader "doktor" unvanı alabilmiş insanlar giriyor olsa da, çoğunlukla "kişisel gelişim koçu" gibi tuhaf unvanlarla kendilerini pazarlayan, bilimsel bir tabanı veya arka planı olmayan insanlardır. Sahtebilimin en popüler örnekleri astroloji, evrim karşıtlığı, yaratılışçılık, akıllı tasarım, aşı karşıtlığı, falcılık, UFO sevicilik, homeopati, mineralleri kullanarak şifa arama, frenoloji (kafatasçılık), parapsikoloji, paranormal faaliyet avcılığı, bilinçaltı mesaj işleme, bel çekme, iyileştirici dokunma, uçma (levitasyon), astral seyahat, psikokinezi, telepati, hayalet avcılığı, kuantum mistisizmi ve diğerleridir.

Kötü bilimi icra edenlerse, sahtebilimci şarlatanların aksine genellikle sıradan insanlar değillerdir! Gerçekten sağlam bir bilimsel altyapıya sahip olan; ancak genellikle saplantılı kişilikleri nedeniyle bu bilgilerini kötüye kullanan insanlardır. Bu kişilerin yaptıkları, sahtebilimciler gibi bilimsel kabulleri çürütmek veya kendi şahsi inançlarını bilimselmiş gibi pazarlamak değildir. Ancak yaptıkları, kimi durumda bundan bile kötü sonuçlar doğurabilecek bir hainliktir: iddia ettikleri bilimsel hipotezleri ispatlamak için, yaptıkları deney sonuçlarını çarpıtırlar! Veri üretirler, veri saptırırlar, veriler arasındaki bağlantılarda hile yaparlar, deney düzenekleriyle oynayarak istedikleri sonuçları almaya çalışırlar, işlerine gelmeyen verileri göz ardı ederler ve daha nicesi...

Tüm Reklamları Kapat

Bilimin kendi iç dinamikleri sayesinde kötü bilim çoğu zaman kolaylıkla ayırt edilebilir. Örneğin çok eski zamanlarda, paleontoloji henüz yaygın bir bilim değilken ve daha ziyade antika ve eski eşya tutkunları tarafından hobi olarak yapılan bir uğraşken nadiren de olsa popüler olan "sahte fosiller", tarafsızl bilim insanları tarafından yapılan incelemeler ile kolaylıkla ortaya çıkarılabilmektedir. Bilim tarihinde keşfedilen yüz binlerce fosilden sadece 1-2 avuç tanesinin sahte olduğu tespit edildiyse de, bu fosilleri sahte olacak şekilde inşa edenler, kendilerini ve iddialarını popülarize etmek için bu yalanlara başvurmuşlardır.

Tüm bunları demişken... Bilimin bu olumsuz tarafını yanlış yorumlamamak lazım. Kötü bilim insanlarının kötü biliminin yalanlarını fark eden, iyi bilim insanlarının iyi bilimidir! Dolayısıyla kimse, bilimin kötü tarafından kendine pay çıkarmaya çalışmamalıdır. Bilimin iç dinamikleri sayesinde, kötü bilim er ya da geç fark edilecektir. Zaten kötü bilim amaçlı elde edilen veriler, neredeyse hiçbir zaman diğer bilimsel çalışmalarla uyumlu sonuçlara sahip olmayacaktır. Böylece, söz konusu kötü bilimin bağlandığı diğer noktaların araştırılması, kısa sürede kötü bilimi açığa çıkarıverecektir. Bu nedenle, aşağıdaki görseldeki sayılar korkutucuysa da, söz konusu kötü bilim icracıları çok kısa sürede yakalandığı ve akademi dışına itildikleri için, bilimin aslen gücünü sağlayan ve kalbinde yatan kısım tertemiz kalabilmektedir.

Visually

Bilimi yorumlamak çok zordur. Çok güçlü bir bilimsel arka plan, incelenen alana son derece yüksek bir hakimiyet gerektirir. Belki herkes yeterli çalışmayla bu seviyeye erişebilir; ancak gerçekte çok az insan bu seviyeye ulaşabilecek dirence ve ilgiye sahiptir. Evrim Ağacı olarak biz, hayatımızı bilime adamış insanlar olarak, elimizden geldiğinde siz değerli okurlarımız üzerindeki yükü hafifletmeye çalışıyoruz. Yazılarımızı hazırlarken, elimizden geldiğinde kötü bilimden uzak durmaya ve bunları tespit etmeye çalışıyoruz. Bu sayede en temiz ve en iyi içeriğe ulaşmayı hedefliyoruz. Elbette hata yaptığımız zamanlar oluyordur; ancak bunları da en aza indirmek için hırsla çalışmayı sürdüreceğiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 4. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/05/2024 04:17:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3774

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kadın
Dünya Dışı Yaşam
Anatomi
Google
Eşeyli Üreme
Elementler
Kimyasal Evrim
Makina
Ekosistem
Cansız
Yapay Seçilim
Psikanaliz
Virüsler
Zehir
Beyaz
Demir
Kontrol
Genetik Değişim
Kilometre
Metabolizma
Transkripsiyon
Algı
Yaşlanma
Canlı Cansız
Astronot
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kötü Bilim Nedir? Abartılı ve Yanlış Araştırmaların Arkasında Yatan Tehlikeli Psikoloji!. (22 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3774
Bakırcı, Ç. M. (2015, July 22). Kötü Bilim Nedir? Abartılı ve Yanlış Araştırmaların Arkasında Yatan Tehlikeli Psikoloji!. Evrim Ağacı. Retrieved May 10, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3774
Ç. M. Bakırcı. “Kötü Bilim Nedir? Abartılı ve Yanlış Araştırmaların Arkasında Yatan Tehlikeli Psikoloji!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/3774.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kötü Bilim Nedir? Abartılı ve Yanlış Araştırmaların Arkasında Yatan Tehlikeli Psikoloji!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 22, 2015. https://evrimagaci.org/s/3774.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close