Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüsü Kapmak İçin Gönüllü Olmak İster misiniz? İşte Size Bir İş Fırsatı!

Uzmanlar, COVID-19 Salgını Sırasında Etik Sorumluluklar ile Acil Durum Tepkisi Arasındaki Dengeyi Tutturmaya Çalışıyor!

Koronavirüsü Kapmak İçin Gönüllü Olmak İster misiniz? İşte Size Bir İş Fırsatı! MS Tech/Getty
4 dakika
26,551
Podcast
7:57
Ekrem Kesen
Seslendiren
14
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Bir akademisyen grubu, fedakar 100 gencin bir COVID-19 aşısını gönüllü olarak yaptırıp bile bile koronavirüse yakalanması gerektiğini söylüyor.

Bu tür bir “virüs yükleme deneyi” fikri tartışmalı olsa da, Harvard Üniversitesi tarafından internette yayınlanan iş teklifine göre, aşının işe yarayıp yaramadığına ilişkin hızlı bir kanıt sağlayarak test süresini aylar bazında kısaltabilir. Teklifi Harvard Üniversitesi salgın hastalıklar uzmanlarından Marc Lipsitch, Rutgers Üniversitesi biyoetikçilerinden Nir Eyal ve Londra Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Akademisi istatistikçilerinden Peter Smith birlikte hazırladılar. Marc Lipsitch, attığı tweet’te şöyle yazdı:

#COVID19 nedeniyle ekonomiden, sağlık sisteminden veya her ikisinden de fedakarlık etme ikileminden kurtulmak için yeni fikirlere ihtiyacımız var.

Kimi uzmanlara göre salgının bitmesi için en iyi çözüm aşıdır. Massachusetts’in Cambridge şehrindeki Moderna Therapeutics tarafından üretilen bir aşı adayı, ilk güvenlik testi aşamasında Washington eyaletindeki sağlıklı gönüllülere zaten uygulanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak henüz hiç kimse bile bile virüsü almaya gönüllü olmadı - ki zaten bu konu çoğu şartlar altında etik açıdan tartışmalıdır. Yazarlar da işlemin çok net dezavantajları olduğunu itiraf ediyorlar:

Gönüllülere bu canlı virüsü yükleme işlemi, ciddi hastalıklara hatta ölüme bile yol açma riski taşıyor.

Yine de yazarlar, bu riski almanın toplumun genel sağlığı açısından değebileceğini, aşılanmış kişilere bile bile virüs vermenin bir aşının işe yarayıp yaramadığını görmek için en hızlı yol olabileceğini düşünüyorlar.

Ancak aşı yükleme testleri konusunda uzman olan, Maryland Üniversitesi’nden Myron Levine bu riske almanın değmeyeceğini düşünüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yayınladığı istatistiklere göre, ABD’de COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılanların %20’sini 20-44 yaşları arasındaki kişiler oluşturuyor, bu yaş grubundakilerin ölüm oranı ise 750’de bir. Levine, şöyle diyor:

Kendinize sorun bakalım: Sevdiklerinizin böyle bir şeye katılmasını ister misiniz?

İnsanlara mikrop vermek, bilimsel araştırma yaparken kabul edilebilecek bir yol olabilir, Levine de 1970’ten bu yana kolera gibi hastalıkların araştırmalarında yükleme deneyleri yaptığını söylüyor. Ancak araştırmalara belli senaryolar dahilinde izin verildiğini belirtiyor. Bu senaryolardan birinde deneklere virüsün zayıflatılmış veya etkisi hafifletilmiş versiyonları verilir. Diğer senaryoda ise aşının başarısız olma ya da işlerin ters gitme olasılığına karşı bir ilaç tedavisinin mevcut olması zorunluluğu aranır. Ancak COVID-19’la birlikte görülen tehlikeli zatürre için henüz bir ilaç tedavisi yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşın, iş teklifinin yazarları -hiçbirinin doktor olmadığını hatırlatalım- ciddi herhangi bir hastalığı olmayan genç yetişkinlerin dünyayı COVID-19’dan kurtarmaya yardım etmek için bilinçli olarak kobay olmayı seçebileceklerini düşünüyorlar. Her ihtimalde denekler zaten enfekte olabilecekleri için yazarlara bu konuda hak vermek gerek.

Üç araştırmacı bu işin nasıl yapılacağına dair bir plan da sunuyor. İlk olarak o zamana kadar virüsü kapmadıklarından emin olmak için genç gönüllüler iki haftalık bir karantinaya alınacaklar. Sonrasında virüs verilecek ve gelişmeler takip edilecek. Gönüllüler araştırma boyunca “güvenli ve rahat bir ortamda” izole edilecekler. Bu sırada doktorlar gönüllülerin boğazında virüs üreyip üremediğini ve semptomların ortaya çıkma süresini gözleyecekler. Araştırmacıların tahminleri ve sözleri şöyle:

Bu tip araştırmalar için gereken gönüllü sayısı, seçilen sonlanım noktasına göre değişir, bu araştırma için 100 civarında gönüllü gerekebilir. Çalışma sırasında enfekte olan gönüllüler, en son teknolojiye sahip tesislerde, yoğun bakım kaynaklarında öncelik verilerek, son derece özenli bir COVID-19 tedavisi görecekler.

Aşı geliştirme çalışmaları normalde 18 ay sürer. Bu sürenin büyük kısmı 3. faz testler için harcanır: Yüzlerce hatta binlerce kişiye aşı uygulanır, bir o kadar kişi de kontrol grubu olarak aşı yapılmadan gözlenir; sonra aşılananların hasta olmadığı, hasta oldularsa da çok az semptom gösterdikleri kanıtlanmaya çalışılır.

Smith, Lipsitch ve Eyal’a göre, insanları aşılayıp bilerek enfekte etmek bu süreci hızlandırabilir ve “3. fazı atlamak için kabul edilebilir bir yol olabilir”.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Levine de aşı yükleme testinin “süreyi hayli kısaltabileceği” konusunda hemfikir. Bununla birlikte eğer COVID-19 hâlâ etkisini sürdürmeye devam ederse bulaşıcı bir çalışmanın avantajı göründüğü kadar çok olmayabilir. Zaten birçok insan enfekte olacağı için hem hızlı hem de etik bir testin organize edilmesi mümkün olabilir.

Öte yandan aşı geliştirme süresinin kısaltılması için bazı adımlar da atılıyor. Moderna ve Ulusal Sağlık Enstitüsü aşı için güvenlik çalışmalarına başladıklarını, hayvanlar üzerindeki testlerin bitmek üzere olduğunu bildirdiler. Boston Globe’da yayınlanan habere göre, Moderna’nın genel müdürü Stéphane Bancel, bankacılara şirketin bu sonbaharda bazı kişilere koronavirüs aşısını yapmak için Washington’dan acil onay alabileceğini söyledi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunulan bir dosyaya göre Bancel şunu ifade etti:

Acil durumlarda sağlık personeli gibi bazı insanlara yapılabilecek bir aşı elimizde olabilir.

Eğer bir aşı yükleme testi gerçekleşirse birçok gönüllünün bu çalışmaya başvurması olasıdır. Sonuçta ilk müdahale ekipleri, yoğun bakımda çalışanlar, sağlık personeli hatta marketlerde çalışanlar işe gitmeye devam ederek COVID-19’a yakalanma riskini zaten almış durumdalar. Yükleme testinin yazarları şunu ifade ediyorlar:

Önemli bir ortak fayda için bile olsa insanlardan ağır hastalık hatta belki ölüm riskini almalarını istemek kabul edilemez gibi görünebilir. Ama aslında gönüllü itfaiyecilerden başkalarının yararı için alevler içindeki binalara girmelerini isterken tam da bu tip riskleri almalarını istiyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Bilim Budur! 13
  • İnanılmaz 13
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Muhteşem! 9
  • Umut Verici! 5
  • Korkutucu! 4
  • Güldürdü 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Üzücü! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 15:13:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8411

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Regalado, et al. Koronavirüsü Kapmak İçin Gönüllü Olmak İster misiniz? İşte Size Bir İş Fırsatı!. (28 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8411
Regalado, A., Ölez, Ş. (2020, March 28). Koronavirüsü Kapmak İçin Gönüllü Olmak İster misiniz? İşte Size Bir İş Fırsatı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8411
A. Regalado, et al. “Koronavirüsü Kapmak İçin Gönüllü Olmak İster misiniz? İşte Size Bir İş Fırsatı!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 28 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8411.
Regalado, Antonio. Ölez, Şule. “Koronavirüsü Kapmak İçin Gönüllü Olmak İster misiniz? İşte Size Bir İş Fırsatı!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, March 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/8411.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close