Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüsten Kurtulanlarda Solunum Yetmezliği Problemlerinin Devam Edebileceği Düşünülüyor!

İyileşme Sonrası Akciğer Yetmezliğinin Devam Ettiğini Gösteren Daha Fazla Araştırma Gerekiyor!

Koronavirüsten Kurtulanlarda Solunum Yetmezliği Problemlerinin Devam Edebileceği Düşünülüyor!
3 dakika
8,972
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Hong Kong'taki doktorlar, bir hasta yeni koronavirüs hastalığını (COVID-19) atlatsa dahi akciğerlerinin büyük ölçüde zayıflayabileceğini, örneğin hızlı bir şekilde yürürken nefes nefese kalabileceğini tespit etti.

Hong Kong Hastanesi yetkilileri, bu bulgulara COVID-19'dan tamamen kurtulan ve hastaneden taburcu edilen, ilk grubu oluşturan hastaların raporlarını inceledikten sonra ulaştı.

Gruptaki 12 kişinin 2 ila 3 tanesi, akciğer kapasitelerinde değişim olduğu gözlemlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Infectious Disease Centre (Bulaşıcı Hastalık Merkezi) tıbbi direktörü Owen Tsang Tak-yin, 12 Mart 2020 günü düzenlenen ve ayrıntıları South China Morning Post gazetesinde yayınlanan bir basın toplatısında şöyle diyor:

Bu kişiler, biraz hızlı yürüseler dahi nefes almakta zorlanıyorlar. Bazı hastalar, akciğer fonksiyonlarında %20 ile %30 arasında bir düşüşe sahip.

Ancak Tsang, bu hastaların yüzme gibi kardiyovasküler egzersizler yaparak akciğer kapasitelerini zamanla artırabileceklerini ekliyor.

Gazete, Tsang'in basın toplantısında, hastalığın uzun vadeli etkilerini belirlemek için çok erken olmasına rağmen, raporları incelenen dokuz hastanın da akciğer taramasında birbirine benzer buzlu cama benzeyen desenler gördüğünü açıkladığını söylüyor. Doktor bu desenlerin organ hasarı olduğunu düşünüyor.

Mevcut koronavirüs hastalarının akciğer taramalarında, sıvının akciğerlerde biriktiği ve beyaz lekeler olarak göründüğü bir durum olan "buzlu cam (ING: ground glass)" görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki taramalar, farklı zamanlarda aynı hastadan alınmış. Kişinin akciğerindeki "buzlu cam"ın hastalık ilerledikçe daha da belirginleştiği görülüyor.

Science Alert

Araştırma Akciğer Yetmezliği Üzerine Değil!

Bu çalışmayı yapan araştırmacılar, 12 hasta içerisinden 2 veya 3 hastanın akciğer fonksiyonlarında %20-30 azalma görüldüğünü; ama doğrulamak için uzun dönemli veri ihtiyacı olduğunu söylüyorlar.

Bu konuda bir diğer kaynak, JAMA dergisinde yayınlanmış olan ve Çin’deki COVID-19 hastası olan 138 kişinin analizidir. Bu makalede ateş (%98.6), halsizlik (%96.6) ve kuru öksürük (%59.4) en önemli bulgulardı. Ama, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi bulgular da görülebiliyordu. Zatürre ile başvuran hastaların %26.1'i Yoğun Bakım Ünitesine (YBÜ) alındı.

İlk bulgular, nefes darlığına geçen sürenin 5 gün, hastaneye başvurmaya kadar geçen sürenin 7 gün, Akciğer Solunum Yetmezliği bulgularına kadar geçen süre 8 gün, YBÜ yatışa kadar geçen süre 10 gün olduğunu gösterdi. Hastaların çoğunun hastaneye yatış sırasında çekilen Akciğer Bilgisayarlı Tomografilerinde; çift taraflı buzlu cam alanları ve yama şeklinde tutulum vardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Akciğer bulguları kötüleşerek YBÜ alınan hastalar daha ileri yaşlarda (66 ve 51), daha çok eşlik eden hastalıkları olan (%72), nefes darlığı (%63.9) ve iştahsızlık (%66.7) şikayetleri daha çok olan hastalardı. Zatürre ile yatan hastalarda ölüm oranı %4.3 , iyileşmeye kadar geçen süre 10 gündü. Bu çalışmada hastaların akciğer bulguları, bu yazıda sözünü ettiğimiz 12 hastalık çalışmadaki bulgular ile uyumlu idi.

Bu nedenlerle, COVID19 zatürresi, akciğerde “pulmoner fibrozis” olarak tanımlanan kalıcı değişiklilere yol açıyor mu sorusu öne çıktı. Ama bu sorunun cevabı henüz araştırılmadı; çünkü bunu yapabilmek için en az 3 ay kontrol akciğer bilgisayarlı taraması ve solunum fonksiyonları testleri gereklidir.

Ocak başında yatırılan ve iyileşen ilk olgunun, seri akciğer tomografileri hastanın akciğer bulgularının tümüyle iyileştiğini göstermişti.

Sonuç olarak virüs, üst solunum yolları ile beraber sıklıkla akciğerleri tutmaktadır. Hastaların akciğerdeki radyolojik bulguları ciddi bir hasara işaret etmektedir. Ama uzun vadeli, üçüncü ay bilgisayarlı tomografi taramaları yapılmadan akciğerde bir hasar kaldığını söylememiz mümkün değildir. Çin’den yayınlanan olgulardaki sonuçlar, akciğerlerin iyileştiğini gösteriyor diyebiliriz.

Gidişat Ne Yöne?

Evrim Ağacı COVID-19 Raporundan da görebileceğiniz resmi verilere göre, 15 Mart 2020 sabahı itibariyle, doğrulanan 128.392 vakadan 69.607'si koronavirüsten kurtuldu. 4.700'den fazlasıysa hayatını kaybetti.

Bu salgın, İtalya örneğinin de gösterdiği gibi, yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri diğer herkesten daha çok etkiliyor. Yine de, Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 9 Mart 2020'de "Hastalığa yakalanan çoğu insan iyileşecek." açıklamasında bulunmuştu. 

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en sık görülen semptomlar ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı. Ancak hastaların %80'i bu salgını hafif bir şekilde atlatacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Korkutucu! 6
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:39:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8369

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Bostock, et al. Koronavirüsten Kurtulanlarda Solunum Yetmezliği Problemlerinin Devam Edebileceği Düşünülüyor!. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8369
Bostock, B., Bozkurt, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 21). Koronavirüsten Kurtulanlarda Solunum Yetmezliği Problemlerinin Devam Edebileceği Düşünülüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8369
B. Bostock, et al. “Koronavirüsten Kurtulanlarda Solunum Yetmezliği Problemlerinin Devam Edebileceği Düşünülüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8369.
Bostock, Bill. Bozkurt, Kübra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Koronavirüsten Kurtulanlarda Solunum Yetmezliği Problemlerinin Devam Edebileceği Düşünülüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 21, 2020. https://evrimagaci.org/s/8369.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close