Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs ve Çocuklar: Çocuklar COVID-19 Hastalığı Olur mu? Çocukları Nasıl Korumalıyız?

7 dakika
3,564
Koronavirüs ve Çocuklar: Çocuklar COVID-19 Hastalığı Olur mu? Çocukları Nasıl Korumalıyız?
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 salgını toplumumuzda herkesi etkileyebilmektedir. Bunlara çocuklar da dahildir. Ancak erişkinlerden daha az sıklıkla etkilendikleri düşünülmektedir. Birçok çalışmayı dikkate alan bir derlemede COVID-19 tanısı alan hastalar arasında çocuklar %1-5 oranında yer almaktadır. Bulaş ise %90 oranında ev ortamından ve %10 oranında seyahat ederken olmuştur. 0-17 yaş arasındaki yaygınlığına bakılacak olursa Covid-19’un sıklığı yaş artıkça artmaktadır (<1 yaş %15’lik bir paya sahip iken, 15-17 yaş arası bu oran %32’ye doğru artmaktadır).

COVID-19’in anne sütünden geçişi ispat edilmemiştir. Ancak damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaşın olabileceği bildirilmektedir. Bebeğin ya da annenin şüpheli enfeksiyonu durumunda maske ve siper ile korunması önerilmektedir.

Elde bulunan veriler doğrultusunda anne karnından bulaş tespit edilmemiştir. Gebeler ciddi solunum yolu komplikasyonu riski altında bulunabilmektedir. COVID-19 olan annenin gebeliği ve doğum işlemleri sırasında yakınında bulunan kişilere ve doğacak bebeğe yönelik önerilen tedbirler alınmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 yakınmaları çocukta erişkinlerle benzerdir, ancak çocuklarda yakınmalar daha az sıklıkla görülmektedir. COVID-19 sıklıkla çocuklarda daha hafif seyretmektedir. Çocuklarda en sık görülen yakınmalar ateş ve öksürüktür. Daha az sıklıkla nefes darlığı görülmüştür. Çocukların dörtte üçünde bu yakınmalardan en az biri görülür.

Hekimlerin hastada beden sıcaklığını 38oC ve üzerinde ölçmüş olması, akciğeri dinlemekle patolojik bulguları tespit etmeleri, solunum sıklığının artması ya da oda havasında hastanın oksijen satürasyonunun %92 veya altında ölçülmesi COVID-19’u düşündürecektir.

Kesin tanısı konulan ve yatırılan hastalarda rutin alınan kan tahlilleri yanı sıra radyolojik değerlendirmeler de yapılır. Radyolojik bulguların yakınmaları başlamadan tespit edilebileceği bildirilmektedir. Akciğer grafisindeki bulgular belirsizden bilateral konsolidasyona kadar görüntü veren spektruma sahip olmaktadır.

Erken evrede grafi normal olabilirken, ciddi vakalarda tek ya da iki taraflı çok odakli yamasal buzlu cam görünümü hekimi COVID-19’dan şüphelendirecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgisayarlı akciğer tomografileri (BAT) bulguları da çocuklarda daha hafif tespit edilmiştir. Yani çocuklarda hem yakınmalar ve akciğer yayılımı, hem de BAT bulguları daha hafif seyretmektedir.

Tomografi bulguları arasında yamasal ya da buzlu cam tutulumu, plevra altı ve periferde tutulum görülebilir. Buzlu cam tutulumu erken evre tutulumu olmakla birlikte, daha sonra yerini konsolidasyona bırakır. Tomografinin normal olması Covid-19’u genelde dışlamaktadır.

Çocuklarda ölümcül durumlara rastlanmış olsa da, çocuklarda hastalığın asemptomatik, hafif ya da orta düzeyde seyrettiği anlaşılmıştır. <1 yaş altı bebekler ve altta yatan ciddi hastalığı olan çocuklar COVID-19 hastalığı bakımından önemli risk altında bulunmaktadırlar.

Riski arttıran altta yatan hastalıklar aşağıda sıralanmıştır:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

  • kronik akciğer hastalıklar (orta-ağır düzeyde astım dahil)
  • kalp damar hastalıkları
  • bağışıklığı baskılanmış olanlar (örn. kansere bağlı, kemoterapi, radyasyon terapisi, hematopoetik hücre ya da solid organ nakli, yüksek doz kortikosteroid kullanımı olan)
  • kronik böbrek yetmezliği ve hemodiyaliz
  • kronik karaciğer hastalığı (kronik hepatit)
  • endokrin bozuklukları (diyabet)
  • morbid obezite

COVID-19 Çocuklarda Neden Daha Az Görülüyor?

COVID-19’in çocuklarda daha az görülmesinin nedeni anlaşılmamıştır. Bir teoriye göre çocukların bağışıklık yanıtı daha düşük olmaktadır. Böylece ölümcül olan sitokin fırtınası belirgin olmamaktadır. Diğeri ise çocukların boğazındaki virüsler arası çakışma COVID-19 viral yükünün az olmasına neden olmaktadır. Ayrıca COVID-19’un bağlandığı ACE-2-reseptörünün çocukların solunum yollarında farklı biçimde eksprese olma ihtimali bulunmaktadır.

Çocukların hastaneye ve yoğun bakıma yatırılmaları nadiren gerekmektedir. <1 yaşındaki bebeklerin çoğunlukla yatırılmaları gerekirken, hastanede yatırılmış olmaları hastalıklarının ciddiyetini göstermemektedir. ABD’de 2500 civarındaki <18 yaş çocuğun hastaneye yatış oranları %6 – 20 arasında ve yoğun bakıma yatış oranları ise %0.58 – 2 arasında bulunmaktaydı.

Pandemi sırasında orofarinksin değerlendirilmesi mecburi ise ya da boğazdan kültür ya da sürüntü alınması gerekiyorsa uygun koruyucu tedbirler alınarak bu işlem yapılmalıdır.

LiveScience

Çocuklarda COVID-19 Testleri

Çocuklardaki test isteme endikasyonları Sağlık Bakanlığı tarafından aşağıdaki biçimde belirlenmiştir:

  • Aynı hane halkında bulunan iki veya daha fazla COVID-19 tanısı alan kişilerle birlikte yaşıyor olmak,
  • Dokuz aydan küçük ve annesi COVID - 19 tanısı alan bebeklerden olmak,
  • Aşağıdaki I ve II numaralı başlıklar altındaki kriterlerden en az birer tanesinin bulunması ya da
  • II numaralı kriterlerden en az ikisinin olması (her bir şık için, başka bir nedenle ilişkili olduğunun kesin olarak gösterilememesi) bulunması beklenir.

I. Kriterler:

  • Aynı hane halkı içerisinde, son 14 gün içerisinde, solunum yolu enfeksiyonu tanısı ile hastaneye yatışı olan birisinin olması,
  • Aynı hane halkı içerisinde COVID-19 tanısı alan hastanın olması,
  • Aynı hane halkı içerisinde ateşi ve öksürüğü olan ya da ateşli ya da ateşsiz solunum sıkıntısı yakınmaları olan hastanın olması ve/ya da
  • COVID-19 tanısı alan birisi ile temas hikayesinin olması.

II. Kriterler:

  • Çocuğun ateş hikayesinin varlığı ya da ölçülen beden ısısının 38.0oC veya üzerinde olması,
  • Akciğer dinleme bulgularının tespit edilmesi,
  • Takipne gözlenmesi,
  • Yeni başlayan öksürüğün görülmesi,
  • Oda havasında oksijen satürasyonunun %92 veya daha düşük olması.

Çocuk hastalarda başka solunum patojenlerinin saptanması (örn. influenza, parainfluenza, rsv, m. Pneumonia) tespit edilmesi, COVID-19’un varlığını dışlamaz. Yani beraberinde COVID-19 da bulunabilmektedir.

NBC News

Çocuklar Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi konusu bu yazının kapsamında bulunmamaktadır. Bu konuya genel hatlarıyla değinilecektir. COVID-19 hastalığına tedaviler konusunda henüz kanıta dayalı öneriler bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili klinik çalışmalar sürmektedir. Önümüzdeki aylarda edinilecek yeni bilimsel veriler sağlık kamuoyunu aydınlatacaktır. Çocuklarda verilen tedaviler erişkin hastalarda edinilen deneyimler doğrultusunda planlanmaktadır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgilere Sağlık Bakanlığı’nın güncel rehberlerinden ulaşılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çocukları COVID-19'a Karşı Nasıl Korumalı?

Bulaşın önlenmesinde erişkin için yapılan önerilerin aynıları çocuklar için de geçerlidir. Hijyen kurallara uyulması ve sosyal mesafenin korunması son derece önemlidir. Bu evlerde bunalan ve mahalle arasında oynayan çocuklar için de geçerlidir. Sokağa çıkma yasağına uyulmalıdır. Çocuklar sağlık kurumu gibi bir yere götürülmek durumunda kalınırsa maske takmalıdırlar.

Çocukların sağlam çocuk muayeneleri konusunda bulaşma riski dikkate alınmalıdır. Bu tarz muayeneler mümkünse ertelenmelidir. Ancak, diğer yandan aşı takvimi ihmal edilmemelidir. Bu husus aile hekimi ile görüşülmelidir ve gerekirse aşı için uygun koşullar sağlanmalıdır. Özellikle ilk 24 ay aşıları sağlık kurumları tarafından öncelikli hale getirilmelidir. Aşı hizmetlerinin aksaması aşı ile önlenebilen hastalıkların yayılmasına neden olacaktır.

Bazı ülke uygulamalarında sağlam çocuk muayeneleri olanaklıysa video ya da telefon görüşmesi ile yapılmaktadır. Ayrıca çocuk hasta triyajı da bu şekilde yapılabilmektedir. Böylece örneğin aile sağlığı merkezlerine başvuru yoğunluğu azalır ve aşılama gibi hizmetlere vakit ayrılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

CDC’ye göre ≥2 yaşındaki çocuklar bez maske takabilirler ya da bandana ile ağız burunlarını kapatabilirler. <2 yaşa maske ya da bez boğulma riski nedeniyle önerilmemektedir. Ülkemizde çocukların sokağa çıkma yasağı bulunmaktadır. Ancak normalleşme süreci çerçevesinde çocukların dışarıya çıkmaları durumunda oyun parklarından kaçınılmalıdır. Başka hane halkından çocuklarla oynamamalıdırlar. Asemptomatik çocuklardan hastalık bulaşma riski fazladır. Çocuklar arasındaki sosyal mesafe korunmalıdır. Çocuklara bulaşan Covid-19 kolaylıkla ev halkına bulaşabilir.

El dezenfektan kullanımı konusunda ise, öncelikle sabun ve suyun kullanılması önerilmektedir. Çocuklarda alkol bazı dezenfektanların kullanımı güvenlidir. Dezenfektan ile temas sonrası (kuruduktan sonra) çocukların ellerini ağızlarına götürmelerinin herhangi bir risk teşkil etmediği bildirilmiştir. Buna rağmen el dezenfektanlarının çocukların erişemeyeceği yerlere konması gereklidir. Az miktarda sıvı el dezenfektanının yutulması bile çocuklarda alkol zehirlenmesine ve hipoglisemiye neden olmaktadır.

Harvard Gazette

Sokağa Çıkma Yasaklarının Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Sokağa çıkma yasağının her ne kadar çocuk ebeveyn ilişkisine olumlu etkiler sağlayacağı düşünülse de çocuğun beden ve ruhsal gelişimini olumsuz etkilemesi de mümkündür. Temelde obezite riski ön planda olacaktır. Oturganlık ve alınan diyetin kalori bakımından zengin olması kısır döngünün önünü açacaktır. Ruhsal stresörler ise hastalık bulaşma endişesi, can sıkıntısı ve sosyal izolasyondur. Çin’de yapılan bir çalışmada ilkokul öğrencilerinin 35 günlük sokağa çıkma yasağı sonrası depresyon ve anksiyete yakınmalarının %20 oranında olduğu tespit edilmiştir.

Aile yanında yaşamayan ya da bakım kurumlarında yaşayan ve okulların kapanması nedeniyle okula gidemeyen çocukların örselenme ve kötü muameleye daha fazla maruz kaldıkları ve ruhsal sorunlara yatkın oldukları bildirilmektedir. Sürekli ev ortamında bulunmaktan kaynaklanabilecek olan ruhsal sorunlar için Türk Psikiyatri Derneği’nin ve çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının yayınlamış oldukları rehberler bulunmaktadır. Çocuklara pandemi hakkında doğru bilgilerin verilmesi endişelerini azaltacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir sorun ise ebeveyn stresinin sokağa çıkma yasağı ortamında artmış olmasıdır. Bu ebeveynlerin sinirliliğini, öfkesini ve tahammülsüzlüğünü artıracaktır. Bu tarz durumlarda öfke kontrolüne yönelik yardım talep edilmelidir ve başa çıkma stratejilerine (örn. derin nefes alma, eş dost ile görüşme) başvurulmalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:42:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8664

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. D. H. Yaman, et al. Koronavirüs ve Çocuklar: Çocuklar COVID-19 Hastalığı Olur mu? Çocukları Nasıl Korumalıyız?. (9 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8664
Yaman, P. D. H., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 09). Koronavirüs ve Çocuklar: Çocuklar COVID-19 Hastalığı Olur mu? Çocukları Nasıl Korumalıyız?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8664
P. D. H. Yaman, et al. “Koronavirüs ve Çocuklar: Çocuklar COVID-19 Hastalığı Olur mu? Çocukları Nasıl Korumalıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8664.
Yaman, Prof. Dr. Hakan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Koronavirüs ve Çocuklar: Çocuklar COVID-19 Hastalığı Olur mu? Çocukları Nasıl Korumalıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/8664.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close