Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs, Hastalarda Semptomlar Henüz Ortaya Çıkmadan da Başkalarına Bulaşabiliyor!

3 dakika
7,869
Koronavirüs, Hastalarda Semptomlar Henüz Ortaya Çıkmadan da Başkalarına Bulaşabiliyor!
Tüm Reklamları Kapat

Austin Texas Üniversitesi'nde yeni tip koronavirüs üzerinde çalışan bir grup araştırmacı, virüsün yayılma hızını tespit etti. Bu tespit, sağlık yetkililerinin alacağı tedbirleri belirlemede yardımcı olacak gibi. Yayılma zincirindeki vakaların arasında bir haftadan az zaman olduğu ve virüsün, enfekte olan hastaların %10'undan fazlasına hiçbir semptom göstermeyen kişilerden bulaştığı belirlendi.

Emerging Infectious Diseases (Tr: Yükselen Bulaşıcı Hastalıklar) dergisinde yayınlanan bir makalede; ABD, Fransa, Çin ve Hong Kong'dan bir grup bilim insanı, "virüsün seri aralığı" (İng: "the serial interval of the virus") değerini hesapladı. Seri aralığı ölçmek için, virüsü taşıyan iki ayrı kişinin (bir başkasını enfekte eden kişi ve bunun sonucunda enfekte olan ikinci kişi) semptomlarının ortaya çıkma süresi incelendi.

Araştırmacılar, bu seri aralığın Çin'de yaklaşık dört gün civarında olduğunu tespit etti. Aynı zamanda bu çalışma, asemptomatik yayılma sıklığı üzerinde yapılan ilk çalışmalar arasında.

Tüm Reklamları Kapat

Bir salgının hızı iki faktöre bağlı: her bir vakada kaç kişinin enfekte olduğu ve bu enfeksiyonun yayılımının ne kadar sürdüğü. İlk faktöre çoğalma miktarı (Ing: reproduction number), ikinci faktöre ise yukarıda bahsedildiği gibi seri aralık deniyor. Araştırmacılar, COVID-19'un kısa seri aralığının, ortaya çıkan vakaların hızla yayılacağı ve bu yayılmayı durdurmanın zor olacağı anlamına geldiğini belirtiyor.

Science Daily

Texas Üniversitesi'nde bütünleyici biyoloji profesörü olan Lauren Ancel Meyers şöyle diyor:

Seri aralığı birkaç hafta olan ebolayı kontrol altına almak, seri aralığı birkaç gün olan gribi kontrol almaktan çok daha kolay. Ebola virüsüyle mücadele eden sağlık yetkilerinin, vakaları tespit etmek ve başkalarını enfekte etmemeleri adına karantinaya almak için çok daha fazla zamanı vardı. Veriler bu koronavirüsün grip kadar hızlı yayılabileceğini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki yükselen bu tehdit karşısında oldukça hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz.

Meyers ve ekibi, Çin'deki 93 şehirden 450'den fazla vaka raporunu inceledi ve semptom öncesi yayılma olarak bilinen, semptom göstermeyen kişilerin de virüsü bulaştırabileceğine dair güçlü kanıtlar elde etti. Bulgulara göre, 10 vakanın 1'inden fazlası virüsü taşıyan ama henüz hasta hissetmeyen insanlardı.

Bu araştırmadan önce, koronavirüsün asemptomatik yayılması hakkında bazı soru işaretleri vardı. Ancak bu yeni kanıt, sağlık yetkililerine virüsün yayılmasını nasıl kontrol altına alacakları konusunda rehberlik edecek nitelikte. Meyers şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu kanıt; izolasyon, karantina, okulların kapanması, seyahat kısıtlamaları ve toplu görüşmelerin iptali gibi birçok kapsamlı önlem için bir gerekçe olabilir. Asemptomatik yayılmalar salgını kontrol altına almayı zorlaştırıyor.

Dünya çapında her gün ortaya çıkan yüzlerce yeni vaka ile verilerin zamanla farklı bir bakış açısı sunabileceğini de öne sürüyor. Vaka raporları, insanların nerelere gittikleri ve kimlerle iletişime geçtiklerine dair hatıralara dayanıyor. Eğer sağlık yetkilileri hastaları hızlı bir şekilde izole ederse, bu verileri farklı bir yöne çekebilir.

Bulgularımız, dünya çapında yüzlerce şehirdeki sessiz yayılma (Ing: silent tranmission) ve artan vaka sayıları ile destekleniyor. Bu da COVID-19 vakalarının tespit edilmesi zor olduğunu ve çok ciddi önlemler gerektirdiğini söylüyor.

Austin Texas Üniversitesi'nden Zhanwei Du, Paris Institut Pasteur'den Lin Wang, Dalian Minzu Üniversitesi'nden Xiaoke Xu ve Hong Kong Üniversitesi'nden Benjamin J. Cowling de araştırmaya katkıda bulunan isimler arasında. Lauren Ancel Meyers, Texas Üniversitesi Zooloji Bölümünde Denton A. Colley Yüzyılın Profesörü unvanına sahip.

Yapılan araştırma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (İng: the U.S National Institutes of Health) ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı (the National Natural Science Foundation of China) tarafından finanse edildi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:22:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8363

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. U. o. T. a. Austin, et al. Koronavirüs, Hastalarda Semptomlar Henüz Ortaya Çıkmadan da Başkalarına Bulaşabiliyor!. (20 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8363
Austin, T. U. o. T. a., Bozkurt, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 20). Koronavirüs, Hastalarda Semptomlar Henüz Ortaya Çıkmadan da Başkalarına Bulaşabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8363
T. U. o. T. a. Austin, et al. “Koronavirüs, Hastalarda Semptomlar Henüz Ortaya Çıkmadan da Başkalarına Bulaşabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt, Evrim Ağacı, 20 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8363.
Austin, The University of Texas at. Bozkurt, Kübra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Koronavirüs, Hastalarda Semptomlar Henüz Ortaya Çıkmadan da Başkalarına Bulaşabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt. Evrim Ağacı, March 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/8363.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close