Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpekler Havlarken Ne Söylemeye Çalışıyor?

Sesin Üç Boyutu, Köpek Havlamalarının Ne Anlama Geldiğini Anlamamızı Sağlıyor!

4 dakika
34,066
Köpekler Havlarken Ne Söylemeye Çalışıyor? Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar için dil kullanımı oldukça keyfidir. İnsanların hepsinin kullandığı, ortak anlamlar taşıyan kelime kümeleri yoktur. Farklı dillerdeki birçok farklı ses aynı anlama gelebilir. Perro, chien, hund, dog ve köpek kelimeleri ile ilişkili seslerin hepsi aynı anlama gelir ama kelimeleri oluşturan ses düzenleri arasında neredeyse hiçbir ortaklık yoktur.

Bununla birlikte, hayvanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı seslerde çok fazla tek düzelik vardır. Bu sesler farklı türler için farklıdır ancak herhangi bir hayvan türü içinde (kuşlar arasında belirli bölgesel "lehçeler" hariç) oldukça ortak görünür ve hayvanlar tarafından kullanılan evrensel bir ses kodu ve dil var gibidir.

Sesin Üç Boyutu İle Havlamaları Anlamak

Ses Perdeleri İle Anlamak

Hırlama gibi düşük perdeli sesler genellikle tehditleri, öfkeyi ve saldırganlık olasılığını gösterir. Bu, "Benden uzak dur!" anlamına gelir. Yüksek perdeli sesler ise tam tersidir; köpek yaklaşılmasına izin verir veya yaklaşmanın güvenli olduğunu anlatmaya çalışır. Soru, köpeklerin ses yasasını nasıl kullandıkları ve anladıklarıdır. Cevap ise büyük şeylerin düşük perdeli ses çıkardığına dair basit bir gözlemle başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Köpek hırlaması genellikle tehditleri, öfkeyi ve saldırganlık olasılığını gösterir
Köpek hırlaması genellikle tehditleri, öfkeyi ve saldırganlık olasılığını gösterir
QK Dogs

Örneğin, biri büyük diğeri küçük iki boş su bardağı alın ve her birine bir kaşıkla hafifçe vurun. Büyük olandan daha düşük perdeli bir ses çıkar. Açıkçası, bir köpek, ses sinyallerinin perdesini değiştirerek kendi boyutunu değiştiremez. Öyleyse, bu sinyallerin alıcısı, fiziksel gerçekliği temsil etmediği halde neden bu ses perdesi varyasyonlarına cevap veriyor? İşte tam burada evrim ve iletişim gelişimi, sihirli çubuklarını sallar.

Etrafınızdaki hayvanlara sinyal gönderen bir hayvan olduğunuzu varsayalım. Diğer hayvanların sinyallerinizin perdesine dikkat ettiğini bildiğiniz için şimdi bunu kasıtlı olarak bir iletişim aracı olarak kullanabilirsiniz. Başka bir hayvanı uzaklaştırmak veya bölgenize yaklaşmasını istemiyorsanız, hırlamak gibi daha düşük perdeli bir sinyal gönderebilirsiniz. Bu sizin daha büyük ve tehlikeli olduğunuzu gösterir.

Tersine, küçük olduğunuzu önermek için yüksek perdeli bir sinyal kullanabilirsiniz; bu nedenle size yaklaşmak oldukça güvenlidir. Benzer şekilde, büyük olsanız bile başka bir hayvana yaklaştığınızda herhangi bir tehdit veya zarar istemediğinizi belirtmek isterseniz, iniltili sesler çıkararak küçük zararsız bir yaratık gibi davranmayı planladığınızı gösterebilirsiniz.

Ses Süreleri İle Anlamak

Genel olarak konuşursak, ses ne kadar uzun olursa köpeğin sinyalinin doğası ve sonraki davranışları hakkında bilinçli bir karar vermesi o kadar olasıdır. Bu nedenle, her şekilde bölgesini savunmak ve geri adım atmamak niyetinde olan baskın bir köpeğin tehdit edici havlaması, hem düşük perdeli hem de uzun ve sürekli olacaktır. Hırlamaların daha kısa çıkışlarla ve kısa bir süre devam etmesi, mevcut bir korku unsuru olduğunu gösterir ve köpek bir saldırıyla başarılı bir şekilde başa çıkıp çıkamayacağından endişe duyar.

Tüm Reklamları Kapat

Seslerin Sıklığı İle Anlamak

Sık sık ve hızlı bir şekilde tekrarlanan sesler, heyecan ve aciliyet derecesini gösterir. Aralıklı olan veya tekrarlanmayan sesler genellikle daha düşük bir heyecan seviyesini gösterir. Pencerede beliren ve bir iki defa havlayan bir köpek sadece bir şeye hafif ilgi gösteriyordur. Birden fazla çıkışlarla havlayan ve bunu birkaç kez tekrarlayan bir köpek durumun önemli olduğunu ve hatta potansiyel bir kriz olduğunu hissettiğini gösterir.

Havlamak alarm sesi gibidir. Köpek havlamasına daha düşük perdeli sesler karıştırmadıkça hiçbir saldırganlık tehdidi yoktur.

Uluyan bir köpeğin amacı diğer köpekleri tehlikelere karşı uyarmak olabilir.
Uluyan bir köpeğin amacı diğer köpekleri tehlikelere karşı uyarmak olabilir.
Dog Health

En Yaygın Havlama Biçimleri ve Anlamları

En yaygın havlamalara bir bakalım;

  • Aralarında duraklama bulunan iki ila dört havlama en yaygın havlamadır ve "Sürüyü çağırın, halledilmesi gereken bir şeyler var." anlamına gelir.
  • Oldukça uzun süren, yavaş ve düşük ses perdeli bir havlama, köpeğin yakında bir problem algıladığını gösterir. Yani, "Saldırgan (veya tehlike) çok yakın. Onun arkadaş canlısı olduğunu düşünmüyorum. Kendinizi savunmaya hazırlıklı olun." anlamına gelir.
  • Yüksek veya orta perdede, bir veya iki keskin kısa havlama en tipik havlamadır ve genellikle köpek ziyaretçiyi dost olarak gördüğünde böyle havlar. Birçok insan kapıdan girerken bu şekilde karşılanır. Gerçekten, "Merhaba!" demektir ve genellikle köpeğin tipik karşılama ritüeli ile devam eder.
  • Her biri arasında kasıtlı duraklamalara sahip uzun havlamalar, yalnız bir köpeğin arkadaşlık isteyen işaretidir.
Oyun oynamak isteyen bir köpek.
Oyun oynamak isteyen bir köpek.
Pexels
  • "Hırr-haff" gibi bir ses çıkaran kesikli havlamalar, genellikle ön bacakların yere düz tutulmasıyla eşlik eder ve basitçe "Hadi oynayalım!" demektir.
  • Acı dolu olmayan ulumalar "Ben buradayım." demektir ve uzun mesafeli sosyalleşme çağrıları anlamına gelir.
  • Orta perdeli, aralarında kısa duraklamalar olan, 2-4 adet hızlı havlama "Tetikteyim; ama ilgimi de çekiyor." demektir.
  • Yine orta perdeli ama daha sık olan havlamalar, ilgi düzeyinin daha da yüksek olduğunu; köpeğin endişesinin geçtiğini ama ortada beklemediği bir durum olduğunu bildirir.
  • Genellikle 3'lü diziler halinde ve her biri bir öncekinden biraz daha yavaş ve sessiz olan havlamalar, ortada bir tehdit unsuru olduğunu bildirmekte kullanılır.
  • Yumuşak, düşük perdeli havlama, köpeğin rahatsız olduğunu ve uzak durmanız gerektiğini bildirir.
  • Orta perdenin daha üst kısımlarındaki havlamalar, köpeğin kararsız olduğunu ama eğer sıkıştırılırsa öfkeye başvuracağını bildirir.
  • Uzun ve duraklamalı bir dizi havlama, köpeğin yalnız olduğunu ve sürüsünü çağırdığını/aradığını belirtir.
  • "İç çeke çeke ağlama"ya benzeye, "hıp-hıp-hıp-auuu" şeklindeki ulumalar, yalnızlığı gösterir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
73
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 37
  • Muhteşem! 13
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Korkutucu! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 16:54:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8318

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Coren, et al. Köpekler Havlarken Ne Söylemeye Çalışıyor?. (3 Mart 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8318
Coren, S., Sever, M. Ç. (2020, March 03). Köpekler Havlarken Ne Söylemeye Çalışıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8318
S. Coren, et al. “Köpekler Havlarken Ne Söylemeye Çalışıyor?.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Meltem Çetin Sever, Evrim Ağacı, 03 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8318.
Coren, Stanley. Sever, Meltem Çetin. “Köpekler Havlarken Ne Söylemeye Çalışıyor?.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, March 03, 2020. https://evrimagaci.org/s/8318.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close