Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Köpekbalıklarının Kötü Namından Prim Yapanlar Kimler?

Köpekbalıklarının Kötü Namından Prim Yapanlar Kimler?
4 dakika
11,313
Tüm Reklamları Kapat

1975 yapımı meşhur Jaws filminin fragmanında şu cümlelere yer veriliyor:

Günümüzde yaşayan bir yaratık var. Milyonlarca yıllık evrimden sağ çıkabilmiş, hiç değişmemiş, hiçbir tutkusu olmayan, hiçbir mantığı olmayan bir yaratık... Öldürmek için yaşayan, akılsız bir yeme makinası. Her şeye saldırabilir ve yok edebilir. Sanki Tanrı, şeytanı yaratmış ve ona... bir çene vermiş.

Buradaki "çene" sözcüğü, filme de ismini veren (İng: "jaws", Tür: "çene") olan köpekbalığı çenesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki fotoğrafta ise, Güney Afrika'nın Mossel Körfezi'nde bulunan Seal Adası'nda kafesli dalış yapan 26 yaşındaki Amanda Brewer ismindeki okul öğretmeninin kamerasına yansıyan baş döndürücü bir görüntü görülmektedir. Dişi bir beyaz köpekbalığı, kendisine uzatılan et parçasına doğru hamle yapmaktadır. Brewer o anları şöyle anlatıyor:

Ondan hiç korkmadım. Onları bir kere yakından gördüğünüzde, müthiş bir saygı duymaya başlıyorsunuz. Çok güzeller, güçlüler, zekiler ve bunu görmek, tüm korkuyu silip atıyor.

Film ile öğretmenin köpekbalığı tanımları arasındaki tezat üzerinde bir anlığına düşünmenizi istiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Kafes dalışlarının köpekbalıklarına zarar verip vermediği uzun süredir tartışılmakta olan bir konu ve halen basit bir cevabı yok. Ancak köpekbalıklarını sürekli yemle beslemek, hem onların avlanma becerilerinin körelmesine neden oluyor, hem de kanlı avlarla insanları ilişkilendirmelerine neden oluyor. Bu da, köpekbalıklarının insanları giderek artan miktarda "av" olarak algılamasına neden olabilir. Böylece balıkçılara saldırmaya daha meyilli hale gelebilirler. Fakat tüm bunlar, halen araştırma evresinde ve bu muhteşem hayvanlara kafesli dalışlar sırasında zarar verip vermediğimiz halen muamma.

Fotoğrafta Dünya'nın en tehlikeli hayvanı görülmektedir. Bu vahşi ve acımasız tür, her sene milyonlarca ölümün sorumlusudur. Acımasız ve umursamaz yöntemlerle öldüren bu canavara karşı koymak şimdiye kadar mümkün olamamıştır. Türün sadece beslenmek için değil, sırf zevk olsun diye öldürdüğü de bilinmektedir. Üstelik bu vahşi katil, sadece yetişkinleri değil, birçok canlının yavrularını da kanlı bir biçimde öldürmektedir. Onun haricinde fotoğrafta, bu türün hemen yanında sakince yüzen bir büyük beyaz köpek balığı görülmektedir.
Fotoğrafta Dünya'nın en tehlikeli hayvanı görülmektedir. Bu vahşi ve acımasız tür, her sene milyonlarca ölümün sorumlusudur. Acımasız ve umursamaz yöntemlerle öldüren bu canavara karşı koymak şimdiye kadar mümkün olamamıştır. Türün sadece beslenmek için değil, sırf zevk olsun diye öldürdüğü de bilinmektedir. Üstelik bu vahşi katil, sadece yetişkinleri değil, birçok canlının yavrularını da kanlı bir biçimde öldürmektedir. Onun haricinde fotoğrafta, bu türün hemen yanında sakince yüzen bir büyük beyaz köpek balığı görülmektedir.

Köpekbalıkları Katil mi?

Neden köpekbalığı saldırıları anında haber olur ve ilgi çeker? Neden Hollywood'un "korkunç deniz" filmlerindeki canavarlar her zaman, hiç sekmeksizin köpekbalıklarıdır? Neden köpekbalıkları 1 adet fok avladıktan sonra ortalama 3 gün boyunca hiç avlanmazken, köpekbalıklarıyla ilgili sadece avlanma sahnelerini biliriz, gözümüzün önüne sadece bu sahneler gelir?

Amaç köpekbalıklarını korku veren ve nefret edilmesi gereken caniler olarak göstermek olabilir mi? Hele ki bunu yapması, o korkutucu dişleri ve "ölüm makinesi" gibi görünmeleri nedeniyle bu kadar kolayken... Bize gösterilen vahşet filmlerine inanmaya bu kadar hazırken...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Peki hiç düşündünüz mü? Neden?

Köpekbalıkları aşırı balıkçılığın tehdidi altındadır. Her yıl ortalamada 80-100 milyon köpekbalığı ticari nedenlerle katledilmektedir. Büyük balıkçılık firmaları, devasa ağlarıylarıyla binlerce yavru köpekbalığını yok etmektedirler.

Fotoğrafta anlatılan taktik çerçevesinde, gerçek katil gizlenmek ister, masum hayvanları katil göstererek...

Alexander Pope bir şiirinde şöyle der:

Az öğrenmek tehlikelidir;

Tüm Reklamları Kapat

Pierian pınarından* tatmak değil, bolca içmek gerekir:

Hafifçe yudumlamak beyni zehirler,

Bilgeliğe ulaşmak için; bolca içmek gerekir.

* Mitolojik bir bilgelik pınarı 

Tüm Reklamları Kapat

Yani olayların derinlerini görün... Bir örnek verelim:

Dövülerek Öldürülen Köpekbalığı

Evet, yanlış okumuyorsunuz.

Avusturalya'da yaşayan 40 yaşındaki Justin Adam Clark isimli şahıs, soyu tehlike altında olan büyük beyaz köpekbalığı yavrusuna öncelikle birkaç defa teknesiyle çarptı. Sonrasında ise balığı sığ sulara sürükleyen şahıs, ağır bir cisimle yavruyu dövmeye başladı. Ta ki ölene kadar...

Kısa sürede yakalanan Clark, mahkemeye çıkarılarak yargılandı. Mahkemenin kararı son derece netti: soyu tehdit altında olan bir canlıyı öldürmekten ve mahkeme masraflarından dolayı toplamda 18.000 dolar para cezası. Teknede bulunan ve köpekbalığını sığ sulara sürükleyen diğer kişiye ise 6 ay denetimli serbestlik verildi. 

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Orta Yaş Krizi: Felsefi Bir Rehber

Asla yaşamayacağınız hayatlarla, kaçan fırsatlarla ve geride kalmış gençlik nostaljisiyle kendinizi nasıl uzlaştırabilirsiniz? Geçmişin başarısızlıklarını, şimdi’yi tüketen işlerdeki anlamsızlık duygusunu ve geleceği karartan ölüm ihtimalini nasıl kabul edebilirsiniz? Fark yaratan bu kendi kendine yardım kitabında Kieran Setiya, yetişkinliğin ve orta yaşın kaçınılmaz zorluklarıyla yüzleşiyor ve felsefenin gelişiminize nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Devamını Göster
₺50.00
Orta Yaş Krizi: Felsefi Bir Rehber

Bölgede görev yapan Balıkçılık Denetim Birimi'nden Glenn Tritton şunları söyledi:

Bu cezalandırma, soyu tehdit altında olan hayvanlara zarar vermeye tolerans gösterilmeyeceğini anlatan güçlü bir mesaj oldu.

Köpekbalıkları Zayıf Değildir!

Elbette bu demek değil ki köpekbalıkları zayıf, ısırığı önemsiz hayvanlardır. Asla! Üst düzey bir avcının ısırığını asla görmezden gelemeyiz.

Örneğin 20 Haziran 2012 tarihinde saat 07.15 sularında Batı Avusturalya'nın Mullaloo Sahili'nde kano yapmaya çıkan Martin Kane, 3 metrelik bir beyaz köpekbalığının saldırısına uğradı. Saldırı sırasında oldukça sarsılan ve evinde dinlenmeye alınan Kane, saat 2 sularında medya ile görüşmeyi kabul etti. Kane, yakın arkadaşlarından birinin korkusuzca okyanusa atlayıp, 150 metre açığa kadar kanosuyla gelerek, köpekbalığı tehdidine rağmen dostunu karaya çekmesi sonucu kurtulabildi.

Aynı sabah, 5 metrelik bir diğer köpekbalığı, balıkçıların teknesine saldırdı; ancak yaralanan olmadığı gibi teknede ciddi bir hasara rastlanmadı.

Yani köpekbalıklarının alanına girip, onları rahatsız edecek olursak, karşılığında saldırı beklememiz "normal" olmalıdır. Bu, onların "canavar" veya "katil" olduğu anlamına gelmez. Katil ve canavar gibi terimler, siz onların alanına girmemiş olmanıza rağmen size kendi menfaati için zarar veren varlıklar için kullanılır. Yaşam alanına girildiğinde savunmaya "meşru müdafaa" denir, "katliam" değil.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Muhteşem! 8
  • Üzücü! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Gates. Man Fined For Beating Great White Shark To Death In Australia. (13 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 1 Mart 2020. Alındığı Yer: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2023 02:38:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/644

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hücreler
Makina Mühendisliği
Analiz
Sars-Cov-2
Hastalık Yayılımı
Şempanzeler
Kanser
Makina
Mantar
Hidrojen
Parazit
Doğa
Enerji
Wuhan Koronavirüsü
Beslenme Biçimi
Kurt
Manyetik
Gün
Cinsellik Araştırmaları
2019-Ncov
Kuyruk
Kuantum Fiziği
Kanat
Zooloji
Maske Takmak
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
Deprem Sırasında Gökyüzünde Neden Mavi Işıklar Oluşuyor?
Deprem Sırasında Gökyüzünde Neden Mavi Işıklar Oluşuyor?
Depremzedeler İçin Bilimseverler El Ele! [CANLI YAYIN]
Depremzedeler İçin Bilimseverler El Ele! [CANLI YAYIN]
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Erdem, et al. Köpekbalıklarının Kötü Namından Prim Yapanlar Kimler?. (20 Haziran 2012). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/644
Erdem, B., Bakırcı, Ç. M. (2012, June 20). Köpekbalıklarının Kötü Namından Prim Yapanlar Kimler?. Evrim Ağacı. Retrieved December 11, 2023. from https://evrimagaci.org/s/644
B. Erdem, et al. “Köpekbalıklarının Kötü Namından Prim Yapanlar Kimler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2012, https://evrimagaci.org/s/644.
Erdem, Babür. Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpekbalıklarının Kötü Namından Prim Yapanlar Kimler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 20, 2012. https://evrimagaci.org/s/644.
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close