Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Göz Saplı Erkek Sinekler Arasında Boyu Daha Kısa Olanlar, Çiftleşme Şansını Saldırganlıkla Artırıyor!

3 dakika
173
Göz Saplı Erkek Sinekler Arasında Boyu Daha Kısa Olanlar, Çiftleşme Şansını Saldırganlıkla Artırıyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Sap gözlü sinek dünyasında, dişilerin ilgisini daha uzun göz saplarına sahip erkek sinekler çeker. Dişiler, sadece gözlerinin uçları anten şeklinde olan uzun göz saplı erkekleri tercih etmekle kalmıyor, diğer erkek sinekler de bu daha güçlü görünenlerle kavga etmekten kaçınıyor.

Frontiers in Ethology dergisinde yayımlanan bir çalışma, bazı erkek sineklerin X kromozomunun bir kopyası nedeniyle her zaman kısa göz saplarına sahip olduğunu ortaya koyuyor.[1] Çalışmanın ortak yazarı ve New York Eyalet Üniversitesi–Geneseo’dan biyolog Josephine Reinhardt, bu konuda şu yorumu yapıyor:

Sürücü X kromozomları oldukça ilginç, çünkü genetik kodumuzun bazı bölümlerinin aslında birbirleriyle uyumlu çalışmak zorunda olmadığını, kendi bencil çıkarları olduğunu gösteriyor. Bu uç bir örnek olsa da bu bencil kromozomlardan birini taşımak bu hayvanların biyolojisinin ve hatta davranışlarının pek çok yönünü etkiliyor.

Sap gözlü sinekler, sinek familyası Diopsidae ve Diptera takımındaki böcekler için kullanılan genel bir terimdir. Bu taksonun özellikleri arasında genellikle nehirler ve akarsuların yakınındaki nemli alanlarda, alçak bitki örtüsünün arasında bulunmaları ve çürüyen hayvanlar ve bitkilerle beslenmeleri yer alıyor. Ayrıca, bu sinekler yalnızca bir santimetre uzunluğuna sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sineklerde iki farklı X kromozomu bulunuyor. Kısa göz saplarına yol açan mutasyonu taşıyan sürücü X kromozomuna ise spermde fazla sayıda temsil edilen aleller taşıdığından bir sonraki nesle aktarılma olasılığı daha yüksek. Reinhardt şöyle diyor:

Sürücü X kromozomunun büyük bir avantajı var, çünkü çoğumuzun lise biyolojisinden öğrendiği genetiğin adil 50-50 ‘şans’ kuralından daha fazla aktarılıyor. Bir erkeğin yavrularının neredeyse tamamı bu X’i miras alıyor, dolayısıyla dişi oluyor. Bu yüzden, X kromozomunun popülasyonda artacağını ve hatta bu durumun soy tükenmesine kadar gideceğini öngörebiliriz. Ancak bu henüz gerçekleşmediğine göre, bu avantajı dengeleyen başka özelliklerin ne olduğunu anlamak istiyoruz.

Erkek sap gözlü sinekler, dişilerle çiftleşebilmek için genellikle fiziksel gösteriler ve dövüşlerle rakiplerini korkutmaya çalışır. Özellikle göz sapları benzer boyda olan rakiplerine karşı daha fazla saldırganlık gösterirler.

Ekip, sürücü X kromozomunu taşıyan sineklerin daha saldırgan olup olmadığını test etmek için iki tür X kromozomu taşıyan sinek popülasyonları kullandı.

Bu test sonucunda dövüş davranışlarının, iki sineğin göz sapı boyutları birbirine daha yakın olduğunda daha yaygın olduğu ve sürücü X kromozomuna sahip erkek sineklerde daha sık gerçekleştiği görüldü. Ayrıca bu dövüş davranışlarını daha fazla sergileyen erkeklerin bu yarışmaları kazanma olasılığı da artıyor. Reinhardt şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Dövüşçüler eşleşmediğinde, dövüşler daha küçük olan erkeğin geri çekilmesiyle hızlı bir şekilde sona eriyor. Sürücü X kromozomuna sahip bir erkek, benzer büyüklükte göz saplarına sahip bir erkekle dövüştüğünde daha agresif oluyor. Ancak sürücü X kromozomlu erkekler ortalama olarak daha küçük olduğundan dolayı bu durum muhtemelen hâlâ bir dezavantaj.

Araştırmacılar bu agresif davranışın, kısa göz sapına sahip sineklerin çiftleşme şansını artırıyor olabileceği üzerinde duruyor. Uzun göz sapları daha büyük bir vücut boyutu ve tehlikeli bir rakip sinyali verdiğinden, kısa göz saplı erkekler bu sineklerle karşılaşmaktan kaçınıyor. Ancak, sürücü X kromozomu taşıyan erkeklerin tehditleri doğru değerlendirememesi ya da daha saldırgan bir tutum sergilemeleri, onları uzun göz saplı rakipleriyle karşı karşıya getirerek dişilere daha çok yaklaşmalarına yol açabiliyor.

Bu artan saldırganlık tehlikeli olma ihtimaline sahip olsa da sineklerin normalde elde edemeyecekleri çiftleşme fırsatlarına erişmelerini de sağlayabilir. Tüm bunlara rağmen yine de bu durum, cinsel seçilimi tamamen dengeli hale getirmeye yetecek düzeyde olmadığını belirten ekip, sürücü X kromozomunun dağılımının kısa göz sapına sahip sineklerin neden popülasyonda baskın hale gelmediğini açıklayabileceğini öne sürüyor: Dişiler hâlâ daha uzun göz saplı erkekleri tercih ediyor ve bu da varyantın popülasyondaki sıklığını düşük tutuyor. Reinhardt şöyle diyor:

Burada gözlemlediğimiz yüksek yoğunluklu davranışları daha geniş bir örneklemle test edeceğimiz daha kapsamlı bir çalışma yapılabilir. Ayrıca, bu laboratuvar ortamında yapılmış bir çalışma olduğundan, doğadaki davranışlarla ne kadar örtüşeceği henüz net değil.

Eğer saldırganlığı doğrudan artıran şey sürücü X kromozomuysa, bu durum dişiler üzerinde de etkili olabilir. Ancak göz sapı boyutuyla bağlantılı dolaylı bir etki söz konusuysa, bu X kromozomunun dişilerde herhangi bir etkisi olmayabilir. Reinhardt ve ekibi dişi sinekler üzerinde test yapmadıklarını belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ K. A. Paczolt, et al. (2024). Stalk-Eyed Flies Carrying A Driving X Chromosome Compensate By Increasing Fight Intensity. Frontiers in Ethology, sf: 1461681. doi: 10.3389/fetho.2024.1461681. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:52:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18832

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Göz Saplı Erkek Sinekler Arasında Boyu Daha Kısa Olanlar, Çiftleşme Şansını Saldırganlıkla Artırıyor!. (25 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18832
Derin, U., Derin, U. (2024, October 25). Göz Saplı Erkek Sinekler Arasında Boyu Daha Kısa Olanlar, Çiftleşme Şansını Saldırganlıkla Artırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18832
U. Derin, et al. “Göz Saplı Erkek Sinekler Arasında Boyu Daha Kısa Olanlar, Çiftleşme Şansını Saldırganlıkla Artırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18832.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Göz Saplı Erkek Sinekler Arasında Boyu Daha Kısa Olanlar, Çiftleşme Şansını Saldırganlıkla Artırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/18832.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close