Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpek Dışkıları, Doğal Rezervlere Zarar Veriyor! Çözüm: Tasmalı Köpek Gezdirme, Daha Çok Köpek Parkı ve Daha Bilinçli Köpek Sahipleri!

3 dakika
4,831
Köpek Dışkıları, Doğal Rezervlere Zarar Veriyor! Çözüm: Tasmalı Köpek Gezdirme, Daha Çok Köpek Parkı ve Daha Bilinçli Köpek Sahipleri! Deposit Photos
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ghent Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Belçika'nın Ghent kenti yakınlarındaki doğal rezervlere, köpek dışkısı ve idrarı nedeniyle her yıl hektar başına ortalama 11 kg azot ve 5 kg fosfor karıştığını tahmin ediyor. Araştırmacılar, köpek sahipleri tarafından toplanmayan dışkılar yoluyla eklenen bu maddelerin oldukça önemli olduğunu, ayrıca biyolojik çeşitliliğe ve ekosistem işleyişine zarar verebileceğini söylüyorlar.

Daha önceden fark edilmeyen bu azot kaynağına ilişkin tahminler, fosil yakıt emisyonları ve tarım yoluyla Avrupa'nın çoğunda toprağa karışan, hektar başına 5 ila 25 kg arasında değişen azot seviyeleri ile karşılaştırıldığında önemlidir. Araştırmanın baş yazarı olan ve Ghent Üniversitesi'nden Profesör Pieter De Frenne şöyle diyor:

Köpeklerden toprağa geçen besin seviyesinin ne kadar yüksek olabileceğine şaşırdık. Tarım, endüstri ve trafikten kaynaklanan atmosferik azot, haklı olarak çok fazla politik ilgi görüyor; ancak köpekler, bu açıdan tamamen göz ardı ediliyor.

Araştırmacılar, özellikle az miktarda besinle işleyen ekosistemlerdeki parkların yöneticilerine, köpeklerin dışkılarının olumsuz etkilerini ziyaretçilere açıklamalarını ve onları köpeklerinin dışkısını toplamaya teşvik etmeleri için çağrıda bulunmalarını öneriyor. Ayrıca, tasma kullanımı kurallarının daha sıkı bir şekilde uygulanmasını ve doğa rezervleri üzerindeki baskıyı azaltmak için daha fazla tasmasız köpek parkının kurulmasını öneriyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Tasmalı Köpeklerin ve Dışkı Toplayan Sahiplerinin Etkileri Oldukça Büyük!

Araştırmacılar, bu çalışma için dört doğa rezervinde bulunan köpeklerin sayısını kaydettiler ve köpeklerden doğaya saçılan besin miktarını hesapladılar. Ayrıca çalışmada köpeklerin tasmalı mı yoksa tasmasız mı olduğu ve sahiplerinin köpeklerinin dışkısını toplayıp toplamadığı gibi farklı senaryoları da modellediler.

Araştırmacılar, tüm rezervlerde zorunlu olduğu gibi her köpeğin tasmalı tutulduğu ancak sahiplerin dışkı toplamadığı bir senaryoda, rezervlerin büyük bölümünde köpeklerden madde geçişinin azaldığını, ancak yolların etrafındaki küçük alanlarda bu oranların belirgin olarak arttığını buldular. Bu artış, 1 yıl içinde hektar başına 175 kg azot ve 73 kg fosfor birikecek kadar yüksekti. Profesör De Frenne şöyle diyor:

Tüm köpeklerin tasmalı tutulduğu senaryomuzda, yolların etrafındaki yoğun alanlarda, hem azot hem de fosforun tarım arazilerinin gübrelenmesi için yasal sınırları aştığını gördük. Çalışmamız doğa koruma alanlarıyla ilgili olduğundan, bu oldukça şaşırtıcıydı!

Araştırmacılar, köpeklerin tasmalı olduğu ve tüm sahiplerin köpeklerinin dışkısını topladığı başka bir senaryoda ise köpeklerden toprağa geçen azotun %56 ve fosforun %97 azaldığını buldu. Oranlardaki bu farkın nedeni, fosfor birikmesinin hemen hemen tüm sorumlusu dışkıyken, azotun dışkı ve idrarla eşit oranda birikmesi.

Biriken Maddeler Doğa Rezervleri İçin Sorun Oluşturuyor!

Doğa rezervlerine besin maddelerinin karışması, bitkilerin büyümesine katkı sağladığı için kulağa faydalıymış gibi gelebilir; ancak bu, çoğunlukla sınırlı sayıda besine ihtiyaç duyan ve diğerleriye rekabet içinde olan türler için geçerlidir. Öte yandan besin açısından zengin ekosistemlerde rekabet dengesinin bozulması, biyoçeşitliliği azaltır. Profesör De Frenne bu konuyu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Birçok doğa rezervinde, bitki ve hayvan biyoçeşitliliğini artırmak için topraktaki besin seviyeleri özellikle düşürülmeye çalışılır. Bu, biçme ve saman temizleme gibi yöntemlerle yapılabilir. Bulgularımız, doğa rezervlerinde ihmal edilen köpek gübrelemesinin bu hedeflere ulaşılmasını geciktirebileceğini gösteriyor.

Besin Seviyelerinin Hesaplanması

Köpeklerin ekosisteme soktuğu besin miktarını tahmin etmek için araştırmacılar, ilk olarak Belçika'nın Ghent kentine yakın dört doğa rezervindeki köpekleri sayarak, hektar başına düşen köpek sayısını hesapladılar. Bu sayımlar 18 ay boyunca, toplamda 487 kez gerçekleştirildi. Daha sonra farklı senaryoları modellemek için köpek idrarındaki ve dışkısındaki besin konsantrasyonlarına ilişkin bir kaynak taraması yaptılar.

Bu yöntem, araştırmacıların doğa rezervlerindeki köpeklerin sayısını doğru bir şekilde hesaplayabilmeleri anlamına gelse de ortalama köpek, ortalama idrar hacmi ve dışkı kütlesi ile azot ve fosfor konsantrasyonlarına dayalı tahminler de yapılması gerekiyordu.

Araştırmacılar; köpeklerin çeşitleri, büyüklükleri ve ağırlıklarının yanı sıra idrar ve dışkı birikintilerinin sayısı gibi verileri kaydederek, ayrıca köpek sahiplerine sormak gibi farklı yollarla da verilerin artırılabileceğini söylüyorlar. Ek olarak araştırmacılar, köpeklerin dışkı ve idrarlarının konumlarının belirlenmesinin, gübrelenmenin özellikle fazla olduğu noktaları tespit etmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • P. D. Frenne, et al. (2022). Nutrient Fertilization By Dogs In Peri‐Urban Ecosystems. Wiley. doi: 10.1002/2688-8319.12128. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:47:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11457

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Köpek Dışkıları, Doğal Rezervlere Zarar Veriyor! Çözüm: Tasmalı Köpek Gezdirme, Daha Çok Köpek Parkı ve Daha Bilinçli Köpek Sahipleri!. (15 Mart 2022). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11457
Akman, S., Alparslan, E. (2022, March 15). Köpek Dışkıları, Doğal Rezervlere Zarar Veriyor! Çözüm: Tasmalı Köpek Gezdirme, Daha Çok Köpek Parkı ve Daha Bilinçli Köpek Sahipleri!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11457
S. Akman, et al. “Köpek Dışkıları, Doğal Rezervlere Zarar Veriyor! Çözüm: Tasmalı Köpek Gezdirme, Daha Çok Köpek Parkı ve Daha Bilinçli Köpek Sahipleri!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 15 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11457.
Akman, Sude. Alparslan, Eda. “Köpek Dışkıları, Doğal Rezervlere Zarar Veriyor! Çözüm: Tasmalı Köpek Gezdirme, Daha Çok Köpek Parkı ve Daha Bilinçli Köpek Sahipleri!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, March 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/11457.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close