Konuşma Hızı ve Bilgi Teorisi: Hızlı Konuşarak Daha Fazla Bilgi Aktarmak Mümkün mü?
Konuşmanın amacı hız değil, iletişimdir. 2017'de yapılan bir çalışmanın sonucu da bizzat bunu söylüyor: Hızlı da konuşsak, yavaş da konuşsak aynı oranda bilgi aktarıyoruz; çünkü hızlı bir konuşma, her bir söylemde daha az bilgi barındırıyor.
Çalışmayı Cognition'ın Mart 2017 sayısında yayımlayan Uriel Cohen Priva, belirli bir zamanda çok az ya da çok fazla bilgi vermemizi engelleyen dar bir kanal dahilinde konuştuğumuzu belirtiyor. Brown Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Priva şöyle belirtiyor:
Görünüşe bakılırsa saniyede kaç birim bilgi aktarabileceğimize dair kısıtlamalar oldukça katı.
Bilgi teorisine göre, sık kullanılmayan sözcük seçimleri "sözcüksel bilgi" aktarırken, edilgen yapı gibi daha karmaşık yapılar daha çok "yapısal bilgi" aktarıyor. Priva'nın bulgularına göre, hızlı konuşan kişiler kanalda kalmak için alelade sözcükler ve basit söz dizimi kullanıyor. Yavaş konuşan kişiler ise, daha alışılagelmedik sözcükler seçip daha karmaşık cümleler kuruyorlar.
Priva'ya göre çalışma, konuşmada neden kısıtlı oranda bilgi aktarıldığına dair yalnızca bazı ipuçları verebilir. Bu kısıtlama, konuşmacının fazla bilgi aktarmasını sağlayacak cümleleri hızla kurup dile getirmekte zorlanmasından kaynaklanabilir; veya, dinleyicinin çok hızlı aktarılmış bilgileri işleyip anlamada zorlanmasından kaynaklanıyor olabilir.
Konuşmanın Çözümlenmesi
Çalışma için Cohen Priva, iki toplu konuşma verisini inceledi: iki bin dört yüz telefon konuşması barındıran Switchboard Kitaplığı ve kırk uzun röportaj barındıran Buckeye Kitaplığı. Toplamda, üç yüz doksan sekiz kişiyi içeren bir veri havuzu oluşturuldu.
Cohen Priva tüm konuşmacıların konuşmalarındaki bilgi oranını ölçmek için çeşitli ölçütler uyguladı:
- Ne kadar sürede ne kadar sözcüksel ve yapısal bilgi aktarıldı?
- Konuşma hızı neydi?
- Bu sürede ne kadar bilgi verdiler?
Bu soruların sonucunda anlamlı istatistikler oluşturmanın yolu karmaşık hesaplamalardan geçiyordu. Sözcüklerin hem yalnız biçimde hem de onlardan önce ve sonra gelen sözcüklerle değerlendirilerek göreli sıklıkları hesaplandı. Cohen Priva, kişilerin bir sözcüğü ortalama ne kadar sürede söyledikleri ile belirli bir konuşmacının bir sözcüğü ne kadar sürede söylediğini karşılaştırdı. Bunun yanı sıra, her bir konuşmacının ne sıklıkla edilgen yapı kullandığı da etken yapı kullanımıyla karşılaştırıldı. Bütün bu ölçümlerde her bir kişinin yaşı, cinsiyeti, karşılıklı konuşma içerisinde olduğu diğer kişinin konuşma hızı ve diğer olası etkenler dikkate alındı.
Sonuç olarak, iki ayrı veri kaynağından (Switchboard ve Buckeye) iki ayrı boyutta (sözcüksel ve yapısal) istatistiksel açıdan önemli aynı korelasyona ulaşıldı: Konuşma hızlandıkça aktarılan bilgi miktarı azaldı.
Kişilerin konuşurken saniyede aktardıkları bilginin çok farklı kapasitelere tabi olduğunu ve bu çok çeşitli kapasitelerin her birinin mümkün olduğunu, her bir kapasiteyi gözlemleyebileceğimizi varsayabiliriz. Ancak bu durumda, ulaştığımız etkileri belirlemek çok zor olurdu. Bunun yerine veriler, iki veri kaynağından, iki boyutta ve güvenilir biçimde elde edildi.
Toplumsal Cinsiyet Farklılıkları Bir İpucu Sunuyor Mu?
Cohen Priva, konuşmanın kısıtlı bilgi oranına tabi olmasının nedeniyle ilgili olabilecek önemli bir farklılık buldu: Dinleyicinin faydasını amaçlayan, toplumsal bir baskı sonucu bir fark ortaya çıkıyor olabilir.
Her ne kadar ortalamada erkekler ve kadınlar aynı trendi izlemiş olsalar da, erkeklerin aynı konuşma hızında kadınlardan daha fazla bilgi aktardıkları görüldü. Bilgi aktarma becerisinin cinsiyetler arasında değişiklik gösterdiğine dair bir kanıt yok. Cohen Priva'ya göre kadınlar, dinleyicilerinin söylediğini anladığından emin olma konusunda daha temkinli olabilir. Farklı çalışmalar da kadınların konuşma içerisinde erkeklere kıyasla daha fazla onay ünlemi (hıhı, evet gibi) kullandığını ortaya koydu. Bu durum, anlama ve anlatmaya daha fazla dikkat ettiklerini gösteriyor.
Cohen Priva'ya göre bu çalışma kişilerin söylem üretme yollarına dair bazı noktaları aydınlatmada kullanışlı olabilir. Bu alandaki bir hipoteze göre, konuşmacılar ne söyleyeceklerini belirledikten sonra, daha alışılagelmedik ya da zorlayıcı sözcükler kullanacakları zaman yavaşlıyorlar (zorsa yavaş konuşma). Ancak, Cohen Priva'ya göre, elde ettiği veriler, kişilerin konuşma hızına göre sözcük ve söz dizimsel yapı seçtikleri hipoteziyle son derece tutarlı (hızlıysa basit konuşma).
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Hızlı konuşan kişilerin istikrarlı biçimde farklı türde sözcükler seçtiklerine veya farklı türde sözcükler ya da yapılar tercih ediyor oluşlarına dair bir modeli dikkate almalıyız.
Bir başka deyişle, bir kişinin nasıl konuştuğu ne kadar hızlı konuştuğuyla ilişkili görünüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 26
- 8
- 7
- 6
- 6
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- U. Cohen Priva. Not So Fast: Fast Speech Correlates With Lower Lexical And Structural Information. Cognition. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:24:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8573
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.