Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kontrolden Çıkarak Operatörünü ve İletişim Kulelerini Vurmayı Seçen Bir SİHA Simülasyonu Hiç Yapılmadı!

Yapay Zekaya Sahip SİHA, Kontrolden Çıkarak Gerçekten Operatörünü Öldürdü mü?

Kontrolden Çıkarak Operatörünü ve İletişim Kulelerini Vurmayı Seçen Bir SİHA Simülasyonu Hiç Yapılmadı!
2 dakika
22,523
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Yapay zeka destekli askeri drone, simülasyonda operatörünü öldürdü ve iletişim kulelerini yok etmeye çalıştı.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Birçok haber kaynağının bir simülasyon sırasında yapay zekaya sahip SİHA'nın kontrolden çıkarak operatörünü vurma kararı aldığı söylenen Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Komutanlığı (USAF) simülasyonu, gerçekte hiçbir zaman yapılmamıştır. Sahte iddia, gerçekte sadece bir "düşünce deneyi" olan bir yapay zeka simülasyonunun, bir albay tarafından sanki gerçekten uygulanıp sonuç alınmış bir simülasyonmuş gibi anlatılması sonucu, hatalı bir biçimde yayılmıştır.

İddianın Kökeni

2023'ün Mayıs ayında Londra'da düzenlenen Geleceğin Hava ve Uzay Savaş Kabiliyetleri Zirvesi'nde (İng: "Future Combat Air and Space Capabilities Summit") konuşan ABD Hava Kuvvetleri Yapay Zeka Operasyonları Şefi Albay Tucker Hamilton'ın, bir yapay zeka simülasyonunun "hedefine ulaşmak için son derece beklenmedik stratejiler" kullandığını söylediği iddia edildi. İddia yagöre Hamilton, konuşmasında bir yapay zekanın kontrolden çıkışını şöyle anlatıyordu:[1]

Tüm Reklamları Kapat

Sistem, tehdidi tespit ederken, bazen insan operatörünün ona bu tehdidi öldürmemesini söyledi. Ancak yapay zeka bu tehdidi öldürerek puan aldığını fark etmeye başladı. Peki ne yaptı? Onu durdurmaya çalışan operatörü öldürdü. Operatörü öldürdü, çünkü o kişi onu amacına ulaşmaktan alıkoyuyordu.

Sistemi eğittik. 'Hey, operatörü öldürme, bu kötü. Bunu yaparsan puan kaybedersin' dedik. Peki o ne yapmaya başladı? Operatörün hedefi öldürmesini engellemek için, insansız hava aracıyla iletişim kurmak için kullandığı iletişim kulesini yok etmeye başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu haber, sosyal medya ve haber siteleri üzerinde bir yangın gibi yayıldı:

Ne var ki gerçekte böyle bir simülasyon hiçbir zaman yapılmadı ve bu tür sonuçlar gerçekte hiç elde edilmedi.

Bilgiler

Bir yandan yapay zeka sistemleri hızla yükselişe geçip hayatlarımızın bir parçası olurken, diğer yandan silahlandırılmış yapay zekaların kontrolden çıkarak masum hayatları alabileceği endişesi de yükselişe devam ediyor. Bunu fırsat bilen haber kaynakları, insanların hâlihazırda var olan korkularını okşamak ve bundan prim yapmak adına sahte, yanıltıcı veya doğrulanmamış haberleri pervasızca yaymaktan geri durmuyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bunun son versiyonu, yukarıda tarif ettiğimiz ve Haziran 2023'ün başında Türkiye genelinde çokça paylaşılan "Yapay zekalı SİHA kontrolden çıktı, önce operatörünü öldürmeye çalıştı, sonra bu engellenmeye çalışılınca iletişim kulelerini vurmaya çalıştı!" minvalindeki haberlerdi. Ancak yapılan basit bir sorgulama, kulağa bir Hollywood filminden fırlamış gibi gelen bu senaryonun gerçekten de bağlamından koparılmış bir anlatı ve uyduruk bir iddia olduğunu gösteriyor.

İlk olarak saygın bir kurum olan Kraliyet Hava Cemiyeti (İng: "Royal Aeronautical Society") tarafından paylaşılan haberde, gerçekten de Londra'da bir "Future Combat Air and Space Capabilities Zirvesi" düzenlendiği görülüyor. Burada konuşan Albay Tucker Hamilton, gerçekten de kendi operatörünü veya iletişim kulelerini patlatmaya çalışan bir yapay zekadan bahsediyor. Ancak albay, bunu gerçek bir simülasyon olarak değil, yapay zekayla donanmış SİHA'lara yönelik hipotetik bir senaryo olarak sunuyor.

Konuyla ilgili olarak ABD Hava Kuvvetleri tarafından Insider'a yapılan bir açıklamada şunlar söylendi:[2]

ABD Hava Kuvvetleri, bu tür bir yapay zekalı drone simülasyonunu hiçbir zaman gerçekleştirmedi. Biz, yapay zeka teknolojisini etik ve sorumlu bir şekilde kullanmaya devam ediyoruz. Görünüşe göre albayın tamamen anekdotal olan yorumları, bazı kaynaklar tarafından bağlamından koparılarak aktarılmış.

Albay Hamilton da bu durumu şu sözlerle doğruladı:[3]

Londra'daki zirvede yaptığım sunum sırasında, bir yapay zeka simülasyonunun kontrolden çıktığıyla ilgili kısmı anlatırken kendimi yanlış ifade ettim. Orada bahsettiğim, sadece hipotetik bir düşünce deneyiydi.

"Katil Robotlar" olarak da bilinen yapay zekaya sahip silahlı insansız hava araçları hakkında daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
81
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • İnanılmaz 11
  • Üzücü! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Royal Aeronautical Society. Highlights From The Raes Future Combat Air & Space Capabilities Summit - Royal Aeronautical Society. Alındığı Tarih: 2 Haziran 2023. Alındığı Yer: Royal Aeronautical Society | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Sparkles. Reports Of An Ai Drone That 'Killed' Its Operator Are Pure Fiction. (2 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2023. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. V. Brook, et al. Us Air Force Says It Did Not Run Simulation In Which Ai Drone 'Killed Its Operator'. (2 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2023. Alındığı Yer: USA TODAY | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/12/2023 15:49:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14772

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Anne
Epigenetik
Beslenme
Hastalık Kontrolü
Epistemik
Samanyolu Galaksisi
Kalıtım
Mutasyon
Astrobiyoloji
Gelişim
Irk
Diş Hekimliği
Balık Çeşitliliği
Abiyogenez
Sahte
Doğa Yasaları
Köpek
Zeka
Hız
Kitap
Wuhan Koronavirüsü
Koruma
Genler
Tıp
Egzersiz
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Tek Eşli vs. Çok Eşli: İnsanlar Hangisi?
Tek Eşli vs. Çok Eşli: İnsanlar Hangisi?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kontrolden Çıkarak Operatörünü ve İletişim Kulelerini Vurmayı Seçen Bir SİHA Simülasyonu Hiç Yapılmadı!. (2 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 1 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14772
Bakırcı, Ç. M. (2023, June 02). Kontrolden Çıkarak Operatörünü ve İletişim Kulelerini Vurmayı Seçen Bir SİHA Simülasyonu Hiç Yapılmadı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 01, 2023. from https://evrimagaci.org/s/14772
Ç. M. Bakırcı. “Kontrolden Çıkarak Operatörünü ve İletişim Kulelerini Vurmayı Seçen Bir SİHA Simülasyonu Hiç Yapılmadı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14772.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kontrolden Çıkarak Operatörünü ve İletişim Kulelerini Vurmayı Seçen Bir SİHA Simülasyonu Hiç Yapılmadı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 02, 2023. https://evrimagaci.org/s/14772.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close