Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Asimov Tarafından Kurgulanan "Robotiğin 3 Temel Yasası" Gerçekten Çalışıyor mu?

Asimov Tarafından Kurgulanan "Robotiğin 3 Temel Yasası" Gerçekten Çalışıyor mu?
3 dakika
3,685
Tüm Reklamları Kapat

Isaac Asimov, kuşkusuz bilim kurgu tarihinin en önemli yazarlarından biridir. Bu önemli yazarın 80 sene kadar önce ortaya attığı Robotiğin 3 Temel Yasası ise, belki de literatüre kazandırdığı en önemli kavramdır. Yapay zeka, bilgisayar bilimi ve kontrol sistemleri alanlarındaki ilerlemeler, robotların 80 yıl önce olduklarından -ya da düşünüldüklerinden- daha farklı bir hale bürünmelerine neden oldu.

Asimov, bu yasaları yazarken, aklında daha ziyade "androidler" (insansı robotlar) vardı. Fakat robot kavramı artık çok daha fazla alanda, çok daha geniş bir anlam taşımakta. Bugün robotlar fabrika üretim hatlarından tutun, tam otonom İHA’lara kadar, pek çok sektörde bulunmakta.

Peki robotların hayatımızın her alanında kendine yer bulmaya başladığı günümüzde, bu yasalar ne kadar geçerli? Giderek robotlara ve otomasyona bağımlı hale gelen dünyamızda bu yasalar, gelecekte ortaya çıkabilecek bir robot ayaklanmasını engelleyecek yegane şey olabilir mi? Gelin bu konuyu inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Robotiğin 3 Temel Yasası

Öncelikle bu yasaları hatırlamakla başlayalım. Asimov tarafından, 1942 tarihli Kovalamaca [1950 senesinde Ben, Robot (İthaki, 2016) kitabında da kendine yer bulacak] adlı kısa hikayesinde ortaya atılan yasalar şu şekilde:

  1. Bir robot, bir insana zarar veremez ya da bir insanın zarar görmesine izin veremez.
  2. Bir robot, ilk yasayla çelişmediği sürece, bir insan tarafından verilen emri yerine getirmek zorundadır.
  3. Bir robot, birinci ve ikinci yasayla çelişmediği sürece, kendi varlığını korumak zorundadır.

Asimov, sonradan "0. Yasa" adını verdiği, hepsinnden öncelikli bir yasa daha eklemiştir:

  • Bir robot, insanlığa zarar veremez ya da insanlığın zarar görmesine izin veremez.

Robotiğin 3 Yasasının Sorunları

Yasaların Temel Yetersizlikleri

Öncelikle, bu yasaların tasarlandığı yılların 1940’ların başı olduğunu hatırlatarak başlamakta fayda var. O dönem "robot" denince akla gelen şey, günümüzde gelenden oldukça farklıydı. Bu yasalar kulağa oldukça basit ve mantıklı da gelse, bir robotun bunları nasıl anlayıp, nasıl yorumlayacağı bağlamdan bağlama değişiklik gösterebilir.

Asimov’un, Ben, Robot adlı eserinde toplanan kısa hikayeler de aslında tam bu konuya parmak basıyor: Her bir hikayede bir robotun bu yasaları beklenilenden farklı yorumlaması sonucu ortaya çıkan bir sorun ve hikayenin sonunda bu sorunun yine yasalar kullanılarak nasıl çözüldüğü anlatılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca yasaların yalnızca kurgu olduğunun farkında olmak gerekiyor. Asimov, bu yasaları yalnızca kendi hikayelerinde, ortada bir durum oluşturmak için kullanmıştı. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz üzere, bu yasaların bu eserlerdeki genel kullanımı, yasaların yetersizliği üzerineydi.

Asimov bu yasaları tasarlarken oldukça optimist bir bakış açısı kullanmıştı. Robotların yalnızca insanların yardımcıları olarak düşünüldüğü senaryolarda iyi çalışabilecek olan bu yasalar, robotiğin geldiği nokta düşünüldüğünde aslında oldukça basit kalıyorlar. Artık robotlar sadece yardımcımız değil, aynı zamanda bizim yerlerimizi alabilecek yapay iş gücü haline gelmiş durumdalar. Bu durumun birinci yasayla ne kadar uyumlu olduğu tartışmalı bir konu.

Ayrıca, günümüzde robotların kullanım alanlarını düşünecek olursak, bunların en önemlilerinden biri de askeri sanayi. Tahmin edebileceğiniz üzere, bir robotun insan öldürmek için kullanılması doğrudan birinci yasayla bir çelişki yaratıyor. Bu gibi durumlarda yasaların farklı bakış açıları ve bağlamlarda yeniden değerlendirilmesi, veya komple baştan tasarlanması gerekebiliyor.

Asimov'un 'Ben, Robot' eserinden uyarlama aynı adlı 2004 yapımı filmden bir sahne
Asimov'un 'Ben, Robot' eserinden uyarlama aynı adlı 2004 yapımı filmden bir sahne

Yasaların Pratik Problemleri

Yasalarla alakalı teorik sorunlar bir yana, günümüzde bir robota bu yasalara uymasının nasıl öğretileceği pratik bir sorun teşkil ediyor. 80 yıl içerisinde özellikle yapay zeka alanındaki gelişmeler her ne kadar inanılmaz da olsa, halen daha bir robotu bu yasalara uyacak şekilde geliştirebilecek seviyeye gelmedik. Günümüzde robotların insan davranışlarını nasıl taklit edebileceği üzerinde çok araştırma yapılmamakla beraber, nasıl mantıklı düşünüp belirli kurallar çerçevesinde hareket edebilecekleri de kısıtlı bir alandaki araştırmalarla sınırlı. Tüm bunlar düşünüldüğünde, elimizde robotların başvurabileceği kusursuz bir rehber olsa bile, bu rehberi mevcut robotlara entegre etmemiz pratik olarak henüz mümkün değil.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sonuç

Asimov’un yasaları, kulağa her ne kadar mantıklı ve harika da gelse temel teorik ve pratik problemleri olduğu gerçeği değişmiyor. Fakat bu, yasaların kullanıldığı hikayelerin sıkıcı veya kötü olduğu anlamına gelmesin! Yazının başında da belirttiğimiz gibi, Asimov tarihin en önemli bilim kurgu yazarlarından biri. Eh, böyle bir üne ulaşmak kolay değil. Asimov’un, yasaları temel alan kısa hikaye ve kitapları, eğer bir bilim kurgu meraklısıysanız mutlaka okumanız gereken eserler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 1
  • İnanılmaz 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Salge. Asimov's Laws Won't Stop Robots From Harming Humans, So We've Developed A Better Solution. (11 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  • M. R. Anderson. After 75 Years, Isaac Asimov's Three Laws Of Robotics Need Updating. (17 Mart 2017). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2021. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • P. W. Singer. Isaac Asimov's Laws Of Robotics Are Wrong. (18 Mayıs 2009). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Brookings | Arşiv Bağlantısı
  • A. Funnell. The New Laws Of Robotics — Building On Asimov's Science Fiction Legacy In The Age Of Ai. (9 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2021. Alındığı Yer: ABC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 21:01:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10812

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genler
Gerçek
Koruma
Semptom
Gezegen
Newton
Argüman
Canlılık
Kontrol
Psikiyatri
Samanyolu Galaksisi
Pandemik
Sağlık Personeli
Karbon
Doğal Seçilim
Yüz
Taksonomi
Kan Hastalıkları
Kimya
Şiddet
Karanlık Madde
Uzun
Elektromanyetizma
Risk
Einstein
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yıldırım, et al. Asimov Tarafından Kurgulanan "Robotiğin 3 Temel Yasası" Gerçekten Çalışıyor mu?. (8 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10812
Yıldırım, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 08). Asimov Tarafından Kurgulanan "Robotiğin 3 Temel Yasası" Gerçekten Çalışıyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10812
E. Yıldırım, et al. “Asimov Tarafından Kurgulanan "Robotiğin 3 Temel Yasası" Gerçekten Çalışıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10812.
Yıldırım, Eyüb. Bakırcı, Çağrı Mert. “Asimov Tarafından Kurgulanan "Robotiğin 3 Temel Yasası" Gerçekten Çalışıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 08, 2021. https://evrimagaci.org/s/10812.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close