Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekanın Yönettiği Bir F-16, İnsan Bir Pilotla İt Dalaşına Girdi!

3 dakika
1,991
Yapay Zekanın Yönettiği Bir F-16, İnsan Bir Pilotla İt Dalaşına Girdi!
Tüm Reklamları Kapat

Pentagon'un yapay zekayı platformlarına güvenli bir şekilde entegre etme çabasında önemli bir gelişme olarak, yapay zeka ile güçlendirilmiş sürücüsüz bir savaş uçağı, 2023 yılında Kaliforniya üzerinde ilk kez bir insan pilotla it dalaşına girdi. 

Kim galip geldi? Ne yazık ki yetkililer, "ulusal güvenlik" gerekçesiyle bunu açıklamıyor. Ancak DARPA'nın ACE olarak adlandırılan Hava Muharebe Evrimi programının program yöneticisi Yarbay Ryan Hefron, yapay zekanın testler boyunca çeşitli senaryolarda "iyi bir performans gösterdiğini" söylüyor:

Testlerin bu ilk turunda ulaşmaya çalıştığımız çok sayıda test hedefimiz vardı. O yüzden 'Kim kazandı?' sorusunu sormak, başardığımız testlerin nüanslarını tam olarak yansıtmıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu testin amacı gerçekten de bu yapay zekâ ajanlarını güvenlik açısından kritik bir hava muharebe ortamında güvenli bir şekilde test edebileceğimizi göstermek için bir yol oluşturmaktı.

DARPA, yapay zeka yazılımını test etmek ve eğitmek için modifiye edilmiş bir F-16 savaş uçağı olan X-62A VISTA uçağının, Eylül ayında Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde yapılan bir test sırasında başka bir F-16'daki bir insan pilota karşı it dalaşına girdiğini Nisan 2024'te açıkladı. DARPA'nın ACE programı aracılığıyla ajans, insan-makine işbirliğine dayalı it dalaşı kullanarak güvenilir "savaş otonomisi" geliştiriyor. Ekip Aralık 2022'den Eylül 2023'e kadar 21 test uçuşu gerçekleştirdi. 

Tüm Reklamları Kapat

Eylül ayındaki it dalaşı testi sırasında F-16'yı çeşitli saldırı ve savunma savaş setlerinde bir yapay zeka ajanı kontrol etti, ancak güvenlik için otonom savaş uçağının içinde iki insan pilot da mevcuttu.

Yetkililer, "ulusal güvenlik gerekçeleri" nedeniyle kazanma-kaybetme oranlarını vermezken, Hefron, simülasyon ve gerçek dünya testleri arasında hala nasıl boşluklar olduğu gibi öğrenilen bazı dersler hakkında detaylar verdi.

Hava Kuvvetleri test pilotu okulu komutanı Albay James Valpiani, testten çıkarılan bir başka dersin de yapay zeka ajanlarının ne kadar hızlı gelişebileceği olduğunu söylüyor:

Yazılım değişikliklerini uçağa kısa mesafede, kalkışa hazır haldeyken yükleyebildik ve hatta havadayken, savaş setleri arasında aynı yapay zeka ajanının birden fazla versiyonu arasında geçiş yapabildik ve bu, bugün endüstride ve kesinlikle havacılık endüstrisinde yazılım geliştirmenin nasıl gerçekleştiğine dair bir paradigma değişikliğidir.

Valpiani, it dalaşı senaryolarında yapay zekayı kullanmanın ve ona güvenmenin zor olduğunu çünkü doğası gereği tehlikeli olduğunu ve insan pilotlara uçuş için kanıtlanmış güvenlik ve etik normlarının öğretildiğini de ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Nihayetinde, ACE programına güvenden bahsettiğimizde bahsettiğimiz şey, bu iyi kodlanmış normlara uyumdur. Yapay zeka ajanlarının bazı yönlerden insanlardan farklı performans göstereceğini biliyoruz. Onlar insan değil ve görmeyi beklediğimizden farklı bazı davranışlar olduğunu gördük. Nihayetinde güvenle kastettiğimiz şey... bu normlara uyarken it dalaşı setinin hedeflerine ulaşıyor mu?

Bu çaba, Hava Kuvvetleri'nin "işbirlikçi savaş uçağı" (ya da "CCA") olarak adlandırılan insanlı savaş uçaklarının yanında uçacak otonom insansız hava araçları üretme çabasını besleyecek. 

Valpiani, Edwards'ın CCA'ları "yakın vadede" test edeceğini ve ACE programında çalışan aynı kişilerin bu test çabalarına liderlik edeceğini söylüyor. 

Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall kısa bir süre önce, yapay zeka algoritmalarını bizzat deneyimlemek için bu yılın sonlarında otonom pilotlu uçakla uçmayı planladığını da ekliyor. Valpiani ise Kendall'ın X-62'de uçmasıyla ilgili şunları söylüyor:

Bu, burada yaptığımız işin doğrudan işbirliğine dayalı savaş uçağı çabalarını beslediğinin ve ilerletmeye yardımcı olduğunun güçlü bir göstergesidir.

Program 2024 yılı boyunca daha fazla otonom savaş manevrası gösterisi yapmayı planlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Korkutucu! 5
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Defense One | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:43:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17420

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Decker, et al. Yapay Zekanın Yönettiği Bir F-16, İnsan Bir Pilotla İt Dalaşına Girdi!. (25 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17420
Decker, A., Bakırcı, Ç. M. (2024, April 25). Yapay Zekanın Yönettiği Bir F-16, İnsan Bir Pilotla İt Dalaşına Girdi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17420
A. Decker, et al. “Yapay Zekanın Yönettiği Bir F-16, İnsan Bir Pilotla İt Dalaşına Girdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 25 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17420.
Decker, Audrey. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zekanın Yönettiği Bir F-16, İnsan Bir Pilotla İt Dalaşına Girdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/17420.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close