Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Klonlanmış İlk Evcil Hayvan Olan "CC" ("Carbon Copy") Kod İsimli Kedi, Donörü ile Tamamen Aynı mıydı?

3 dakika
8,324
Klonlanmış İlk Evcil Hayvan Olan "CC" ("Carbon Copy") Kod İsimli Kedi, Donörü ile Tamamen Aynı mıydı? Chron, Karren Warren
CC'nin 10 yaşındayken bir fotoğrafı
Tüm Reklamları Kapat

1997 yılında Dolly isimli koyunun klonlanma deneyinden bu yana araştırmacılar birçok hayvan üzerinde klonlama çalışmaları yaptılar. Maalesef Dolly çok uzun süre yaşayamadı ve 6 yaşındayken genelde yaşlı bireylerde gözlenen bir akciğer hastalığına tutuldu ve ötanazi ile hayatına son verildi. Ancak 2001 yılında Texas A&M Üniversitesi tarafından yapılan ve ilk evcil hayvan klonlama deneyi olarak bilinen deney gayet başarılı oldu ve başroldeki "CC" yani "Carbon Copy" (Türkçe: "Karbon Kopyası") isimli bir kedi 18 yıl boyunca sağlıklı bir hayat sürdü. Ancak donörü Rainbow (Gökkuşağı) ile tamamen aynı değildi. Evet birbirleriyle genetik olarak aynıydılar ancak bu onları tamamen aynı yapmıyordu! İzah edelim.

CC, tek dişi ebeveyni Rainbow'un genetik olarak aynısıydı. Rainbow'un hücrelerinden çekirdekler izole edilerek CC'nin oluşması sağlandı. CC, 22 Aralık 2001'de ilk evcil hayvan klon kopyası ünvanıyla tek dişi ebeveynden üretilmiş olarak dünyaya geldi. Birbirleriyle genetik olarak aynı bu iki kedi, iki farklı kedi olarak gözüküyordu.

Burada işin içine "aynı" kelimesinin kullanım alanı giriyor. Evet bu iki kedi genetik olarak aynıydı ama genetik donör Rainbow bir kaliko kedisiydi. Kaliko kedilerinin kürk renklerinin rastgele X kromozomu inaktivasyonları sonucu oluştuğunu buradaki yazımızda anlatmıştık. Yani tahmin edeceğiniz gibi bu iki kedinin kürk renkleri aynı olmadı. Rainbow turuncu renge de sahip bir kaliko kedisiyken, CC'nin kürkü beyazdı ve gri lekelere sahipti. CC'de turuncu renk üreten hücreler aktif değildi ve yerlerini siyah renk üreten hücreler almıştı. Bunun da implantasyondan önce döllenmiş embriyolarda görülebilen X inaktivasyonu ve epigenetik ters-programlama kaynaklı olduğu anlaşıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Rainbow
Rainbow
Britannica

Bu durum, akıllara klonlamanın başarısıyla ilgili sorular getirince, bir "kör deney" yapıldı. Bunun için evcil kediler üzerine büyük bir genetik veri tabanına sahip olan UC Davis Veterinerlik Fakültesinde çalışan genetik profesörü Dr. Lesli Lyons'a örnekler gönderildi ve bu örneklerin birbiriyle aynı olup olmadığını incelemesi istendi. Ancak hücrelerin bir klonlama çalışmasından geldiği söylenmedi.

Dr. Lesli Lyons hücrelerin genetik yapılarının aynı olduğunu doğrulayınca Rainbow ve CC'nin klonlanma çalışmasının başarılı olduğu net bir şekilde anlaşıldı. Peki tek farklılık dış görünüşte miydi? Bu sorunun cevabını Dr. Lesli Lyons'un bir röportajından almak mümkün:

CC ile ilgili en güzel şey, iki hayvanın genetik olarak aynı olmasına rağmen, aynı görünmeyebileceğini veya aynı davranmayabileceğini göstermesidir. Bir klon aslında hiçbir zaman özdeş değildir çünkü devreye giren pek çok farklı çevresel faktör vardır.

Klon ve Donör Aynı Davranmıyorlardı!

Bilindiği gibi karakter oluşumu üzerinde çevresel faktörlerin büyük bir etkisi vardır. Bu durum iki canlının genetik olarak birbirinin aynı olması durumunda bile geçerlidir ve CC'de de öyle oldu. Her iki kedinin de kendilerine özgü kişilikleri vardı ve bu davranışlarından çok rahat bir şekilde gözlemlenebiliyordu. Rainbow görece sakin bir kediyken CC haylaz ve hareketli bir kediydi. Karakter gelişimine dahil olan parametreler bir hayli fazla olmalı.

İleri Yaşantısı

CC, 6 aylıkken Texas A&M Üniversitesi Üreme Bilimler Laboratuvarında profesör olan Dr. Duane Kraemer ve eşi Shirley Kraemer tarafından evlat edinildi. 2006 yılında ise başka bir laboratuvar kedisi olan Smokey'den 4 adet yavru doğurdu. Klonlanmış bir hayvanın üremesi ilk defa gözleniyordu. Yavruların hepsi genetik olarak özgündü. Yavrulardan 2 erkek ve 1 dişi sağlıklıydı ancak son dişi ölü doğmuştu.

Tüm Reklamları Kapat

CC'nin Yavruları
CC'nin Yavruları
Britannica

Yaşamı boyunca CC, diğer klonlanmış hayvanlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarından arınmış gözüküyordu. CC'nin sahibi Shirley Kraemer "CC her zaman tamamen normal bir kedi olmuştur ve yavruları da bu şekilde. Aynı CC'de olduğu gibi yavruları da izliyoruz ve hepsi iyi" diyerek CC'nin ve yavrularının gayet sağlıklı bireyler olduğunu söylemiştir.

CC 18 yaşındayken, 3 Mart 2020'de doğduğu yer olan Texas A&M Üniversitesinde hayatını kaybetti. Ortalama ev kedisi ömrünün yaklaşık 16 yıl olduğu düşünülürse bu, sağlıklı yavrular doğurmuş, sağlıklı bir birey olan CC'nin insanoğlunun ilk tamamiyle başarılı klonlama deneyinin başrolü olduğunu doğruluyor. CC'nin çalışması bize klonlamanın başarılabileceğini göstermiş oldu ve bu alandaki çalışmalar hala devam etmekte.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Muhteşem! 24
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Bilim Budur! 16
  • Umut Verici! 11
  • İnanılmaz 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Korkutucu! 3
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Wikipedia. Cc (Cat). (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • M. Myers. World's First Cloned Cat Dies. (4 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Texas A&M TODAY | Arşiv Bağlantısı
  • Enclopedia Britannica Editörleri. Cc, The First Cloned Cat. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Enclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  • L. Garcia-Navarro, et al. Remembering Cc, The Cloned Cat. (8 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: npr | Arşiv Bağlantısı
  • J. B. Reece, et al. (2015). Campbell Biyoloji. ISBN: 978-605-355-147-8. Yayınevi: Palme Yayınevi.
  • S. Yin. Cloning Cats: Rainbow And Cc Prove That Cloning Won't Ressurrect Your Pet. (21 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Cattledog Publishing | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 18:59:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8784

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Klonlanmış İlk Evcil Hayvan Olan "CC" ("Carbon Copy") Kod İsimli Kedi, Donörü ile Tamamen Aynı mıydı?. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8784
Kaçıra, G., Türkoğlu, P. (2020, May 27). Klonlanmış İlk Evcil Hayvan Olan "CC" ("Carbon Copy") Kod İsimli Kedi, Donörü ile Tamamen Aynı mıydı?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8784
G. Kaçıra, et al. “Klonlanmış İlk Evcil Hayvan Olan "CC" ("Carbon Copy") Kod İsimli Kedi, Donörü ile Tamamen Aynı mıydı?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 27 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8784.
Kaçıra, Göktuğ. Türkoğlu, Pedram. “Klonlanmış İlk Evcil Hayvan Olan "CC" ("Carbon Copy") Kod İsimli Kedi, Donörü ile Tamamen Aynı mıydı?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/8784.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close