Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?

4 dakika
4,066
Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?
Tüm Reklamları Kapat

Özellikle askeri amaçlarla kullanılan kızılötesi kameralar, gece vakti dahi insanların görünmesini sağlar. Aslında bu kameralar da normal kameralar gibi çalışır, fakat gerçekleşen olay biraz daha farklıdır. Belki de soruyu şu şekilde sormak daha uygundur: Bazı şeylerin kızılötesi kamerada görünme sebebi nedir? 

Bir Cismi Nasıl Görürüz?

Bir nesnenin görülebilmesi için iki temel durum vardır: Birincisi gündelik hayatta en çok deneyimlediğimiz, bir ışık kaynağından çıkan fotonların, cisimden yansıyarak gözümüze ulaşmasıdır. Cisim ışığın belirli dalga boylarını soğururken, belirli dalga boylarını yansıtır; bu da onun spesifik bir renkte görünmesine sebep olur. İkinci durum ise, kaynağın kendisinin gözlemidir. Kaynak sıcak bir cisimdir ve kendi ışımasını yapar çünkü belirli bir sıcaklığa sahip her cisim ışıma yapar. Öyleyse bir cisim iki şekilde görünür:

  1. Cismin kendisi bir ışık kaynağı olduğu için görünür.
  2. Cisim üzerine düşen ışık yansıttığı için görünür.

Cevap da tam olarak burada yatmaktadır. Her cisim, sahip olduğu sıcaklıktan ötürü bir ışıma yapar. Eğer cismin sıcaklığı binlerce dereceyse, bu ışıma görünür dalga boyunda olur. Bu yüzden ısınan bir demir kızarır, daha da ısınırsa parlak bir beyaza döner. Sıcak yıldızların mavi, soğuk yıldızların ise kırmızı olması da bu nedenledir. Çünkü cisim ısındıkça, yüksek enerjili bölgede yaptığı ışıma daha fazla artar. Mavi ışık daha yüksek enerjili olduğundan, mavi yıldızlar kırmızıya göre daha sıcaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Her cisim gibi, bizlerin de bir sıcaklığı var. Vücut sıcaklığımızdaki bir kara cisim ise ışımasını en çok kızılötesinde yapar (bu konuda daha fazla bilgi için Wien Kayma Yasası hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz). Yani aslında bizler, sıcaklığımızdan dolayı birer kızılötesi ışık kaynağıyız. Gündelik hayatta birbirimizi görmemiz, bir ışık kaynağından gelen fotonların bize çarpıp yansımasıyla gerçekleşirken, eğer kızılötesinde görebiliyor olsaydık, kendimiz birer ışık kaynağı olacaktık.

Kızılötesi kameranın yaptığı da tam olarak budur. Yansıyan ışınla ilgilenmek yerine, direkt kaynağın kendisinden gelen ışığı inceler. Çevre ile bir sıcaklık farkımız bulunduğundan da, kızılötesi kamerada rahatlıkla görünürüz.

Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?

Kızılötesi kameralar (ya da termal kameralar), tipik görünür ışığı değil, kızılötesi bölgeyi ölçerler. İnsan sıcaklığındaki cisimler, kara cisim ışımasından dolayı, en çok kızılöte bölgede ışıma yaparlar. Kameraya ulaşan bu kızılöte ışınların parlaklık verisi, bu nedenle aynı zamanda bir sıcaklık verisidir. Böylelikle kameralarda elde edilen görüntüde sıcak ve soğuk bölgeler ayırt edilebilir.

Kızılötesi Kamera Neden Yeşildir, Mavidir ya da Siyah-Beyazdır?

Bizim renk algımız, elektromanyetik spektrumun görünür bölgesini kapsar ve bildiğimiz tüm renkler bu aralıkta yer alır. Oysa ki kızılötesi, bu bölgenin dışındadır (kırmızının da ötesindedir), dolayısıyla aslında bir rengi yoktur. Kızılötesi kamerada bazen yeşil, bazen mavi-kırmızı, bazense siyah-beyaz görüntüler oluşturulur. Bu tamamen yapay bir renklendirmedir ve keyfidir. Amaç, sıcaklık farkı olan nesneler arasında bir kontrast oluşturmaktır. İstenirse mordan turuncuya bir skala da kullanılabilirdi, lacivertten sarıya da... Renklerin tek anlamı, kızılötesinin farklı frekanslarını temsil etmektir.

Tüm Reklamları Kapat

Gece Görüş Kamerası ile Kızılötesi (Termal) Kamera Farkı

Bazı kızılötesi kameralar, diğerlerine göre oldukça ucuzdur. Hatta bazı normal kameralar, gece görüş özelliği gibi bir özellik sayesinde kızılöte kamera görevi de görür. Aslında bunlar tam anlamıyla burada değindiğimiz termal kameralar değillerdir.

Termal kamera, bahsettiğimiz üzere, cismin sıcaklığından ötürü (termal özelliğinden ötürü) yaydığı kızılötesi ışığı ölçer. Fakat ucuz olan, gece görüş özellikli normal kameralar ise üzerlerinde yer alan bir kızılötesi ışık kaynağı (çoğunlukla bir LED) sayesinde cisme kızılötesi ışık gönderir ve yansıyan kızılötesi dalgaları ölçer.

Çoğu kamera sensörü kızılötenin bir bölümünü görebilecek yeteneğe sahiptir, fakat gündelik amaçlarda bu istenmediği için genellikle sensörün önüne kızılöteyi kesen filtreler eklenir. Bunların eklenmediği kameralarda, kızılötesi bir LED ile ortamı aydınlatarak, karanlık bir anda çevreyi kameradan görmek mümkün olacaktır.

Bizler kızılötesini göremeyiz, lakin kameralar görebilir. Dolayısıyla özellikle gece hayvan gözlemi yapanlar, hayvanların da kızılötesini görememesinden faydalanarak bu şekilde izleme yapabilmektedirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • İnanılmaz 7
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Sıkça Sorulan Sorular

Cisim 2 şekilde görünür. Cismin kendisi bir ışık kaynağı olduğu için görünür. Cisim üzerine düşen ışık yansıttığı için görünür.

Sıcak yıldızlar mavi, soğuk yıldızlar ise kırmızıdır. Çünkü cisim ısındıkça, yüksek enerjili bölgede yaptığı ışıma daha fazla artar. Mavi ışık daha yüksek enerjili olduğundan, mavi yıldızlar kırmızıya göre daha sıcaktır.

Kızılötesi kameranın yaptığı yansıyan ışınla ilgilenmek yerine, direkt kaynağın kendisinden gelen ışığı inceler. Çevre ile bir sıcaklık farkımız bulunduğundan da, kızılötesi kamerada rahatlıkla görünürüz.

Termal kamera, bahsettiğimiz üzere, cismin sıcaklığından ötürü (termal özelliğinden ötürü) yaydığı kızılötesi ışığı ölçer. Fakat ucuz olan, gece görüş özellikli normal kameralar ise üzerlerinde yer alan bir kızılötesi ışık kaynağı sayesinde cisme kızılötesi ışık gönderir ve yansıyan kızılötesi dalgaları ölçer.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:33:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12961

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?. (19 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12961
Kayalı, Ö. (2022, December 19). Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12961
Ö. Kayalı. “Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 19 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/12961.
Kayalı, Ögetay. “Kızılötesi Kamera Nasıl Çalışır?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 19, 2022. https://evrimagaci.org/s/12961.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close