Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kızıl önlü lemur (Eulemur rufifrons)

5 dakika
343
Kızıl önlü lemur (Eulemur rufifrons) Elif Karakoç
Kızıl önlü kahverengi lemur
Tüm Reklamları Kapat
Kızıl önlü lemur
  • Bilimsel Adı Eulemur rufifrons
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kızıl önlü lemur
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Red-fronted lemurAlternatif: Red-fronted brown lemur
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Kızıl önlü lemurlar ya da kızıl önlü kahverengi lemurlar (Eulemur rufifrons) ortalama 2.2-2.3kg kütle ve 80-103 cm uzunlukta primatlardır. Uzun (45-55cm boylarında) ve kabarık kuyruklara sahiptirler. Dişi ve erkek bireyler arasında eşeysel dimorfizm bulunur; erkekler, türe ismini veren kızıl alınlara sahipken tüyleri daha çok griye yakındır. Dişilerde ise bunun tam tersi görülür, tüyleri kahverengi-kızıl olan dişilerin alınları gri-kahverengidir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

2008 yılına kadar Eulemur rufus olarak adlandırılan kızıl önlü lemurlar, bu tarihten sonra kızıl lemur (E. rufus) ve kızıl önlü lemur (E. rufifrons) olmak üzere iki farklı tür olarak sınıflandırılmıştır. Bu yüzden eski kaynaklarda, Eulemur fulvus rufus olarak görülebilirler.

Kızıl önlü lemurlar, makimsiler/makigiller familyasının ve ıslak burunlu primatların altında yer almaktadır. Islak burunlu primatların hepsinde olduğu gibi kızıl önlü lemurların da gelişmiş bir koku alma sistemleri vardır ve bu yönleriyle diğer primatlardan ayrılırlar.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Tüm lemurlar Madagaskar'a endemiktir. Yani, taşınmadıkları müddetçe Dünya'nın başka bir yerinde doğal olarak bulunmazlar. Kızıl önlü lemurlar ise Madagaskar'ın yalnızca doğu ve batı kıyı bölgelerinde bulunurlar. Genellikle ağaçlarda yaşamalarına rağmen (İng: "arboreal"), karada zaman geçirdikleri de görülebilir (İng: "terrestrial"). Bu davranış genellikle sıcaktan korunmak içindir; bölgedeki uzun ağaçlardan dolayı güneş ışınları karaya tam ulaşamaz ve toprak, yüksek ağaç dallarına göre serin kalır. Toprağı eşeleyerek buldukları böceklerle beslenmek için ağaçlardan indikleri görülür.

Bu canlılar hem gündüz hem de gece aktif olabilirler. Gece aktif olmaları, lemurların en büyük avcılarından biri olan ve ağaçlara tırmanabilen fossalardan korunmalarına yardımcı olur. Fossalar dışında, şahin ve kartal gibi büyük kuşlar (özellikle Polyboroides Typus) ve Boa yılanı da bu lemur türünün en büyük avcıları arasında yer almaktadır.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Bu tür IUCN Kırmızı Listesi 2019 verilerine göre hassas (İng:"vulnerable") kategorisinde yer almaktadır. Kızıl önlü lemurların popülasyonunun gittikçe azalmasının birçok insan kaynaklı nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en büyüğü, habitat kaybıdır. Tarım alanı açmak için ormanların yakılması ve odun kömürü üretimi için büyük oranlarda ağaç kesilmesi, ormansızlaşmaya ve habitat kaybına neden olmaktadır. Ayrıca kızıl önlü lemurlar, yerel halk tarafından beslenme amaçlı en çok avlanan lemur türlerinden biridir. Bazı bölgelerde evcil hayvan olarak beslendikleri de görülmüştür.

Davranış ve Etoloji

Sosyal ve Seksüel yaşam

Kızıl önlü lemurlar, gruplar halinde yaşarlar. Gruptaki birey sayısı, doğu ve batı kıyısında farklılaşır fakat gruplar ortalama olarak 4-18 bireyden oluşur. Bazen bir grup, birkaç aileden oluşabilirken tek bir ailenin de (anne ve yavruları) grup oluşturması mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

Bu türde sosyal hiyerarşi hafif bir şekilde işler ya da hiyerarşi bulunmaz. Gruplarda baskın yetişkin dişi ve erkekler bulunsa da genel olarak bireyler arasındaki agresyon azdır.

Solda, erkek kızıl-önlü lemur ve sağda, dişi kızıl-önlü lemur
Solda, erkek kızıl-önlü lemur ve sağda, dişi kızıl-önlü lemur
Elif Karakoç

Çiftleşme döneminde yetişkin erkekler, baskın dişi ile çiftleşmek için birbirleriyle mücadele edebilirler. Bu da baskın yetişkin erkeğin, baskın yetişkin dişi ile çiftleşmesi ile sonuçlanır fakat tüm dişiler ve erkekler, farklı bireylerle çiftleşebilir. Çiftleşme dönemi, mayıs ayında başlar ve birkaç hafta boyunca devam eder. 4 aylık hamilelik süresinden sonra ekim ayında doğumlar başlar. Yavrular ilk aylarda anneye bağımlıdır ve annelerine sarılarak seyahat ederler. Yaklaşık 6 ay sonra emmeyi bırakan yavrular daha bağımsız hale gelir. Dişiler, erişkinliğe 2-4 yaşları arasında geçerken erkeklerde bu süre 3 ve 4,5 yaşları arasındadır ve bu yaşlarda gruptan ayrılıp başka gruplara katılabilirler.

Birçok primat türünde olduğu gibi kızıl önlü lemurlar için de tımarlama önemlidir ve sosyal yaşamın bir parçasıdır.

Erkek kızıl önlü lemur, topraktaki böceklerle besleniyor.
Erkek kızıl önlü lemur, topraktaki böceklerle besleniyor.
Elif Karakoç

İletişim

Kızıl önlü lemurlar oldukça vokal bir türdür. Repertuarlarında grubu bir arada tutan seslerden alarm çağrılarına kadar birçok farklı çağrı bulunur. Aynı zamanda, alarm çağrıları da avcı-spesifiktir. Yani, farklı avcılar için farklı alarm çağrıları bulunur. Örneğin lemurların en büyük avcılarından biri olan fossa için verilen alarm, diğer bir lemur avcısı olan şahin için verilen alarmdan farklıdır. Bu alarmlar, tehdit ortadan kalkana kadar dakikalarca sürebilir.

Lemurların en büyük avcılarından biri olan fossa
Lemurların en büyük avcılarından biri olan fossa
Elif Karakoç

Kızıl önlü lemurların diğer primatlara göre daha gelişkin bir koku alma yeteneğine sahip olması, koku alma duyusuna ilişkin iletişimlerinin de gelişkin olmasına olanak vermiştir. Alan işaretleme (İng: "scent marking") de bu iletişimin bir parçasıdır. Genital bölgede ve ayrıca erkeklerde kafanın üst bölümünde bulunan koku bezleri sayesinde ağaç dallarına ve geçtikleri yerlere koku bırakırlar. Bu kokular; bireylerin dişi ya da erkek olması, çiftleşmeye hazır olup olmaması gibi spesifik bilgileri taşır. Ayrıca, gruplar arası alan belirleme ve alan savunması için de önemlidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Diyet ve Metabolizma

Kızıl önlü lemurların diyetlerinde çeşitli bitki yaprakları, sapları, tohumları ve küçük böcekler bulunur. Özellikle örümcek ağlarına takılan böcekleri tükettikleri görülür. Beslendikleri meyvelerin tohumlarının dışkı yolu ile atılması sayesinde, bitki türlerinin orman içinde yayılması ve çoğalmasında rol oynarlar.

Gözlem Bilgileri

Bu tür yazar tarafından Kirindy, Madagaskar'da 3 ay boyunca gözlemlenmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R.A. Mittermeier, et al. (2010). Lemurs Of Madagascar. ISBN: 1934151238.
  • J. M. Setchell. (2019). Studying Primates: How To Design, Conduct And Report Primatological Research. ISBN: 1108421717. Yayınevi: Cambridge University Press.
  • S. Johnson, et al. Red-Fronted Brown Lemur. Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2023. Alındığı Yer: IUCN Red List | Arşiv Bağlantısı
  • C. Fichtel. (2022). Cognition In Wild Lemurs. Current Opinion in Behavioral Sciences, sf: 101135. doi: 10.1016/j.cobeha.2022.101135. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/09/2024 17:43:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15205

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Akademi
Evrimsel Süreç
Özellikler
Afrika
Bebek
Doku
Adaptasyon
Çocuklar İçin Bilim
Biyokimya
Astronot
Doğa Yasası
Egzersiz
Teknoloji
Oyun Teorisi
İnsan Türü
Obstetrik
Taksonomik Sınıflandırma
Hücre Biyolojisi
Korona
Vücut
Sosyal
Köpekler
Elektromanyetik
Sinir Sistemi
Büyük Patlama
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Karakoç, et al. Kızıl önlü lemur (Eulemur rufifrons). (30 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15205
Karakoç, E., Alparslan, E. (2023, August 30). Kızıl önlü lemur (Eulemur rufifrons). Evrim Ağacı. Retrieved September 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15205
E. Karakoç, et al. “Kızıl önlü lemur (Eulemur rufifrons).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/15205.
Karakoç, Elif. Alparslan, Eda. “Kızıl önlü lemur (Eulemur rufifrons).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, August 30, 2023. https://evrimagaci.org/s/15205.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close