Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolünü Araştırdık!

Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolünü Araştırdık!
7 dakika
1,902
Tüm Reklamları Kapat

Flört şiddeti, kısaca, kişinin partnerine fiziksel, psikolojik, sözel ve cinsel zarar veren davranışlar uygulamasını kapsayan bir şiddet türüdür. Flört şiddeti, günümüz ilişkilerinde çok sık karşılaştığımız, bazen fark ettiğimiz ancak çoğunlukla fark edemediğimiz bir dizi davranışı da kapsar. Örneğin küfür etmek sözel şiddete girerken, vurmak fiziksel şiddet kategorisindedir. Hatırlarsanız, benzer bir kategorizasyonu istismar konusunda da görmüştük.

Flört şiddetine karşı farkındalık çoğunlukla düşüktür; çünkü partnere karşı olan düşünceler yoğunlukla duygulanım etkisinde olduğu için kişi bunun farkına varmaz. Aşk ve sevgi gibi güçlü duygular nedeniyle bir ilişkideki flört şiddeti yok sayılacak olsa bile, bu şiddetin kişilerde yarattığı duyguları yok saymak mümkün değildir. Flört şiddeti sıklığına, şekline, şiddetine, ilişkinin yapısına ve kişilere göre değişebilse de çoğunlukla ilişkiye zarar veren ve bazen de ilişkinin tamamen bitmesine yol açabilecek bir dizi tutumu kapsamaktadır.

Aslında toplumsal olarak genelde fiziksel şiddetin hemen farkına varırız. Fakat flört şiddeti sadece fiziksel olarak ortaya çıkmaz. Örneğin bir adamın flörtleştiği bir kadına yumruk atması fiziksel şiddettir ve flört şiddeti kapsamına girer. Ama bir kadının, partnerinin arkadaş grubuyla görüşmesine engel olmaya çalışması ve bunun için psikolojik yöntemler kullanması da psikolojik şiddet kabul edilebilir ve yine, flört şiddetidir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ikinci örnekte tam olarak ne oluyor da bu tür bir baskıyı da "flört şiddeti" olarak nitelendiriyoruz? Olan şu: Kadın, arkadaşlarıyla görüşmemesi konusunda manipülatif şekilde davranarak partnerini gruptan izole hale getirmeye çalışıyor. Bu örnekteki manipülasyon, psikolojik şiddeti ortaya çıkartacaktır; çünkü "Onlarla görüşmeni istemiyorum." söylemi, eğer ki çok iyi bir gerekçesi yoksa, partnerin zihninde eş/partner-arkadaş rolü çatışmasını çıkartacaktır. Bu çatışma da genellikle kişide olumsuz duygulanım yaratacağından ötürü psikolojik şiddetin ortaya çıktığı söylenebilecektir.

Biz, bu çalışmamızda, flört şiddetine yol açan en önemli faktörlerden biri olan kıskançlığı araştırdık ve oldukça ilgi çekici sonuçlara ulaştık.

Giriş ve Arka Plan

Bireylerin partnerlerine fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel vb. şekilde zarar verici davranışlarda bulunmasına flört şiddeti adı verilmektedir. Flört şiddeti zamanla ilişkiler içerisinde oldukça yaygın hale gelmiştir. Bu nedenle flört şiddetinde farkındalık çok önemlidir; fakat farkındalığı sağlamak oldukça güçtür. Çünkü davranışının flört şiddeti olup olmadığını değerlendirirken yargıladığımız kişi partnerimizdir. Partnerimizle olan ilişkimizde düşüncelerimizden ziyade duygularımızın hâkim olması farkındalığı düşürmektedir.

Flört şiddeti konusunda toplumun farkındalığının araştırılmasının önemini belirtmiştik. Bu makalede de flört şiddetinde kıskançlık duygusunun rolünü araştırdık. Araştırma, 18-24 yaş aralığındaki bireylerin flört şiddeti konusundaki farkındalıkları ve görüşleri hakkında bilgi toplamak amacıyla gerçekleştirildi. 18-24 yaşları arasındaki bireylere flört şiddetiyle alakalı bazı sorular sorduk.

Tüm Reklamları Kapat

Soruların geneli flört şiddetinin bireylere ne ifade ettiğini, flört şiddetinin nedenlerini, flört şiddeti hakkında ne düşündüklerini, flört şiddetine maruz kalındığı zaman neler yapacaklarını, neler düşüneceklerini ve flört şiddetinin bireylerin gelecek yaşamlarını nasıl etkileyebileceklerini sorguluyordu. Cevaplar belirli kategoriler halinde kod ve alt kodlara ayrıldı ve analiz edildi. Psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, kıskançlık, kısıtlamak, ilişkiyi bitirmek, güven problemi yaşamak, kötü hissetmek ve tecrübe edinmek sıklıkla tekrar eden kodlar olarak saptandı. Tartışma bölümündeyse Finkel ve Eckhardt'ın I3 modelinden yararlanılarak araştırma sonuçları kuramın sunduğu bilgilere uygun olacak şekilde ele alındı.

Yöntem

Araştırmadaki veriler gerçek katılımcılardan toplanmıştır. Araştırmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grubu 18-24 yaşları arasındaki bireylerden seçilmiştir. Araştırma örneklemi kişi sayısı 16 olup, 8 erkek (%50) ve 8 kadın (%50) katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma konusu nitel yöntemlerle ölçülebileceğinden ötürü görüşme tekniğinden yararlanılmış ve yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği seçilmiştir. Görüşmeler toplamda 12 soru sorularak Zoom adlı uygulama üzerinden çevrimiçi ortamda yürütülmüştür.

Elde edinilen araştırma verileri için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edinilen veriler "MAXQDA 2020" adlı uygulamaya aktarılmış, detaylı şekilde okunmuş ve incelenmiştir. Ardından ilgili cevaplarla kodlar ve alt kodlar oluşturulmuştur. İlgili cümle ve kelimeler bu kodlara atanmıştır. Bu şekilde araştırmanın ana hatları çizilmiş, önemli noktalar bulunmuş ve içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Oluşturulan kodlar ve alt kodların birbirleriyle ilişkili ve tutarlı olmalarına özen gösterilmiş ve kodlar belirli bir akış sırasına göre oluşturulmuştur.

Sonuçlar

Katılımcılara göre flört şiddetinin ortaya çıkmasındaki en büyük neden ilişkideki kıskançlık tutumudur. Kıskançlık sonrasında ortaya çıkan kısıtlama ise flört şiddetini ortaya çıkarmaktadır. Başka birçok faktör de flört şiddetinin ortaya çıkmasını etkilemektedir. Özgüvensizlik, sevgisizlik, iletişimsizlik, empati yoksunluğu, öfke, kaybetme korkusu, aşırı sahiplenme, yalan ve geçmiş deneyimler kişilerin flört şiddetinin faili ya da mağduru olmasını etkilemektedir. İlişkilerde en çok yaşanan flört şiddeti türlerinin fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, sözel şiddet ve cinsel şiddet olduğu ifade edilmiştir. Fiziksel şiddet vurmak, dövmek, kırmak; psikolojik şiddet olarak kıskançlık, kısıtlama, baskı kurmak, kısıtlamak ve manipüle etmek şeklinde ifade edilmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Katılımcı verilerinin sıklıklarına göre oluşturulan kod bulutu. Tablodaki kelimelerin puntosu tekrarlanma sayıları ile doğru orantılıdır.
Katılımcı verilerinin sıklıklarına göre oluşturulan kod bulutu. Tablodaki kelimelerin puntosu tekrarlanma sayıları ile doğru orantılıdır.
Psk. Berke Kızılyel

Tartışma ve Sonuç

Finkel ve Eckhardt, literatürün flört şiddetine tek yönlü bakışını eleştirmiş, flört şiddetine daha kapsamlı ve çok faktörlü bakılması gerektiğinden I3 modelini geliştirmişlerdir. Modele göre flört şiddetini ortaya çıkaran 3 unsur vardır: Bu unsurlar kışkırtma, harekete geçirme ve engellemedir. Bu unsurlar partnerler arasındaki flört şiddetini ortaya çıkaran kategoriler olup birbirleriyle birlikte ve etkileşim içinde işlemektedir.

Kışkırtma terimi, şiddet uygulayıcısı ve mağduru arasındaki tetikleyici unsurları ifade etmektedir. Örneğin kişi partnerini bir tutumu için uyarıyor fakat partneri söz konusu hareketi yapmaya devam ediyorsa bu kışkırtma olarak adlandırılabilir. Bu durumda kişi sözel şiddete başvurarak partnerine hakaretlerde bulunarak flört şiddeti uygular ve partneri hakaretlerden ötürü kötü hisseder.

Şiddet için harekete geçirmede dört unsur vardır. Birinci olarak kültürel veya evrimsel (kişinin cinsiyeti, dünyaya olan bakışı), ikinci olarak eğilimsel(hormon düzeyi) , üçüncü olarak ilişkisel (partnerler arasındaki ilişkinin düzeyi ve kalitesi) ve son olarak durumsal (kişiyi saldırganlığa yönelten bilişsel, duygusal veya fizyolojik) faktörler şiddet için harekete geçmeyi etkilemektedir.

Son olarak şiddet uygulayıcısının saldırganlık dürtüsüne kapılmamasını sağlayan dört unsur vardır. Örneğin kişi eşinin "mutlu olmayı bilmemesi ve kendisini de etkilemesi" nedeniyle iyi oluşunun engellendiğini hissedebilir. Bu unsurlar harekete geçirmedeki dört unsurla paralellik göstermektedir. Bu unsurların hem şiddete yöneltebildiği hem de şiddetten uzaklaştırabildiği söylenebilir.

Sonuç

Araştırma kapsamındaki ilk önerme, "Katılımcıların flört şiddetini tanımlarken çoğunlukla fiziksel şiddet türünden ifadeler kullanmaları beklenmektedir." şeklindedir. Araştırma verileri kapsamında önerme desteklenmektedir, fakat psikolojik şiddete fiziksel şiddetten daha fazla değinildiği görülmüştür. Ayrıca araştırma verilerinde psikolojik şiddetin alt boyutlarının diğer şiddet türlerine göre daha kapsamlı ve detaylı verildiği görülmektedir. Araştırmada cinsel şiddet ve dijital şiddete yalnızca bir katılımcı değinmiştir. Kişilerin flört ilişkilerindeki şiddeti daha çok psikolojik ve fiziksel şiddet olarak tanımladıkları bu araştırma kapsamında söylenebilir.

Başka bir önermemiz de "Katılımcılar, flört şiddetine neden olan faktörler olarak kıskançlık duygusu ve kültür etkenini ifade edeceklerdir." şeklindedir. Araştırma verilerinde kıskançlığın neden olarak gösterilmesi oldukça fazla olduğu görülmüş, fakat kültür etkenine az miktarda değinilmiştir. Bu araştırma kapsamında kıskançlık faktörünün flört şiddetinde büyük yer edindiği görülmüştür. Bu doğrultuda flört şiddeti sorununa getirilebilecek çözüm önerilerinden biri de kıskançlık kavramının tam olarak anlaşılması ve çözümlenmesi olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir önermede ise katılımcıların flört şiddetine maruz kalmaları durumunda ilişkilerini sonlandıracaklarını veya partnerlerinden uzaklaşacaklarını bildirmeleri beklenmektedir. Bu araştırmanın verileriyle bu önermenin tamamen desteklendiği söylenebilir. Çoğu katılımcı flört şiddeti sonrasında ilişkilerini bitireceklerini veya partnerinden uzaklaşacağını bildirmiştir.

Bir başka önerme ise "Katılımcıların flört şiddetine maruz kalmaları durumunda partnerlerine karşı öfke ve güvensizlik hissedebileceklerini ifade etmeleri beklenmektedir." şeklindedir. Araştırmadaki katılımcılar, flört şiddetine maruz kalması durumunda öfke ve güvensizlik hissedebileceklerini söyleyerek önermeyi desteklemiştir. Bu duygular kişilerin hayat doyumunu azaltabileceğinden dikkatle ele alınmaları gerekmektedir.

Son önerme ise "Katılımcıların, flört şiddetinin gelecek yaşantılarda güvensizlik ve kaygı duyguları oluşturabileceğini bildirmeleri beklenmektedir." şeklindedir. Araştırma verileri bu önermeyi de desteklemektedir. Kişiler kaygılı ve güvensiz hissedebileceklerini ifade etmişlerdir. Kaygılı hissetmek ve güven problemi yaşamak kişilerin gelecekteki yaşamlarını ve ilişkilerini oldukça etkileyebilecek faktörlerdir. Bu etkilere maruz kalan bireylerin bireysel olarak bu problemlerin üstesinden gelemedikleri takdirde uzman kişilerden destek almaları önerilmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 11:03:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15877

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Kızılyel, et al. Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolünü Araştırdık!. (16 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15877
Kızılyel, B., Alparslan, E. (2023, October 16). Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolünü Araştırdık!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15877
B. Kızılyel, et al. “Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolünü Araştırdık!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15877.
Kızılyel, Berke. Alparslan, Eda. “Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolünü Araştırdık!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 16, 2023. https://evrimagaci.org/s/15877.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close