Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kahverengi Yağ Dokusu, Metabolik ve Kardiyovasküler Hastalıklardan Koruyor Olabilir!

Kahverengi Yağ Dokusu, Metabolik ve Kardiyovasküler Hastalıklardan Koruyor Olabilir! Science News
2 dakika
2,424
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Beyaz yağ dokusu (İng: "white fat") fazla enerjiyi depolarken, kahverengi yağ dokusu (İng: "brown fat") ve bej yağ dokusu (İng: "beige fat") termojeniktir, yani enerjiyi ısı olarak dağıtır. Ancak daha çok kahverengi yağ dokusuna sahip bireylerin daha sağlıklı olup olmadığı belirsizdir.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, kahverengi yağ dokusuna sahip bireylerde daha düşük oranda kardiyometabolik hastalık görülüyor ve kahverengi yağ dokusu varlığı; tip-2 diyabet, dislipidemi, koroner arter hastalığı, serebrovasküler hastalık, konjestif kalp olasılığı ve hipertansiyona yakalanma olasılığının daha az olması ile bağımsız olarak ilişkilendiriliyor. Rockefeller Üniversite Hastanesinde kıdemli bir doktor olan Paul Cohen şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmamız, kahverengi yağ ile belli sağlık koşullarına yakalanma riskinin azalması arasında bir ilişki olduğunu gösteren ilk çalışma. Bulduklarımız sayesinde, tedavi amaçlı olarak kahverengi yağ dokusunun potansiyeline odaklanma konusunda artık daha yüksek bir özgüvene sahibiz.

Araştırmacılar, çalışmada 52.487 hastanın pozitron emisyon tomografisi (PET) ile çekilen 134.529 tomografi taramasını inceleyip, bireylerin yaklaşık %10'unda kahverengi yağ dokusu olduğunu buldular. Dr. Cohen, şöyle diyor:

Bu sayı muhtemelen eksik bir tahmin; çünkü hastalara soğuğa maruz kalmaktan, egzersizden ve kafeinden kaçınmaları talimatı verildi, bunların hepsinin kahverengi yağ aktivitesini artırdığı düşünülüyor.

Saptanabilen düzeyde kahverengi yağ dokusuna sahip hastalarda yaygın görülen birkaç hastalık ve kronik rahatsızlıkların daha az olduğu tespit edildi. Örneğin, bu katılımcıların yalnızca %4.6’sı tip-2 diyabet hastalığına sahipken, bu oran saptanabilir kahverengi yağ dokusuna sahip olmayan katılımcılarda %9.5’ti. Benzer şekilde, saptanabilir kahverengi yağ dokusu olmayan katılımcıların %22.2’lik oranına kıyasla, saptanabilir kahverengi yağ dokusuna sahip katılımcıların %18.9’u anormal kolestrol değerlerine sahipti.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, çalışma, kahverengi yağ dokusuna sahip kişilerin daha düşük riske sahip olduğu üç durum daha ortaya çıkardı: hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı. Bir başka şaşırtıcı bulgu da kahverengi yağ dokusunun, obezitenin sağlığa olan olumsuz etkilerini azaltabileceğiydi.

Genellikle obez insanlarda bazı kalp ve metobolik rahatsızlıkların görülme riski fazladır. Ancak bilim insanları, kahverengi yağ dokusuna sahip obez kişilerde bu oranın obez olmayan insanlar ile benzer olduğunu söylüyor. Dr. Cohen bu konuda şöyle söylüyor:

Kahverengi yağ dokusu neredeyse beyaz yağ dokusunun getirdiği zararlardan koruyor gibi görünüyor.

Kahverengi yağ dokusunun daha sağlıklı olmamamıza katkı sağlayan mekanizmaları hala belirsiz; ancak bazı ipuçları var. Örneğin kahverengi yağ hücreleri kalori yakmak için glikoz tüketir ve bu diyabetin gelişmesi için önemli bir risk faktörü olan kan şekeri seviyesinin düşmesini sağlar. Hormonal sisteme sıkı sıkıya bağlı olan hipertansiyon gibi diğer durumlarda kahverengi yağın rolü hala gizemini koruyor. Dr. Cohen şöyle belirtiyor:

Kahverengi yağ dokusunun glikoz tüketmekten ve kalori yakmaktan daha fazlasını yapma olasılığını göz önünde bulunduruyoruz ve belki de, aslında diğer organlara giden hormonal sinyallerin bir parçası da olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 05:55:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9944

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. News, et al. Kahverengi Yağ Dokusu, Metabolik ve Kardiyovasküler Hastalıklardan Koruyor Olabilir!. (14 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9944
News, S., Kaya, G., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 14). Kahverengi Yağ Dokusu, Metabolik ve Kardiyovasküler Hastalıklardan Koruyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9944
S. News, et al. “Kahverengi Yağ Dokusu, Metabolik ve Kardiyovasküler Hastalıklardan Koruyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gülay Kaya, Evrim Ağacı, 14 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9944.
News, Science. Kaya, Gülay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kahverengi Yağ Dokusu, Metabolik ve Kardiyovasküler Hastalıklardan Koruyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gülay Kaya. Evrim Ağacı, January 14, 2021. https://evrimagaci.org/s/9944.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close