Kim Bu Sosyal Darwinistler? Sosyal Darwinizm'e İnanç, İşlevi Bozuk Psikolojik Özelliklerle İlişkilendirildi!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yeni bir anket çalışması, Sosyal Darwinizm kavramına olan inancı, başkalarına karşı sömürücü tutumlar, düşmanlık ve düşük özgüven gibi belirli işlevsiz psikolojik özelliklerle ilişkilendirdi. Polonya Bilimler Akademisi'nden Piotr Radkiewicz ve Varşova'daki Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler Üniversitesi'nden Krystyna Skarzynska, bulgularını PLOS ONE dergisinde yayınladı.[1]
Sosyal Darwinizm'i benimseyenler, sosyal dünyayı sınırlı kaynaklar için amansız bir rekabet gerektiren ve sadece "en güçlü"lerin hayatta kaldığı bir tür rekabetçi orman olarak görürler. Sosyal Darwinizm, insanların doğal olarak bencil olduğunu ileri sürer ve kinik manipülasyonun, ilerlemek için kabul edilebilir bir yol olduğunu savunarak, insan doğasına karşı olumsuz bir bakış açısını savunur. Terimde geçen "Darwinizm" sözcüğü, doğadaki evrimsel rekabet süreçlerinin insan toplumları arası rekabete uyarlanmasına işaret eder. Ne var ki bu isim yanıltıcıdır, çünkü Charles Darwin'in kendisi de Sosyal Darwinizm'e karşı çıkmıştır.
Sosyal Darwinizm inancının altında yatan kişisel özellikleri daha iyi anlamak için Radkiewicz ve Skarzynska, her biri 624 ilâ 853 arasında Polonyalı katılımcıyı içeren, dört bölümden oluşan bir anket çalışması yürüttüler. Spesifik olarak, insanların Sosyal Darwinizm'e olan inançları ile bağlanma stilleri, "Büyük Beşli" olarak bilinen kişilik özellikleri, kişiliğin "Karanlık Üçlüsü", temel insani değerler ve ahlaki yargılarla ilgili özellikleri arasındaki bağlantıları incelediler.
Anket sonuçlarının analizi, daha olumlu bulunan "bireysel kaynaklar"ın aksine, Sosyal Darwinizm inancı ile işlevsiz kişisel özellikler arasındaki bağlantıları ortaya çıkardı. Örneğin Sosyal Darwinistler'in güce hayranlık, hükmetme arzusu, ne pahasına olursa olsun hedeflerine ulaşma arzusu ve düşmanlık sergilemeleri daha olasıydı. Ayrıca yakın ilişkilerinde düşük özsaygı, düşük öz yeterlilik ve korkulu bir bağlanma stiline sahip olma olasılıkları daha yüksekti.
Sonuçlar, Sosyal Darwinistlerin liberal demokrasi ilkeleriyle çelişen inançlara sahip oldukları ve sosyal yaşam vizyonlarının işbirlikçi, eşitlikçi bir toplumu teşvik etmeye elverişli olmadığı fikriyle uyumludur. Yazarlar ayrıca, Sosyal Darwinistlerin kırılgan bir öz imaja sahipken güce ve güce tapma eğiliminde olduklarında, altta yatan bir "zihinsel bölünmeye" de dikkat çekiyorlar.
Gelecekteki araştırmalar, Sosyal Darwinizm'in altında yatan yatkınlık özelliklerinin yanı sıra sosyal dünyaya ilişkin daha geniş bir karamsar görüşler koleksiyonunu keşfetmeye devam edebilir. Yazarlar şunları ekliyor:
Sosyal dünyanın Darwinci bir ormana benzediği inancı, vatandaşların refahını en üst düzeye çıkarmayı, şiddeti en aza indirmeyi ve insan haklarını desteklemeyi öne süren demokrasi idealleriyle çelişiyor. Ancak Sosyal Darwinizm, rakiplere karşı avantaj elde etmeyi ve onları güçten, itibardan ve ekonomik güçten mahrum bırakmayı amaçlayan, düşmanca bir demokrasiyi destekleyebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 6
- 4
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- ^ P. Radkiewicz, et al. (2021). Who Are The ‘Social Darwinists’? On Dispositional Determinants Of Perceiving The Social World As Competitive Jungle. PLOS ONE, sf: e0254434. doi: 10.1371/journal.pone.0254434. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 20:43:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10849
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.