Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta)

5 dakika
427
Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta) eBird
Tüm Reklamları Kapat
Kılıçgaga
  • Bilimsel Adı Recurvirostra avosetta
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kılıçgaga
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Pied avocet
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Kılıçgaga; ılıman Avrupa iklimlerinde üreyen, Palearktik bölgeden Orta Asya'ya, oradan da Rus Uzak Doğusu'na kadar uzanan bir yayılım alanına sahip göçmen bir kuş türüdür. Kışları çoğunlukla Afrika veya Güney Asya'da geçirirler, ancak bazıları dağılım alanlarının en ılıman yerlerinde, örneğin İspanya'nın güneyi veya İngiltere'nin güneyinde de kışı geçirebilirler. Genellikle 42-45 cm uzunluğuna ve 70-80 cm kanat açıklığına sahip olan kılıçgagalar, yaklaşık 250-350 gram kütleye sahiplerdir.[1]

Kılıçgagaların en göze çarpan özellikleri arasında siyah ve beyaz tüyleri bulunur. Baş ve boyunları genellikle siyah renkteyken, bu bölgelerde beyaz lekeler de görülebilir. Vücutlarının büyük bir kısmı beyaz olup, kanatlarındaki siyah bölgeler dikkat çekicidir. Bu kuşların en belirgin özelliklerinden biri de yaklaşık 7-8 cm uzunluğundaki ince ve yukarı doğru kıvrık gagalarıdır. Bacakları uzun, ince ve mavimsi gri renktedir; bu yapıları sayesinde sığ sularda rahatça yürüyebilirler. Cinsel dimorfizm açısından bu türde cinsiyetler arasında çok az fark bulunur, yani erkekler ve dişiler birbirlerine oldukça benzer görünür.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Kılıçgagaların karakteristik özelliği olan yukarı doğru kıvrılmış gagaları, suyu süzerek küçük omurgasızları yakalamak için geliştirdikleri bir beslenme yöntemine uyum sağlamalarının bir sonucudur. Kılıçgagalar, sığ sularda yürüyerek ve gagalarını suyun içinde yan tarafa doğru hareket ettirerek beslenirler.

Morfolojik ve moleküler verileri temel alan filogenetik çalışmalar, kılıçgagaların özellikle morfolojik açıdan birçok benzer özelliğe sahip oldukları uzunbacaklar (Himantopus spp.) ile yakın evrimsel bir ilişkiye sahip olduklarını ortaya koymuştur. Bu iki grubun, Recurvirostridae ailesi içinde yakın akraba olduğu belirlenmiştir.[2]

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Kılıçgagalar habitat olarak genellikle sığ, tuzlu veya acısu gölleri, lagünler, sahil bataklıkları, çamur düzlükleri gibi alanlarda bulunurlar. Sel basmış tarlalarda ve bazen tatlı su habitatlarında da görülebilirler. Coğrafi dağılımları Avrupa ve Asya'nın belirli bölgelerine uzanır. Avrupa'da Akdeniz bölgesinden Hollanda ve Büyük Britanya'nın bazı kısımlarına, Asya'da ise Hazar Denizi'ne ve Hindistan'ın kuzeybatı bölgelerine kadar uzanır. Üreme yerleri olarak sulara yakın, seyrek bitki örtüsüne sahip açık alanları tercih ederler ve yuvalarını genellikle yere yaparlar, predasyon riskini azaltmak için küçük adalar veya kıyı şeritlerini tercih ederler.

Zemine yakın hizada yuva yapan bu kuşların yumurtaları ve yavruları, memeliler (örneğin tilkiler), büyük kuşlar ve bazen de sürüngenler tarafından avlanma riski altındadır. Yetişkin kuşlar da büyük yırtıcı kuşların avı olabilirler.

The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB)

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Kılıçgaga, 2024 yılı itibarıyla Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından "asgari endişe" kategorisi altında sınıflandırılmaktadır. Yani tür tehdit altında değildir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Davranış ve Etoloji

Kılıçgagalar kısmen göçmen kuşlardır. Kuzey bölgelerde yaşayan kuşlar kış aylarında daha sıcak bölgelere göç ederken, ılıman iklimlerdeki popülasyonlar yerleşik veya göçebe olabilir ve su seviyelerindeki değişikliklere ve yiyecek bulunabilirliğine göre hareket ederler. Üreme mevsimi genellikle nisan veya mayıs aylarında başlar ve coğrafi konuma bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Dişi kılıçgaga genellikle üç ila dört yumurta yumurtlar. Her iki ebeveyn de yumurtaları kuluçkalama görevini paylaşır. Bu süreç yaklaşık 23-25 gün sürer. Yavruların yumurtadan çıkışından sonra, her iki ebeveyn de yavruları korumak ve beslemekle ilgilenir. Yavrular, doğdukları andan itibaren nispeten olgun ve hareketlilerdir, ancak hala yiyecek ve koruma için ebeveynlere bağlıdırlar.

Kılıçgagalar, yuva ve yavrularını çeşitli tehditlere karşı korumak için gelişmiş savunma stratejilerine sahiptir. Özellikle yavrularını korurken bölgelerini koruyucu ve saldırgan bir tutum sergileyebilirler. Doğal avcılar gibi yırtıcı kuşlar yaklaştığında, bu kuşlar savunma tepkisi gösterir ve yırtıcıya doğru agresif bir şekilde dalış yaparak onu korkutmaya ve bölgeden uzaklaştırmaya çalışırlar. Bu saldırılar, genellikle yırtıcıya fiziksel zarar vermekten ziyade, onları caydırmak ve korkutmak amacı taşır.

"Mobbing" adı verilen bir diğer savunma davranışı, birçok hayvan türünde görülen yaygın bir anti-yırtıcı davranıştır. Bu davranış, av konumundaki bir grup hayvanın, kendilerini ve yavrularını savunmak için bir yırtıcıya yaklaşarak onu taciz etmesi demektir. Mobbing, ses çıkararak, fiziksel saldırılar yaparak ve hatta hava gösterileri düzenleyerek gerçekleştirilebilir. Mobbingin temel amacı, yırtıcıyı saldırmaktan caydırmak veya dikkatini yeterince uzun süre dağıtarak avın kaçmasını sağlamaktır. Bu davranış, avın kolektif gücünü potansiyel olarak tehlikeli bir yırtıcıya karşı kullanma şeklidir.[2], [4]

Diyet ve Metabolizma

Diyetlerinin çoğunluğu kabuklular, böcekler ve solucanlardan oluşur. Ayrıca küçük balıklar ve tohumlar da tüketebilirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

En belirgin beslenme davranışları, sığ sularda yukarı doğru kıvrılmış gagalarını yan tarafa süpürerek küçük omurgasızları yakalamalarıdır. Üreme mevsiminin dışında, Kılıçgagalar sıklıkla sürüler halinde beslenir ve bu sürüler bazen yüzlerce bireyi barındırabilir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Kılıçgaga, özellikle Birleşik Krallık gibi ülkelerde başarılı koruma çabalarının bir sembolü haline gelmiştir. 19. yüzyılda Büyük Britanya'da habitat kaybı ve avlanma nedeniyle üreme kuşu olarak nesli tükenen Kılıçgaga, 20. yüzyılda yapılan yoğun koruma çabaları sonucu başarılı bir şekilde yeniden habitatına yerleştirilmiştir. Kuşların Korunması için Kraliyet Derneği (RSPB), hem kuşun koruma başarı hikayesini hem de derneğin geniş hedeflerini simgelemek amacıyla Kılıçgaga'nın imajını logosu olarak benimsemiştir.[5]

Etimoloji

Kılıçgaga cinsinin adı, Latince "recurvus" (Tr: "geriye doğru kıvrılmış") ve "rostrum" (Tr: "gaga") kelimelerinden türemiştir. Tür adının ise İtalyanca (Ferrarese lehçesi) bir kelime olan "avosetta" kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Bu kelime Latince "avis" (Tr: "kuş") kelimesinin zamanla bozulmuş bir şekli olabilir.[6]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:47:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16591

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta). (9 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16591
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, February 09). Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta). Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/16591
A. K. Selçukoğlu, et al. “Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 09 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16591.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, February 09, 2024. https://evrimagaci.org/s/16591.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close