Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kesintili Oruç, Kilo Vermeyi Herkes İçin Garanti Edebilen Sihirli Bir Yöntem Değil!

Kesintili Oruç, Kilo Vermeyi Herkes İçin Garanti Edebilen Sihirli Bir Yöntem Değil! Everyday Health
2 dakika
4,980
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu hafta yayınlanan yeni araştırma, alternatif gün orucu veya "5:2" gibi adlara sahip aralıklı oruç diyetlerinin, kilo vermenin en etkili yolları olduğuna dair popüler bir inanca meydan okuyor.

Son yıllarda, insanların haftada birkaç gün oruç tutmasını salık veren diyetlerin popülaritesi arttı. İnsanların mucizevi kilo dönüşümlerinin görüntülerinin paylaşılmasıyla bu diyetlerin popülaritesi pekiştirildi ve ünlülerin bu diyetleri tavsiye etmesiyle daha da ün kazandı.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, bir hafta boyunca alınan kalori miktarını azaltmayı amaçlayan daha geleneksel diyetlerle karşılaştırıldığında, oruç tutmanın gerçekten daha etkili olduğunu gösteren kanıtlar miktarı oldukça sınırlıdır.

Oruç mu, Geleneksel Diyetler mi?

Bath Üniversitesi'ndeki bir fizyolog ekibinin Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan yeni çalışması, bu kanıtı arıyor, ama bulamıyor: Görünen o ki, oruç tutmanın kilo vermek açısından özel bir tarafı yok.[1] Araştırmada rastgeleleştirilmiş kontrol denemelerine katılanlar, kalori alımları genel olarak aynı olsa bile, geleneksel bir diyet uygulayanlara kıyasla oruç tutarak daha az kilo verebildiler.

Tüm Reklamları Kapat

Üniversitenin Beslenme, Egzersiz ve Metabolizma Merkezi'nden (CNEM) bir ekip tarafından düzenlenen araştırmada, katılımcılar üç gruptan birine ayrıldı:

  • Grup 1, bir gün oruç tutup bir gün tutmadı ve oruç tuttukları günden sonraki gün normalden %50 daha fazla yemek yedi.
  • Grup 2, her gün tüm öğünlerde kaloriyi %25 azaltan bir diyet uyguladı.
  • Grup 3, Grup 1 ile aynı şekilde alternatif günlerde oruç tuttu, ancak oruç tuttukları günden sonra normalden %100 daha fazla yemek yedi.

Sonuçlar, Kilo Kaybı İçin Orucu Desteklemiyor!

Her üç gruptaki katılımcılar, çalışmanın başlangıcında günde ortalama 2000-2500 kcal civarında, tipik bir diyet tüketiyorlardı. Üç haftalık izleme periyodu boyunca, enerji alımı kısıtlanan iki grup, bunu ortalama 1500-2000 kcal arasına indirdi. Grup 1 ve 2, kalori alımlarını farklı şekillerde aynı miktarda azaltırken, Grup 3'ün diyeti, toplam kaloriyi düşürmeksizin oruç tutmayı içeriyordu.

Sonuçları, oruç tutmayan diyet grubunun (Grup 2) sadece üç haftada 1,9 kg kaybettiğini ve DEXA vücut taramaları, bu kilo kaybının neredeyse tamamen vücut yağ içeriğindeki azalmaya bağlı olduğunu ortaya çıkardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Buna karşılık, alternatif günlerde oruç tutarak ve oruç tutmadıkları günlerde %50 daha fazla yiyerek aynı düşük kalori alımını deneyimleyen ilk oruç grubu (Grup 1), neredeyse eşit miktarda kilo (1,6 kg) kaybetti, ancak bu kilo kaybının sadece yarısı kadarı azaltılmış vücut yağından, geri kalanı ise kas kütlesindendi.

Oruç tutan, ancak oruç tutulmayan günlerde enerji alımını %100 artırarak toplam kalori alımını sabit tutan Grup 3, enerji için vücutlarının yağ depolarını kullanmaya ihtiyaç duymadı ve bu nedenle kilo kaybı ihmal edilebilir düzeydeydi.

Kilo Vermenin Sihirli Değneği Yok!

Araştırmayı yöneten Bath Üniversitesi Beslenme, Egzersiz ve Metabolizma Merkezi Direktörü Profesör James Betts şöyle açıklıyor:

Birçok insan oruç tutmaya dayalı diyetlerin kilo vermede özellikle etkili olduğuna veya kilo verilmese bile bu diyetlerin belirli metabolik sağlık yararları olduğuna inanıyor. Ancak aralıklı oruç, sihirli bir değnek değildir ve deneyimizin bulguları, insanların izleyebileceği daha geleneksel, standart diyetlerle karşılaştırıldığında oruç tutmanın özel bir yanı olmadığını göstermektedir.

En önemlisi, eğer oruçlu bir diyet uyguluyorsanız, uzun süreli oruç sürelerinin, uzun vadeli sağlık için çok önemli faktörler olduğu bilinen kas kütlesini ve fiziksel aktivite seviyelerini korumayı gerçekten zorlaştırıp zorlaştırmadığını düşünmeye değer.

Bu sonuçlar, "zayıf" (yani vücut kitle indeksi 20-25 kg/m2) olarak tanımlanan katılımcılara odaklandı. 2018 - 2020 yılları arasında gerçekleştirilen ve Bath Üniversitesi tarafından finanse edilen araştırmaya, toplamda 36 kişi katıldı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Grrr... *@$# 3
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 07:50:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10596

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kesintili Oruç, Kilo Vermeyi Herkes İçin Garanti Edebilen Sihirli Bir Yöntem Değil!. (16 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10596
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 16). Kesintili Oruç, Kilo Vermeyi Herkes İçin Garanti Edebilen Sihirli Bir Yöntem Değil!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10596
Ç. M. Bakırcı. “Kesintili Oruç, Kilo Vermeyi Herkes İçin Garanti Edebilen Sihirli Bir Yöntem Değil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10596.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kesintili Oruç, Kilo Vermeyi Herkes İçin Garanti Edebilen Sihirli Bir Yöntem Değil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 16, 2021. https://evrimagaci.org/s/10596.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close