Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kendi Evinizde Soğan Yetiştirin!

3 dakika
30,734
Kendi Evinizde Soğan Yetiştirin! Pinterest
Tüm Reklamları Kapat

Kimi zaman para harcadığımız şeyler, gerçekten üzerinde düşünmediğimiz veya çok üşengeç olduğumuz için adeta "cebimizi soyan" şeylerdir. Bunların başında da bazı çok sık kullanılan ve üretimi çok basit olan sebzeler ve meyveleri sokaktan parayla almak gelir. Bugün sizlere çok pratik bir şekilde nasıl kendi soğanlarınızı yetiştirebileceğinizi kısaca anlatacağız, artık gerisi size kalmış.

İlk olarak şunu söyleyelim: manavdan ya da pazardan aldığınız soğanların neredeyse tamamı döllenmiş, gelişime hazır bitkilerdir. Ancak siz onları yediğiniz için, bu gelişim asla gerçekleşemez; bir diğer deyişle bitkiyi öldürmüş olursunuz. Fakat kiloyla aldığınız soğanın birkaç tanesini kenara ayıracak olursanız, kendi soğanlarınızı kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Çünkü eğer ki bir soğanı yemeyip de kenarda bir süre tutacak olursanız, zaten kendiliğinden filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Bunu belki evlerinizde görmüşsünüzdür; bir türlü soğanı tüketeceğiniz bir yemek bulamadığınızda, evinizde tuttuğunuz soğanlar yeşermeye ve büyümeye başlar. Bu, doğanın kendi yolunu bulma çabalarından biridir.

İnternette dolaşan mini-mitlerden biri, manavdan aldığınız soğanı ekecek olursanız, bir bitki üretebileceğiniz; ancak ondan yenebilir soğan elde edemeyeceğinizdir. Bu hatalıdır. Kim bilir, belki de kendi ürününüzü yetiştirmeyin diye yayılmış bir söylentidir. Pek ala kendi soğanınızı yetiştirebilirsiniz. Yapmanız gerekenler çok basit:

Tüm Reklamları Kapat

Manavdan alabileceğiniz sıradan soğanlar...
Manavdan alabileceğiniz sıradan soğanlar...


Yeşillenmeye başlayan kısma dikkatinizi çekeriz. Dışındaki kağıtsı yapıları burada soyduk.
Yeşillenmeye başlayan kısma dikkatinizi çekeriz. Dışındaki kağıtsı yapıları burada soyduk.

Öncelikle aldığınız bir soğanı ister masanızın üzerinde, ister bir çekmecede, nerede olursa olsun büyümeye bırakın. Kısa sürede yeşil bir gövde soğandan yükselmeye başlayacaktır. Suya bile ihtiyaç duymaz, çünkü soğanın yediğimiz kısmında kendisine yetecek kadar su bulunmaktadır. Sonrasında, soğanın etrafını saran kağıtsı yapıyı atınız. Ancak dikkat edin, söz ettiğimiz soğanın zar kısmı değil, sadece en dış katmanda bulunan ve genelde soğanı kesmeden önce söküp attığınız kalın kısımdan söz ediyoruz. Sonrasında, yeşil kısmın bağlandığı köklere zarar vermeksizin, soğanı ikiye yarmaya başlayın. Yavaşça, bir yarıyı diğerinden ayırın. 

Hafifçe yarmaya başlıyoruz. Burada bir bıçaktan yardım alabilirsiniz.
Hafifçe yarmaya başlıyoruz. Burada bir bıçaktan yardım alabilirsiniz.


İkiye ayırdıktan sonra soğanın görünümü...
İkiye ayırdıktan sonra soğanın görünümü...

Bundan sonrası da oldukça basit. Bir bıçak kullanarak, merkezdeki şişkin kısmı, etrafta normalde yediğimiz etli kısımdan ayırmanız gerekiyor. Köke zarar vermeden bunu yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Üstelik ayırdığınız kısımları artık normal bir şekilde yiyebilirsiniz. Bir diğer mit de budur, çimlenmiş bir soğanın yenmemesi gerektiği iddia edilir. Bunun nedeni anlaşılırdır: çünkü genellikle bitki çimlenirken bizim normalde yediğimiz kısımdaki besinlerden ve sudan faydalanır. Dolayısıyla belli bir noktadan sonra o etli kısım lapa gibi bir hal alır ve pek tatlı olmaz. Ancak yemenizde (eğer tadını beğeniyorsanız) bir sakınca yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında ise ayırdığınız kısmı tamamen toprak altında kalacak şekilde saksınıza ekin ve işlem tamam. Bunları aşağıda gösteriyoruz:

Ortadaki kısmı, yediğimiz etli kısımdan ayırıyoruz.
Ortadaki kısmı, yediğimiz etli kısımdan ayırıyoruz.


...ve ayırdığımız göbek kısmını saksımıza ekerek işlemi tamamlıyoruz.
...ve ayırdığımız göbek kısmını saksımıza ekerek işlemi tamamlıyoruz.

Gerisi sıradan bir diğer bitkiyle aynı. Günlük olarak toprak nemli olacak kadar sulayıp, güneşli bir alanda bırakmanız yeterli olacaktır. Belki tüm ailenizi doyurmaya yetecek kadar soğan üretemezsiniz; ancak 5-6 tanesi bile kardır, öyle değil mi? Toprağın üzerine soğan öbekleri hafifçe çıkmaya başladığı zaman, soğanlarınız toplanmaya hazır demektir. Hatta kimileri fotoğrafta gördüğünüz yeşil kısmı da kullanarak yemekler yapmaktadır; ancak o kadarı da bitkinize kalsın deriz. Toplamanız gereken şey, topraktan çıkmaya başlayacak olan soğan yumrularıdır. 

Afiyet olsun.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Anktangle | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:14:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2269

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. Anktangle, et al. Kendi Evinizde Soğan Yetiştirin!. (29 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2269
Anktangle, -., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 29). Kendi Evinizde Soğan Yetiştirin!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2269
-. Anktangle, et al. “Kendi Evinizde Soğan Yetiştirin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 29 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2269.
Anktangle, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kendi Evinizde Soğan Yetiştirin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 29, 2014. https://evrimagaci.org/s/2269.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close