Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kenara Çekil Satürn: James Webb, Neptün'ün Halkalarının En Net Görüntüsünü Çekti!

3 dakika
11,183
Kenara Çekil Satürn: James Webb, Neptün'ün Halkalarının En Net Görüntüsünü Çekti!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın James Webb Uzay teleskobu, Neptün'e dair gönderdiği ilk görüntülerle kendi "mahallemize" yönelik kabiliyetini de gözler önüne seriyor. Webb, sadece bu uzak gezegenin halkalarının en net görüntüsünü 30 yılı aşkın bir süre sonra yakalamakla kalmadı; aynı zamanda kameraları, buz devini yepyeni bir perspektifte ortaya çıkardı.

Webb'in yeni görüntüsünde göze en çok çarpan şey, gezegenin halkalarının canlı görünümüydü. Neptün'ü gözlemleyen ilk uzay aracı olan NASA'nın Voyager 2'sinin 1989'daki uçuşundan bu yana, halkalardan bazıları tespit edilememişti. Birkaç parlak, dar halkaya ek olarak, Webb görüntüsü Neptün'ün daha soluk toz bantlarını da açıkça gösteriyor. Neptün sistemi uzmanı ve Webb misyonunda disiplinlerarası bilimci olan Heidi Hammel şöyle söylüyor:

Bu soluk tozlu halkaları görmeyeli otuz yıl oldu ve onları ilk defa kızılötesinde görüyoruz. Webb'in son derece sabit ve hassas görüntü kalitesi, bu oldukça soluk halkaların Neptün'e bu kadar yakında tespit edilebilmesine olanak sağlıyor.
James Webb'in çektiği karenin tamamı
James Webb'in çektiği karenin tamamı
Fotoğraftaki cisimlerin isimleri
Fotoğraftaki cisimlerin isimleri

Neptün, 1846'daki keşfinden bu yana araştırmacıları büyülemeye devam ediyor. Güneş'e Dünya'dan 30 kat daha uzak olan Neptün, dış Güneş sisteminin uzak ve karanlık bölgelerinde yörüngede dönüyor. Bu mesafede, Güneş o kadar küçük ve zayıf ki Neptün'deki öğle vakti bile Dünya'daki loş bir alacakaranlığa benziyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu gezegen, içinin kimyasal yapısı dolayısıyla bir buz devi olarak nitelendiriliyor. Gaz devleri Jüpiter ve Satürn'e kıyasla Neptün, hidrojen ve helyumdan ağır olan elementler bakımından daha zengin durumda. Bu, Hubble Uzay Teleskobunun çektiği, az miktarda gaz metanın neden olduğu görünür dalga boylarının görüntülerindeki Neptün'ün imza mavi görünümünde kolayca görülebiliyor.

Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), yakın kızılötesi nesneleri 0.6 ila 5 mikron aralığında görüntülüyor. Böylece Neptün, Webb'e mavi gözükmüyor. Aslında, metan gazı o kadar güçlü bir şekilde kırmızı ve kızılötesi ışığı emiyor ki, yüksek irtifa bulutlarının bulunduğu yerler hariç, bu yakın kızılötesi dalga boylarında gezegen oldukça karanlık gözüküyor. Bu tür metan-buz bulutları, metan gazı tarafından emilmeden önce güneş ışığını yansıtan parlak çizgiler ve lekeler olarak belirgin duruyor. Hubble Uzay Teleskobu ve W.M. Keck Gözlemevi de dâhil olmak üzere diğer gözlemevlerinden gelen görüntüler, bu hızla gelişen bulut özelliklerini yıllar içerisinde kaydetti.

Daha açık bir ifadeyle, gezegenin ekvatorunu çevreleyen ince parlaklık çizgisi, Neptün'ün rüzgârlarına ve fırtınalarına güç veren küresel atmosfer dolaşımının görsel bir işareti olabilir. Atmosfer, ekvatorda alçalıp ısınıyor, böylece kızılötesi dalga boylarında çevredeki soğuk gazlardan daha fazla parlıyor.

Neptün'ün 164 yıllık yörüngesi, kuzey kutbunun, görüntünün en üstünde, astronomların görüş alanının dışında kaldığı anlamına geliyor. Ancak Webb görüntüleri, bu alanda ilgi çekici bir parlaklığa işaret ediyor. Güney kutbunda daha önce bilinen bir girdap, Webb'in görüntüsünde de belirgin. Fakat Webb ilk defa, girdabı çevreleyen sürekli bir yüksek enlem bulutu grubunu ortaya çıkardı.

Tüm Reklamları Kapat

Webb ayrıca, Neptün'ün bilinen 14 uydusundan 7'sini de görüntüledi. Webb'in görüntülerinin çoğunda karşımıza çıkan imza kırınım dikenlerini gösteren çok parlak bir ışık noktası, Neptün'ün Webb portresine hâkim oluyor. Ancak bu bir yıldız değil. Aksine bu, Neptün'ün büyük ve sıra dışı uydusu Triton.

Yoğunlaşmış azotun donuk parıltısıyla kaplı olan Triton, ona çarpan güneş ışığının ortalama %70'ini geri yansıtıyor. Bu görüntüde Neptün'ü gölgede bırakıyor çünkü gezegenin atmosferi, bu yakın kızılötesi dalga boylarında metan emilimiyle kararıyor. Triton, Neptün'ü alışılmadık geriye dönük bir yörüngede dönüyor. Bu da astronomları, bu uydunun aslında, Neptün tarafından kütleçekimsel olarak yakalanan bir Kuiper kuşağı cismi olduğunu düşünmeye itiyor. Önümüzdeki sene, Triton ve Neptün üzerine ek çalışmaların yapılması planlanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
73
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 27
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 6
  • Umut Verici! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:54:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12544

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Kenara Çekil Satürn: James Webb, Neptün'ün Halkalarının En Net Görüntüsünü Çekti!. (2 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12544
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 02). Kenara Çekil Satürn: James Webb, Neptün'ün Halkalarının En Net Görüntüsünü Çekti!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12544
S. Küçükkıvanç, et al. “Kenara Çekil Satürn: James Webb, Neptün'ün Halkalarının En Net Görüntüsünü Çekti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/12544.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kenara Çekil Satürn: James Webb, Neptün'ün Halkalarının En Net Görüntüsünü Çekti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 02, 2022. https://evrimagaci.org/s/12544.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close