Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kelimeler, Zarar Verir: Homofobik Sözler, Eşcinsellerde Kardiyovasküler Hastalıklara Sebep Olabilecek Düzeyde Strese Sebep Oluyor!

3 dakika
1,376
Kelimeler, Zarar Verir: Homofobik Sözler, Eşcinsellerde Kardiyovasküler Hastalıklara Sebep Olabilecek Düzeyde Strese Sebep Oluyor! Slate
Homofobik insanlar tarafından düzenlenen bir yürüyüşte açılan "Eşcinsel evlilik terör saldırısıdır." yazılı bir pankart.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Daha önceden yapılan araştırmalar, ayrımcılığa uğramanın yarattığı stresin lezbiyen, gey ve biseksüel bireyleri orantısız şekilde etkileyen sağlık sorunlarının gelişmesinde rol oynayabileceğini öne sürmüştü. Bugün yayınlanan yeni bir araştırma, lezbiyen, gey ve biseksüel yetişkinlerin hafif düzeyde bile gey karşıtı önyargıya maruz kaldıklarında, kalp hastalığına katkıda bulunabilecek düzeyde tansiyon artışlar gibi bedensel değişiklikleri deneyimlediklerini gösteriyor. George Washington Üniversitesi Hastalık Önleme ve Toplum Sağlığı Profesörü ve çalışmanın baş yazarı olan David M. Huebner, şöyle anlatıyor:

Bu çalışma, LGB bireylerin gey karşıtı önyargılara maruz kaldıklarında, kalp atışının hızlanması ve kan basınçlarının yükselmesi ve stres hormonu kortizol salgısının artışı gibi yanıtlar verdiklerine dair güçlü kanıtlar sağlıyor. Vücut, tekrar tekrar böyle tepki verdiğinde, kardiyovasküler hastalığa ve zamanla gelişen diğer hastalıklara katkıda bulunabilir.

Vücudun savaş ya da kaç tepkisinin fiziksel ya da psikolojik bir tehdide tepki olarak tetiklendiğini biliyoruz. Ayrıca önceki çalışmalar, ayrımcılığa uğradığını bildiren kişilerin çeşitli sağlık sorunları da yaşadığını göstermiştir. Ancak geçmişteki araştırmacılar, bu tür sağlık sorunlarına yol açan bedensel değişikliklere nedeninin ayrımcılık olduğunu gösterememişti.

Bu eksiği gidermek için Huebner ve meslektaşları, 134 lezbiyen, gey ve biseksüel yetişkinin stresli bir göreve, yani özel olarak hazırlanmış bir röportaja katıldığı bir laboratuvar çalışması tasarladılar. Görüşmeden önce katılımcılara, görüşmeyi yapan kişi hakkında bilgi verdiği iddia edilen bir kağıt verildi. Deney grubundaki insanlar, kendileriyle görüştüğü varsayılan kişinin eşcinsel evliliğe karşı olduğunu öğrendi. Gerçekteyse eşcinsel karşıtı ifadeleri hazırlayanlar araştırmacıların ta kendisiydi ve bu ifadeleri, laboratuvar şartları altında LGB bireylere gösterdiler. Kontrol grubundaki katılımcılar ise bu tür ifadelere maruz bırakılmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, sorularda veya ses tonunda herhangi bir değişkenlik olmaması için görüşme sorularını önceden kaydettiler. Katılımcılar bir yandan bir dizi standart soruyu yanıtlandırırken, araştırmacılar da onların kalp atış hızı, kan basıncı ve stres yanıtının diğer belirteçlerindeki değişiklikleri ölçtü.

Mülakat yapmak genellikle stresli bir iş olduğu için, bir mülakata katılmaları istendiğinde tüm katılımcıların fizyolojik tepkilerinin genel olarak arttığı gözlendi. Ancak buna ek olarak, eşcinsel karşıtı ifadelere maruz kalan deney grubu, daha da güçlü bir fizyolojik tepki gösterdi. Eşcinsel karşıtı ifadelere maruz kalan grupta:

  • Kan basıncı daha yüksekti ve bu bireyler, kontrol grubuna göre daha yavaş toparlandı;
  • Kalp hızları daha hızlı bir şekilde yükseldi ve kontrol grubuna göre daha yavaş normale döndü;
  • Tehlikeli veya tehdit edici bir duruma tepki olarak vücut tarafından salınan bir hormon olan kortizol seviyeleri konrtol grubuna göre daha yüksekti.

Huebner, şöyle açıklıyor:

Bu çalışma, ayrımcılığa maruz kalma ile fiziksel sağlık arasındaki noktaları daha önce yapılmamış bir şekilde birleştirmeye başlıyor. Yıllardır araştırmacılar, ayrımcılık raporları ile daha kötü sağlık arasındaki korelasyonları gösteriyorlar. Bu çalışma, eşcinsel karşıtı önyargıya maruz kalmanın, fizyolojik süreçlerde uzun vadeli sağlığı etkileyebilecek değişikliklere nasıl neden olduğunu gerçekten gösteren ilk çalışmalardan biri.

Çalışmanın bir sınırlaması, örneklemin çoğunlukla genç, beyaz lezbiyen, gey ve biseksüel katılımcılardan oluşmasıdır. Huebner, gelecekteki araştırmaların, eşcinsel karşıtı ayrımcılığın stresinin Siyahlar veya diğer etnik azınlıklar içindeki lezbiyen, gey veya biseksüel bireyleri ve ayrıca yaşlı ve genç insanları nasıl etkilediğini bulmayı hedefleyeceğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda, insanların ayrımcılığın vücut üzerindeki belirli etkilerini nasıl azaltabileceğini gösteren çok az araştırma var. Huebner, egzersiz, sağlıklı beslenme ve farkındalığı artırma gibi diğer stres biçimleriyle başa çıkmak için stratejiler öneriyor. Kendilerini ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda bulan kişilerin, bu konuda deneyimli bir terapistin desteğinden faydalanabileceğini de söylüyor. Araştırmalar, konuşma terapisinin insanların stresli olayları daha etkili bir şekilde yönetmesine ve olumsuz sağlık etkilerini azaltmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Huebner, şöyle diyor:

Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere yönelik ayrımcılığı yasaklamayı amaçlayan kamu politikalarının herkes için sağlıklı bir ortam yaratması için daha kat edilmesi gereken uzun bir yol var.

Cardiovascular and Cortisol Responses to Experimentally-Induced Minority Stress başlıklı çalışma, 21 Haziran 2021'de Health Psychology dergisinde yayınlandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 9
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/12/2024 03:54:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10602

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Işık
İspat Yükü
Olumsuz
Diyabet
Moleküler Biyoloji
Endokrin Sistemi
Nöron
Kurbağa
Fizyoloji
Dünya Dışı Yaşam
Uzay Aracı
Metal
Doğru
Kanser Tedavisi
Toprak
Coğrafya
Doku
Kahve
Doğum
Tehlike
Cinsellik Araştırmaları
Yatay Gen Transferi
Fobi
Odontoloji
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kelimeler, Zarar Verir: Homofobik Sözler, Eşcinsellerde Kardiyovasküler Hastalıklara Sebep Olabilecek Düzeyde Strese Sebep Oluyor!. (21 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10602
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 21). Kelimeler, Zarar Verir: Homofobik Sözler, Eşcinsellerde Kardiyovasküler Hastalıklara Sebep Olabilecek Düzeyde Strese Sebep Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10602
Ç. M. Bakırcı. “Kelimeler, Zarar Verir: Homofobik Sözler, Eşcinsellerde Kardiyovasküler Hastalıklara Sebep Olabilecek Düzeyde Strese Sebep Oluyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10602.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kelimeler, Zarar Verir: Homofobik Sözler, Eşcinsellerde Kardiyovasküler Hastalıklara Sebep Olabilecek Düzeyde Strese Sebep Oluyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 21, 2021. https://evrimagaci.org/s/10602.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close