Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

JCVI-syn3.0: Bilim İnsanları, Kendini Başarıyla Kopyalayan Sentetik Bir Hücre Ürettiler!

3 dakika
3,454
JCVI-syn3.0: Bilim İnsanları, Kendini Başarıyla Kopyalayan Sentetik Bir Hücre Ürettiler!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, tıpkı gerçek gibi bölünebilen ve çoğalabilen tek hücreli sentetik bir organizma oluşturdu. Bu keşif, araştırmacıların bir gün sentezlenmiş hücrelerden mini bilgisayarlar ve küçük ilaç üretici "fabrikalar" yapmalarına yardımcı olabilir. Elbette, böyle bir şeyin gerçekleşmesi uzun yıllar alacak.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nde (İng: National Institute of Standards and Technology - NIST) Hücre Mühendisliği Ekibi’nin lideri ve makalenin baş yazarı Elizabeth Strychalski şöyle diyor:

Bu yüzyılda biyoloji, günlük yaşamlarımızı birçok yönden potansiyel olarak daha iyi hale getirebilecek.

Örneğin, Strychalski ve meslektaşları, çevreden ölçümler alabilen, yakındaki asitliği, sıcaklığı ve oksijen seviyelerini tespit edebilen canlı sensörler tasarlamayı planlıyor. Bu sensör hücreleri, belirli ürünler, yani ilaçların yapımı için de üretilebilir ve potansiyel olarak insan vücudunun içine yerleştirilebilir. Strychalski, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Hücre, bir hastalık algıladığında, ona tedavi uygulayabilir ve hastalık daha uzun sürdüğü zaman, iyileştirmeyi bırakabilir. Diğer hücreler laboratuvarda yetiştirilebilir ve verimli bir şekilde gıda ve yakıt ürünleri üretmek için kullanılabilirken, diğerleri moleküler ölçekte hesaplama işlevlerini yerine getirmek için yapılabilir.

Yine de tüm bunlar, gelecek için olası senaryolar. Bunları gerçekleştirebilmek için bilim insanlarının, sentetik organizmalarla genleriyle oynamadan önce, hücrenin gizemlerini temel bir düzeyde çözmeleri gerekiyor.

Yeni çalışmada, Strychalski ve meslektaşları bu hedefe doğru bir adım attılar ve sonuçlarını Cell dergisinde yayınladılar.[1] Scientific American'ın bildirdiğine göre, buna 2016 yılında oluşturulan ve yalnızca 473 gen içeren JCVI-syn3.0 adlı mevcut bir sentetik hücre ile başladılar.[2] Karşılaştırabilmeniz için, Escherichia coli bakterisi yaklaşık 4.000 gene sahiptir.[3]

JCVI-syn3A adı verilen yeni bir sentetik organizma, normal hücreler gibi bölünmesine yardımcı olan yedi anahtar gen içerir.
JCVI-syn3A adı verilen yeni bir sentetik organizma, normal hücreler gibi bölünmesine yardımcı olan yedi anahtar gen içerir.
Live Science

Bu çıplak hücre, cinsel yolla bulaşan bir mikrop olan Mycoplasma genitalium bakterisinden üretildi ve bilim insanları, kendi doğal DNA'sını çıkararak bunu kendi oluşturdukları DNA ile değiştirdiler. JCVI-syn3.0'ı oluştururken bilim insanlarının amacı, bir hücrenin hayatta kalması ve normal şekilde çalışması için hangi genlerin kesinlikle gerekli ve hangilerinin gereksiz olduğunu öğrenmekti.

Ancak JCVI-syn3.0, proteinler oluşturabilir ve DNA'sını sorunsuz bir şekilde kopyalayabilirken, minimalist hücre, düzgün kürelere bölünemedi. Bunun yerine, gelişigüzel bölünerek, birçok farklı şekil ve boyutta yavru hücreler üretti.

Tüm Reklamları Kapat

Strychalski ve ekibi, çıkarılmış genleri hücreye geri ekleyerek bu sorunu çözmeye koyuldu. Yıllarca süren çalışmaların ardından, bilim insanları toplam 492 gen içeren JCVI-syn3A'yı üretti. Bu genlerden ise yalnızca yedi tanesinin normal hücre bölünmesi için kritik önem taşıdığını keşfettiler. Makalenin baş yazarlarından, çalışmalar sırasında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Bit ve Atom Merkezi’nde yükseklisans öğrencisi olan James Pelletier şöyle demişti:

Minimal hücredeki genlerin bir kısmının bilinen bir işlevi yoktu. Hücrenin önceden bölünmesi gereken bazı genlerin bilinen bir işlevi olmadığı ortaya çıktı.

Bu genlerin yeniden tanıtılması, minimal hücrenin mükemmel bir şekilde düzgün kürelere bölünmesini sağladı. Pelletier şöyle anlatıyor:

Genetik sekanslarına bakılırsa, bu önemli genlerden bazılarının hücre zarıyla etkileşime giriyor olması muhtemel. Bu, zarın fiziksel özelliklerini değiştirdikleri, onu düzgün bir şekilde bölünecek kadar şekillendirilebilir hale getirdikleri veya zar içinde bölünmeyi teşvik eden kuvvetler oluşturdukları anlamına gelebilir.

Ancak şimdilik ekip, genlerin hücre bölünmesini sağlaması için hangi mekanizmaları kullandığını bilmiyor. Strychalski şöyle diyor:

Çalışmamız, işlevi bilinmeyen bu genlerle bağlantısı olan hücre içi mekanizmaları ortaya çıkarmak için tasarlanmadı. Gelecekte bununla ilgili bir başka çalışmanın yapılması gerekecek.

Araştırmacılar minimal hücrenin gizemlerini araştırmaya devam ederken, diğer sentetik biyologlar daha da basit sistemlerle çalışıyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Strychalski, sentetik biyoloji spektrumunun "cansız kimyasallardan oluşan bir çorbadan, bir memeli hücresinin veya bir bakteri hücresinin ihtişamına kadar" kapsayıcı olduğunu söylüyor. Bu alanın geleceği bizi hücre büyüklüğünde bilgisayarlar gibi yenilikçi harikalara götürebilir; ancak şimdilik çalışma büyük ölçüde yaşamın temel yapı taşlarının nasıl bir araya geldiği ve bunun bize kendimiz hakkında neler anlatabileceği konusundaki meraktan kaynaklanıyor.

Hayatın en temel birimi olan hücreyi nasıl anlarız? Bunda çok ilgi çekici bir şey var. Daha sonra da, bu minimal platformla yapabileceğimiz her şeyi hayal edebiliriz...
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 28
  • Bilim Budur! 20
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 15
  • İnanılmaz 14
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Umut Verici! 10
  • Muhteşem! 9
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. F. Pelletier, et al. (2021). Genetic Requirements For Cell Division In A Genomically Minimal Cell. Cell, sf: 2430-2440.e16. doi: 10.1016/j.cell.2021.03.008. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Callaway. Scientists Synthesize Bacteria With Smallest Genome Yet. (25 Mart 2016). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  • ^ National Institute of Standards And Technology. Scientists Create Simple Synthetic Cell That Grows And Divides Normally. (29 Mart 2021). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2021. Alındığı Yer: EurekAlert! | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/11/2024 09:37:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10416

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Wuhan
Kitlesel Yok Oluş
Deprem
Bebek
Ölümden Sonra Yaşam
Nöron Hücresi
Çocuklar
Biyokimya
Bilinç
Farmakoloji
Süt
Hayvanlar
Sağlık Bilimleri
Coğrafya
Covıd-19
Şeker
Yeme
Bilim İnsanı
Atom
Sanat
Yıldız
Ölüm
Türleşme
Klinik Mikrobiyoloji
Aşılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Lanese, et al. JCVI-syn3.0: Bilim İnsanları, Kendini Başarıyla Kopyalayan Sentetik Bir Hücre Ürettiler!. (2 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10416
Lanese, N., Recep, A., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 02). JCVI-syn3.0: Bilim İnsanları, Kendini Başarıyla Kopyalayan Sentetik Bir Hücre Ürettiler!. Evrim Ağacı. Retrieved November 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10416
N. Lanese, et al. “JCVI-syn3.0: Bilim İnsanları, Kendini Başarıyla Kopyalayan Sentetik Bir Hücre Ürettiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep, Evrim Ağacı, 02 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10416.
Lanese, Nicoletta. Recep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “JCVI-syn3.0: Bilim İnsanları, Kendini Başarıyla Kopyalayan Sentetik Bir Hücre Ürettiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep. Evrim Ağacı, May 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/10416.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close