Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

2008 Yılında Yayınlanan İklim Değişikliği Raporu, 2020 Yılında Küresel Yangınlar Olacağını Öngördü!

12 Yıl Önceden Devasa Yangınları Tahmin Etmeyi Başaran İklim Raporu, Önlem Alınmazsa İşlerin 2050'ye Kadar Daha da Kötüleşeceğini Öngörüyor!

2008 Yılında Yayınlanan İklim Değişikliği Raporu, 2020 Yılında Küresel Yangınlar Olacağını Öngördü! Josh Edelson
Avustralya'dan sonra ABD'nin batısını kasıp kavuran yangınlardan bir kare: Kaliforniya'daki Bidwell Bar Köprüsü
5 dakika
2,001
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat
2007 yılında Lucas ve diğerleri tarafından yapılan yangın iklimi tahminleri, yangın sezonlarının giderek daha erken başlayıp, bir miktar daha geç bitmesini ve genel olarak daha şiddetli geçmesini öngörüyor. Bu etki zamanla artacaktır; ancak 2020 civarında şiddeti hissedilebilir hale gelecektir.

Bu satırlar, Şubat 2008'de yılında yayınlanan Garnaut İklim Değişimi Araştırması'dan birkaç satır.[1] 2020'nin başlarında önce Avustralya'da başlayan, sonrasında ABD'nin batısı ve hatta ülkemizde de hissedilen şiddetli yangın iklimi, yaygınlığını ve verdiği hasarı giderek arttırıyor. Tam da raporun öngördüğü gibi... Raporda şöyle deniyor:

Avustralya, küresel çabada var gücüyle rol almalıdır. Gelişmiş ülkelerden biri olarak, etkisi de göreli olarak büyük olacaktır ve yerleşik ekonomik yapısı içerisinde erken ve büyük değişimleri gerektirecektir.

Rapor, eğer Avustralya gerekli önlemleri almazsa, 2013 yılına kadar ortalama sıcaklıklar 0.4 santigrat derece, 2034 yılın kadar 1 santigrat derece, 2067 yılına kadarsa 2.9 santigrat derece artmasını öngörüyor. Buna bağlı olarak çok yüksek ve ekstrem yangın riski olan günlerin sayısı 2013'e kadar sırasıyla %2-13 ve %5-25 arası, 2034 yılına kadar %10-30 ve %15-65 arası, 2067 yılına kadar %20-100 ve %100-300 arası artış gösterecek. Bu sayılar, Lucas ve arkadaşları tarafından Eylül 2007'de yayınlanan bir danışmanlık raporuna dayanıyor.[3]

Tüm Reklamları Kapat

The Garnaut Climate Change Review
The Garnaut Climate Change Review

Rapor, Avustralya'nın karbon emisyonlarını 450ppm'in (milyonda parçacık sayısı) altına düşürmesi konusunda uyarıyor. Bunu yapabilmek için 2020'ye kadar %25 oranında, 2050'ye kadarsa %90 oranında emisyon azaltımına gidilmesi gerekiyor. Rapor, ilk yayınlandığında Avustralya Ticaret ve Endüstri Odası tarafından eleştirilmiş, bu tür önlemlerin iş hayatını engelleyeceği vurgulanmıştı.[4] Öte yandan Friends of the Earth[5] ve Rising Tide[6] gibi çevre örgütleri tarafından aşırı hırssız hedefler olmakla eleştirilmişti.

Ne var ki Avustralya'nın karbon emisyonlarının artışı 2010'dan beri yavaşlamış olsa da, ülkenin/kıtanın emisyonları 1990'lardan beri düzenli olarak artmakta ve 2030'a kadar da artışın devam etmesi öngörülmekte.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Avustralya emisyonları
Avustralya emisyonları
Climate Action Tracker

Bilimsel gerçeklere kulak tıkamanın bedeli, kıta çapına yayılan şiddetli yangınlar oldu. 2019-2020 sezonu, yangınlara yabancı olmayan Avustralya için "eşi benzeri görülmemiş" bir yangın sezonu oldu.[6] Kasım 2019'da sıcaklıkların aşırı yükselmesine ve kuraklığın uzamasıyla birlikte, yangın sezonu da ölümcül bir hal aldı. Sadece 1 sezon içinde 18.6 milyon hektar alan yandı; bu, Suriye'nin yüz ölçümü ile aşağı yukarı aynı! En az 3.500 ev ve binlerce diğer bina kullanılamaz hale geldi, 34 kişi yanarak veya boğularak can verdi. Kaybedilen binaların büyük bir kısmı çiftliklere aitti ve bu durum, tarım ve hayvancılık konusunda ciddi kayıplara yol açtı. Dünya Mirası olarak görülen Mavi Dağların %80'i ve Gondwana'da bulunan antik yağmur ormanlarının %53'ü kül oldu.

Yangınlar dolayısıyla toplamda 1.3 milyar dolarlık sigorta başvurusu yapıldı; ancak toplam zararı tam olarak hesaplamak mümkün değil. Sadece Ocak 2020'deki yangınlardan ötürü Avustralya'daki işyerlerinin %26'sını olumsuz etkilendi ve bunun yarattığı 1 aylık toplam ekonomik etkinin, Kara Cumartesi olarak bilinen ve toplamda 2.9 milyar dolar zarara sebep olan 2019'un başındaki yangın felaketini bile aştığı düşünülüyor.[8] En tutucu tahminle bile, toplamda 1 milyardan fazla hayvanın hayatını yitirdiği hesaplanıyor.[9] Raporun yazarı olan Prof. Dr. Ross Garnaut, SBS News'a verdiği bir röportajda, konuyla ilgili şöyle söylüyor:[10]

Yangınlara dönüp baktığımda, sadece üzüntü hissediyorum. Etkisiz olduğumu düşünüyorum. Avustralyalılar ile bu konuda konuşma fırsatına sahiptim; ancak Avustralyalıları, iklim değişikliğinin etkilerini azaltma konusundaki küresel çabada pozitif bir role sahip olmanın ulusal çıkarlarımıza faydalı olduğu konusunda ikna edemedim.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İşler şu anda kötü. Ama eğer atmosferdeki sera gazları birikmeye devam ederse, ileride daha da kötü olacak. Bir an önce net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak, tüm Dünya'nın iyiliğine olacak.

2019-2020 yangın sezonunda Avustralya'nın yangından etkilenen tüm bölgelerini gösteren bir NASA çalışması. Bu karedeki her yer, aynı anda yanmadı; farklı zamanlarda yanan yangınlar, bir arada gösteriliyor.
2019-2020 yangın sezonunda Avustralya'nın yangından etkilenen tüm bölgelerini gösteren bir NASA çalışması. Bu karedeki her yer, aynı anda yanmadı; farklı zamanlarda yanan yangınlar, bir arada gösteriliyor.
Snopes

Tabii ki küresel ısınmanın tek etkisi yangınlar üzerinde değil. Kuraklık, ekosistemlerin bozulması, okyanusların asitlenmesi, atmosferik olayların şiddetlenmesi (örneğin fırtına, hortum, kasırga gibi olayların hiddetlenmesi); sıcakların daha sıcak, soğukların daha soğuk yaşanması ve daha nicesi, insanların ve diğer binlerce türün soyunu tehdit eden kritik problemler olarak karşımıza çıkıyor.

Üstelik bu sorunların bir kısmı bir arada yaşandığında, etkileri şiddetlenerek artacak. Örneğin yağış miktarı azalıp, kuraklıklar arttıkça, ortalama sıcaklıkların da artmasının etkisiyle yangınlar çok daha hızlı başlayacak, çok daha rahat yayılacak ve çok daha zor durdurulacak. Benzer şekilde, okyanusların asitlenmesiyle bozulan ekosistem, birçok besin zincirini harap ederek ekonomileri ve gıdaların erişilebilirliğini kısıtlayacak. Tüm bunlar, domino etkisiyle milyarlarca insanın ve on milyarlarca diğer canlının hayatını tehdit edecek.

Bu, bilimin ilk başarılı öngörüsü değil, son da olmayacak. Raporda, 1940-2010 yılları arasında yangın sezonlarının nasıl uzayacağını öngören bir tahmine ve gerçekte sezonların nasıl yaşandığını gösteren gerçek verilere yer veriliyor:

Görülebileceği gibi tahminler (kırmızı çizgi) gerçek veriyi (mavi çizgi) neredeyse hatasız bir şekilde tahmin etmeyi başarmış. Benzer şekilde, raporda 1970-2008 yılları arası yıllık yangın riski endeksinin nasıl artacağına yönelik bir tahmin ve gerçek verilere de yer veriliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Görülebileceği gibi, tahminler (kırmızı çizgi) yine gerçek veriyi (mavi çizgi) neredeyse hatasız bir şekilde tahmin edebilmiş. Bilim, çalışıyor ve eldeki veriler ışığında geleceğe yönelik eğitimli tahminler yapıyor. Bunlara kulak tıkayabiliriz; ancak kulak tıkayarak bilime karşı zafer kazanamayız.

Bu nedenle bütün ülkelerin üzerlerine düşeni yaparak iklim hedeflerini gözden geçirmesi, azimli hedefler koyarak bunlara yönelik kapsamlı çalışmalar yapması, birbirlerini bu hedefler konusunda sorumlu tutması, gerekirse yaptırımlar uygulaması, bu sayede bütün insanlık için yaşanabilir bir Dünya yaratmamız şart.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 9
  • Tebrikler! 6
  • Korkutucu! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Trove. Garnaut Climate Change Review: Interim Report To The Commonwealth, State And Territory Governments Of Australia. (1 Şubat 2008). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: Trove | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Climate Action Tracker. Australia. (2 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: Climate Action Tracker | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Lucas, et al. (2007). Bushfire Weather In Southeast Australia: Recent Trends And Projected Climate Change Impacts. ISBN: Danışmanlık Raporu. Yayınevi: The Climate Institute of Australia.
  • ^ ACCI. Final Garnaut Report - Treasury Modelling Now Essential. (30 Eylül 2008). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: ACCI | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Friends of the Earth Australia. Rudd Must Reject Garnaut's Low Climate Change Targets. (30 Eylül 2008). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: Friends of the Earth Australia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b Rising Tide. Garnaut Cringes From Clear Call To Action. (30 Eylül 2008). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: Rising Tide | Arşiv Bağlantısı
  • Disaster Philantrophy. 2019-2020 Australian Bushfires. (9 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: Disaster Philantrophy | Arşiv Bağlantısı
  • ^ BBC News. Black Saturday: The Bushfire Disaster That Shook Australia. (7 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Johnson, et al. More Than One Billion Animals Killed In Australia Wildfires Called A 'Very Conservative' Estimate. (7 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: Common Dreams | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. Baker. How A Climate Change Study From 12 Years Ago Warned Of This Horror Bushfire Season. (6 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2020. Alındığı Yer: SBS News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 08:12:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9332

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 2008 Yılında Yayınlanan İklim Değişikliği Raporu, 2020 Yılında Küresel Yangınlar Olacağını Öngördü!. (11 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9332
Bakırcı, Ç. M. (2020, September 11). 2008 Yılında Yayınlanan İklim Değişikliği Raporu, 2020 Yılında Küresel Yangınlar Olacağını Öngördü!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9332
Ç. M. Bakırcı. “2008 Yılında Yayınlanan İklim Değişikliği Raporu, 2020 Yılında Küresel Yangınlar Olacağını Öngördü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9332.
Bakırcı, Çağrı Mert. “2008 Yılında Yayınlanan İklim Değişikliği Raporu, 2020 Yılında Küresel Yangınlar Olacağını Öngördü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/9332.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close