Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kediler Neden Yoğurma Hareketi Yapıyor? Patileriyle "Kurabiye Yapan" Kedilerin Asıl Amacı Ne?

Kediler Neden Yoğurma Hareketi Yapıyor? Patileriyle "Kurabiye Yapan" Kedilerin Asıl Amacı Ne? The Spruce Pets
3 dakika
12,685
Tüm Reklamları Kapat

Kedileri seviyorsanız yaptıkları "yoğurma" hareketini de görmüş olabilirsiniz. Yoğurma hareketi yapan bir kedi, ön ayaklarını uzatır ve olduğu yerde yürüyormuş gibi patilerini sırayla önündeki yüzeye bastırır. Peki kediler bunu neden yapıyorlar?

Davranış bilimciler, evcil kedilerin neden hamur yoğuruyormuş gibi bir hareket yaptıklarına dair bazı fikirler öne sürse de bu davranışın asıl nedeni hâlâ gizemini koruyor. Kansas Eyalet Üniversitesinde veteriner olan Susan Nelson, bu konuda şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Öne sürülen fikirlerin bir kısmı, kesinliklerinden emin olamadığımız için sadece birer hipotez olarak kalıyor. Kedi araştırmaları köpek araştırmaları kadar fon alamıyor.

Yoğurma davranışı, yavru kedilerde beslenmeyle ilintili iç güdüsel bir davranış olarak ortaya çıkıyor. Oklahoma Eyalet Üniversitesinde hayvan davranış bilimcisi olan Leticia Fanucchi, bu konuda şunları söylüyor:

Bu kedilerin öğrenerek edindiği bir davranış değil. Yavru kediler annelerinin meme bezlerine bu hareketi yaparak süt emmeyi kolaylaştırıyorlar. Yavrunun yaptığı yoğurma hareketi, süt akışını tetikliyor ve belki de sosyal bağlanmayı artıran bir hormon olan oksitosinin annede salgılanmasına yol açıyor.

Bazen yetişkin kediler, gelişimlerini tamamladıktan uzun bir süre sonra bile yoğurma hareketine devam edebiliyor. Evcilleştirilmiş hayvanların gençliklerine ait özellikleri yetişkinliklerinde de devam ettirmeleri alışılmadık bir durum değil. Bu fenomene neoteni deniyor ve bu kavram köpeklerin neden yetişkin kurtlardansa yavru kurtlar gibi davrandığını ve onlar gibi göründüğünü de açıklıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkin kedilerin hayatlarının ilk günleriyle olan bağları, nerede ve ne zaman yoğurma davranışı sergiledikleri hakkında da bir fikir verebilir. Çünkü kediler her zaman yumuşak şeyleri ve genelde en sevdikleri insanı veya evdeki başka bir hayvanı yoğuruyor. Unity Çevre Üniversitesinden sertifikalı uygulamalı hayvan davranış bilimcisi olan Kristyn Vitale, bu konuda şunları söylüyor:

Hayvanlarda gözlemlediğimiz bazı gençlik davranışlarının aslında anneye yönelik olup zamanla hayvanın sahibine yönelmiş olması muhtemeldir. Kediler genellikle sevdikleri kişilere yoğurma hareketi yapar, yani yoğurma hareketi bağ kurmaya yönelik sosyal bir hareket olarak işlev görebilir.

Tabii ki yetişkin kediler en sevdikleri battaniyenin veya insanın süt üretmesini beklemez. Vitale'e göre yetişkin kedilerin yoğurma davranışı sergilemelerinin nedeni mutlu, güvende ve arkadaş canlısı hissetmeleridir. Ayrıca kediler yaralandıklarında da yoğurma ve mırlama davranışı gösterebilir, uzmanlara göre bu kedinin kendisini sakinleştirmek adına yaptığı bir harekettir ve daha nadiren gözlemlenir.

Yoğurma davranışının fiziksel sonuçları da vardır. Fanucchi, yoğurmanın kedilerin kaslarını esnettiğini ve patilerindeki koku bezlerini aktifleştirdiğini söylüyor. Bu durum, kedinin en sevdiği insanı veya uyuduğu bölgeyi sahiplenmesi ve onu işaretlemesi anlamına geliyor. Nelson bu konuya şöyle bir eklemede bulunuyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bazı kediler yoğurma davranışı esnasında salya akıtmaya da başlar. Bu da onların oldukça mutlu olduğunu gösterir.

Vitale'in dediğine göre ise kedinize onla aynı şekilde hissettiğinizi göstermek için kedinin davranışlarını iyi değerlendirmeniz gerekiyor:

Bazı kediler sizi yoğururken sevilmek isterler, bazıları onlarla konuşmanızı bekler ve bazılarıysa sadece işine odaklanıp sizle etkileşime girmemeyi tercih eder. Bu konuda bireysel farklılıklar söz konusudur.

Yoğurma davranışının olumlu çağrışımları ve doğuştan gelen doğası nedeniyle uzmanlar kedinizin patileri canınızı yaksa bile bu davranışın cezalandırılmaması gerektiğini vurgulamaktadır. Bunun yerine kedinizin tırnaklarını kısa tutabilir veya bir yastıkla kendinizi koruyabilirsiniz. Nelson bu konuda şunları söylüyor:

Kedinizi yoğurmaktan alıkoymamaya çalışın, çünkü bu hareketi size sevgi göstermek için yapıyor.

Ayrıca yoğurma davranışı kedinizin sizi sevdiğini gösterse de kediniz sizi çok sık yoğurmuyorsa bunun için üzülmemelisiniz. Vitale bu konuda son olarak şunları söylüyor:

Kediniz sizi yoğurmuyorsa bu sizle bir bağı olmadığı anlamına gelmiyor. Kediniz muhtemelen sevgisini mırlamak, okşamak veya hatta yanınızda oturmak gibi başka bir hareketle göstermeyi tercih ediyordur. Bu davranışların hepsi, kedinizin sizle güçlü bir bağ kurduğuna işaret eder.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
64
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 24
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/10/2023 20:49:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15568

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göğüs
Bilgi
Patlama
Öğrenme
Genetik Müdahale
Homo Sapiens
Elektron
Hayatta Kalma
Hastalık Yayılımı
Hematoloji
Sanat
Irk
Nadir
Jinekoloji
Sinirbilim
Biyografi
Epistemik
Uzay
Galaksi
Tercih
Kimyasal Bağ
Bilgisayar
Ribozim
Önyargı
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Bartels, et al. Kediler Neden Yoğurma Hareketi Yapıyor? Patileriyle "Kurabiye Yapan" Kedilerin Asıl Amacı Ne?. (9 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15568
Bartels, M., Alparslan, E. (2023, September 09). Kediler Neden Yoğurma Hareketi Yapıyor? Patileriyle "Kurabiye Yapan" Kedilerin Asıl Amacı Ne?. Evrim Ağacı. Retrieved October 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/15568
M. Bartels, et al. “Kediler Neden Yoğurma Hareketi Yapıyor? Patileriyle "Kurabiye Yapan" Kedilerin Asıl Amacı Ne?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 09 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15568.
Bartels, Meghan. Alparslan, Eda. “Kediler Neden Yoğurma Hareketi Yapıyor? Patileriyle "Kurabiye Yapan" Kedilerin Asıl Amacı Ne?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 09, 2023. https://evrimagaci.org/s/15568.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close