Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kedi Pepper Sayesinde Yeni Bir Ortoreovirüs Türü Keşfedildi!

3 dakika
12
Kedi Pepper Sayesinde Yeni Bir Ortoreovirüs Türü Keşfedildi! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Kedi Pepper yine iş başında. Avcılık becerileri sayesinde virologların Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk jeilongvirüsü tanımlamasına yardımcı olan virüs avcısı kedi, yeni bir orthoreovirüs türü tespit etti.

Pepper'ın sahibinin Florida Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nde virolog olan John Lednicky olması da buna yardımcı oluyor. Pepper, Everglades kısa kuyruklu kır faresi (Blarina carolinensis) yakaladı ve Lednicky bu küçük memeliyi laboratuvara test için götürdü. Lednicky'nin araştırmaları arasında, geyik çiçeği virüsü virüsünün incelenmesi de olduğu için, su faresindeki bulguların bu virüsün memeliler arasında nasıl yayıldığına dair ipuçları verebileceğini düşündü.

Araştırmalar sonucunda farede bir orthoreovirüs türü olduğu tespit edildi. Bu cinsteki virüsler genellikle beyaz kuyruklu geyikler, yarasalar ve insanlar da dahil olmak üzere birçok memeli türünü enfekte eder. İnsanlardaki etkileri tam olarak anlaşılamamış olsa da, nadiren bazı ortoreovirus vakalarının çocuklarda beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı ve gastroenterite yol açtığına dair raporlar bulunuyor. Lednicky şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Özetle, orthoreovirüslere dikkat etmemiz ve bunları hızlıca tespit etmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Florida Üniversitesi'nde doktora adayı Emily DeRuyter ise şu sözleri dile getiriyor:

Birçok farklı memeli bu virüsü taşıyor ve endişelenmek için henüz yeterince bilgi yok. Memeli orthoreovirüsleri başlangıçta yetim virüsler olarak kabul ediliyordu yani insanlarda da dahil olmak üzere memelilerde bulunuyorlar ama hastalıklarla ilişkilendirilmiyorlardı. Ancak son zamanlarda solunum, merkezi sinir sistemi ve sindirim sistemi hastalıklarıyla bağlantılı oldukları düşünülüyor.

Resmi adı "Gainesville kemirgen jeilong virüsü 1" (İng: "Gainesville shrew mammalian orthoreovirus type 3 strain UF-1") olan bu yeni virüsün genomik kodlama dizilerinin tamamı yakın zamanda Microbiology Resource Announcements dergisinde yayınlandı. Lednicky, Pepper'ın hiçbir hastalık belirtisi göstermediğini belirterek şöyle devam ediyor:

Bu, elimize geçen bir fırsattan yararlanarak yaptığımız bir çalışmaydı. Eğer ölü bir hayvan bulursanız, neden sadece gömmek yerine test etmeyesiniz? Elde edilecek çok fazla bilgi var.

2024 yılında Pepper, ABD'de ilk jeilongvirüsün tespit edilmesine yardımcı oldu. Lednicky'nin ayaklarının dibindeki halıya ölü bir fare bıraktı ve bu fare de test için laboratuvara götürüldü. Jeilongvirüs daha önce Asya, Afrika, Güney Amerika ve Avrupa'da görülmüştü. Ortoreovirüslerden farklı olarak, sadece memelileri değil, sürüngenleri, balıkları ve kuşları da enfekte ettiği biliniyor. Ayrıca, bu virüsler nadiren de olsa insanlarda da ciddi hastalıklara neden olabilir.

Pepper'ın bulduğu faredeki virüs, diğer jeilongvirüslerden genetik olarak farklıydı. Lednicky; bu virüsün kemirgen, insan ve insan olmayan primat hücrelerinde eşit derecede iyi çoğaldığını, bu özelliğinin de türler arası bulaşma için iyi bir aday yaptığının altını çiziyor. Ekip, yakın zamanda çiftlikte yetiştirilen ak kuyruklu geyiklerde de iki yeni virüs buldu. Lednicky bu durumun sıradan olduğunu şu şekilde anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Virüsler sürekli evrimleştiği ve laboratuvar teknikleri daha karmaşık hale geldiği için yeni virüslerin bulunması şaşırtıcı değil. Bunu söyleyen ilk kişi ben olmasam da eğer bakarsanız, bulursunuz ve bu yüzden sürekli yeni virüsler buluyoruz. Orthoreovirüslerin iki farklı türü, grip virüsüne benzer şekilde bir konak hücreyi enfekte edebilir. Bu iki yönlü enfeksiyon, genlerin karışıp eşleşmesiyle yeni bir virüs oluşturuyor.

2019 yılında, aynı ekip bir geyikte bulunan ilk orthoreovirüsü izole etti. Bu ilk türün genleri, Çin'de çiftlikte yetiştirilen vizonlarda ve Japonya'da çok hasta bir aslanda tespit edilen bir orthoreovirüsle neredeyse aynıydı. Bilim insanları, aynı hibrit virüsün Florida'daki çiftlik geyiklerinde ve binlerce kilometre uzaktaki iki etobur türde nasıl ortaya çıktığı konusunda oldukça şaşkındı. Bazı hipotezler, hayvan yemlerinin bileşenlerinin aynı üreticiden gelmiş olabileceği yönündeydi.

Orthoreovirüslerin nasıl yayıldığı, bulaştığı, insanlardaki yaygınlığı ve insanları ne kadar hasta edebileceği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Gelecekteki seroloji ve immünoloji çalışmaları, ekibin orthoreovirüslerin tehdidini, siyah bir kedinin bilim insanlarının bulmasına yardımcı olduğu virüs de dahil olmak üzere, daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/07/2025 05:42:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21050

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Kedi Pepper Sayesinde Yeni Bir Ortoreovirüs Türü Keşfedildi!. (16 Temmuz 2025). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/21050
Derin, U., Derin, U. (2025, July 16). Kedi Pepper Sayesinde Yeni Bir Ortoreovirüs Türü Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved July 17, 2025. from https://evrimagaci.org/s/21050
U. Derin, et al. “Kedi Pepper Sayesinde Yeni Bir Ortoreovirüs Türü Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 16 Jul. 2025, https://evrimagaci.org/s/21050.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Kedi Pepper Sayesinde Yeni Bir Ortoreovirüs Türü Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 16, 2025. https://evrimagaci.org/s/21050.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close