Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Andy Weir'in çok satan Marslı adlı kitabında botanist Mark Watney, mahsur kaldığı Mars'ta bitki yetiştirmeye çalışıyordu. Kitapta ilk denenen bitki patates olsa da 54. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansında sunulan çalışmaya göre Mars'ta pirinç yetiştirmek çok daha kolay olabilir!
Yeni bir araştırmada stresle ilgili genlerin kontrol edilmesi durumunda pirincin Mars toprağında büyüyebileceği gözlendi. Araştırma ekibi, NASA ve Jet Propulsion Laboratory'den bilim insanlarının geliştirdiği Mojave Çölü'nden alınan bazaltça zengin toprağı kullanarak Mars toprağını simüle etmeyi başardı.
Sonrasında ekip biri yabani, ikisi genetik olarak değiştirilmiş pirinç varyasyonunu bu toprakta yetiştirmeye başladı. Genetiği değiştirilen varyasyonda pirinçler kuraklık, şeker açlığı veya tuzluluk gibi stres durumlarına karşı daha iyi yanıt verebilmek üzere tasarlanmıştı. Bu varyasyonların her birinden MMS'de, normal toprakta ve bu ikisinin bir karışımında birer örnek yetiştirildi.
Bazaltça zengin topraklarda yetiştirilen pirinç bitkileri büyüyebilse de klasik toprakta büyüyen pirinçler kadar gelişemediler. Bazaltça zengin toprağın çeyreği alınıp yerine klasik toprak koyulduğunda ise pirinçlerin daha iyi geliştiği gözlendi.
Araştırma ekibi aynı zamanda topraktaki perklorat oranı üzerinde de deneyler yaptı. Bu deneylerde kilogram başına 3 gram perklorat bulunan topraklarda herhangi bir bitkinin gelişemeyeceği, ancak mutasyona uğramış suşların kilogramda 1 gramlık oranda bile büyüyebileceği tespit edildi.
Daha ileri araştırmalarda ise Mars toprağına benzeyen daha yeni bir toprak olan Mars Küresel Simülantı ile deneyler yapılacak. Bunun yanı sıra tuz toleransı daha yüksek suşlarla da denemeler yapılması planlanıyor. Ayrıca topraktaki perkloratın ne kadarının bitkiye geçtiği de araştırmaların önemli bir parçası olmalı.
Araştırmacılar, ilerleyen evrelerde pirinçleri Mars'ın atmosferini ve sıcaklığını taklit eden bir simülasyonda yetiştirmeyi de denemek istiyor.
Üstelik, insanlık Mars'a gidemese bile bu araştırmanın Dünya üzerinde etkileri olabilir. Araştırmanın yazarlarından Arkansas Uzay ve Gezegen Bilimleri Merkezinde doktora sonrası araştırmacı olan Abhilash Ramachandran, topraktaki tuzluluk oranının yüksek olduğu bir bölgede çalışan Avustralyalı bir araştırmacıyla görüştüğünü ve bu çalışmanın Dünya üzerindeki tuz yoğunluğu yüksek bölgelerde bitki yetiştirilmesi için de kullanılabileceği fikrini edindiğini söylüyor ve ekliyor:
- Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir!
- Bütün Oksidoredüktaz Enzimlerinin Atası: Metabolizmanın Evrimini Mümkün Kılan, Enzimlerin Ortak Atasının Keşfine Adım Adım...
- Dyson Küresi Nedir? 2020 Yılında Yitirdiğimiz Freeman Dyson, Uzayda Yaşam Arayışı Konusunda Bize Neler Kattı?
Tohumları Mars'a göndermeden önce, Dünya'daki böyle alanlarda nasıl yetiştiklerini inceleyebiliriz.
Araştırmanın yazarlarından Hücresel ve Moleküler Biyoloji alanında doktora öğrencisi olan Peter James Gann ise araştırmanın Ramachandran ile bir öğrenci kulübünde tanışması sonucu başladığını belirtiyor:
Tanıştığımızda Ramachandran üniversiteye yeni gelmişti ve birbirimize laboratuvarlarımızda neler yaptığımızı anlatıyorduk. Onun gezegen bilimlerinde, benimse moleküler biyoloji alanında çalışıyor olmam bizi böyle bir araştırma yapmaya itti. Bir bardak kahve veya bira eşliğinde bir yabancıyla yaptığınız sohbet, ilginç araştırma fikirleri doğurabiliyor. Harika değil mi?
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Research Gate. Rice Can Grow And Survive In The Martian Regolith With Challenges That Could Be Overcomed Through Control Of Stress-Related Genes. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: Research Gate | Arşiv Bağlantısı
- Arkansas Agricultural Experiment Station. New Findings Indicate Gene-Edited Rice Might Survive In Martian Soil. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: Arkansas Agricultural Experiment Station | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:54:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14794
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.