Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir!

Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir! Human Mars
2 dakika
809
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Andy Weir'in çok satan Marslı adlı kitabında botanist Mark Watney, mahsur kaldığı Mars'ta bitki yetiştirmeye çalışıyordu. Kitapta ilk denenen bitki patates olsa da 54. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansında sunulan çalışmaya göre Mars'ta pirinç yetiştirmek çok daha kolay olabilir!

Yeni bir araştırmada stresle ilgili genlerin kontrol edilmesi durumunda pirincin Mars toprağında büyüyebileceği gözlendi. Araştırma ekibi, NASA ve Jet Propulsion Laboratory'den bilim insanlarının geliştirdiği Mojave Çölü'nden alınan bazaltça zengin toprağı kullanarak Mars toprağını simüle etmeyi başardı.

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında ekip biri yabani, ikisi genetik olarak değiştirilmiş pirinç varyasyonunu bu toprakta yetiştirmeye başladı. Genetiği değiştirilen varyasyonda pirinçler kuraklık, şeker açlığı veya tuzluluk gibi stres durumlarına karşı daha iyi yanıt verebilmek üzere tasarlanmıştı. Bu varyasyonların her birinden MMS'de, normal toprakta ve bu ikisinin bir karışımında birer örnek yetiştirildi.

Bazaltça zengin topraklarda yetiştirilen pirinç bitkileri büyüyebilse de klasik toprakta büyüyen pirinçler kadar gelişemediler. Bazaltça zengin toprağın çeyreği alınıp yerine klasik toprak koyulduğunda ise pirinçlerin daha iyi geliştiği gözlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi aynı zamanda topraktaki perklorat oranı üzerinde de deneyler yaptı. Bu deneylerde kilogram başına 3 gram perklorat bulunan topraklarda herhangi bir bitkinin gelişemeyeceği, ancak mutasyona uğramış suşların kilogramda 1 gramlık oranda bile büyüyebileceği tespit edildi.

Daha ileri araştırmalarda ise Mars toprağına benzeyen daha yeni bir toprak olan Mars Küresel Simülantı ile deneyler yapılacak. Bunun yanı sıra tuz toleransı daha yüksek suşlarla da denemeler yapılması planlanıyor. Ayrıca topraktaki perkloratın ne kadarının bitkiye geçtiği de araştırmaların önemli bir parçası olmalı.

Araştırmacılar, ilerleyen evrelerde pirinçleri Mars'ın atmosferini ve sıcaklığını taklit eden bir simülasyonda yetiştirmeyi de denemek istiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Üstelik, insanlık Mars'a gidemese bile bu araştırmanın Dünya üzerinde etkileri olabilir. Araştırmanın yazarlarından Arkansas Uzay ve Gezegen Bilimleri Merkezinde doktora sonrası araştırmacı olan Abhilash Ramachandran, topraktaki tuzluluk oranının yüksek olduğu bir bölgede çalışan Avustralyalı bir araştırmacıyla görüştüğünü ve bu çalışmanın Dünya üzerindeki tuz yoğunluğu yüksek bölgelerde bitki yetiştirilmesi için de kullanılabileceği fikrini edindiğini söylüyor ve ekliyor:

Tohumları Mars'a göndermeden önce, Dünya'daki böyle alanlarda nasıl yetiştiklerini inceleyebiliriz.

Araştırmanın yazarlarından Hücresel ve Moleküler Biyoloji alanında doktora öğrencisi olan Peter James Gann ise araştırmanın Ramachandran ile bir öğrenci kulübünde tanışması sonucu başladığını belirtiyor:

Tanıştığımızda Ramachandran üniversiteye yeni gelmişti ve birbirimize laboratuvarlarımızda neler yaptığımızı anlatıyorduk. Onun gezegen bilimlerinde, benimse moleküler biyoloji alanında çalışıyor olmam bizi böyle bir araştırma yapmaya itti. Bir bardak kahve veya bira eşliğinde bir yabancıyla yaptığınız sohbet, ilginç araştırma fikirleri doğurabiliyor. Harika değil mi?
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Research Gate. Rice Can Grow And Survive In The Martian Regolith With Challenges That Could Be Overcomed Through Control Of Stress-Related Genes. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: Research Gate | Arşiv Bağlantısı
  • Arkansas Agricultural Experiment Station. New Findings Indicate Gene-Edited Rice Might Survive In Martian Soil. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: Arkansas Agricultural Experiment Station | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2023 19:54:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14794

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Kuşlar
Doğa Yasaları
Şüphecilik
Sosyal Mesafelendirme
Bilim Felsefesi
Tümör
Transkripsiyon
Nöron Hücresi
Algı
Fotosentez
Pandemik
Toprak
Evrimsel Tarih
Öğrenme Alanı
Temel
Kimyasal Bağ
Sinirbilim
İspat
Kuantum
İfade
Biyokimya
Kalp
Film
Böcekler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Yıldırım Topu: Bulutlardan Gelen Gizemli Elektrik Topu!
Yıldırım Topu: Bulutlardan Gelen Gizemli Elektrik Topu!
Kötü Bilim: Bilim Kötüye Nasıl Kullanılır?
Kötü Bilim: Bilim Kötüye Nasıl Kullanılır?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir!. (10 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14794
Alparslan, E. (2023, June 10). Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 11, 2023. from https://evrimagaci.org/s/14794
E. Alparslan. “Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 10 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14794.
Alparslan, Eda. “Genetiği Değiştirilmiş Pirinçler, Mars'ta Yetiştirilebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 10, 2023. https://evrimagaci.org/s/14794.
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close