Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kişilik
Çiçek
Ölüm
Farmakoloji
Film
Vejetaryen
Bilgi
Kuantum
Galaksi
Yılan
Uyku
Çeviri
Hücre Biyolojisi
Diş Hekimliği
Fosil
Vücut
Psikoterapi
Ölçüm
Venüs
Uzaylı
Hayatta Kalma
Virüsler
Ölümden Sonra Yaşam
Beyaz
Ekosistem
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 40 dakika önce Sen de Cevap Ver

Bir makine yaptınız. Arka planda olan biten sadece elektron transferi yap veya yapma gibi 1 ve 0'lara karşılık gelen işlemler. Bilgisayar ekranında gördükleriniz veya tüm işlemler de bu arka plandaki elektron transfer süreçlerinin kümülatif ve kolektif toplamına dayanıyor.

Makinenin detayına girip incelediğinizde bu elektron transfer süreçleri dışında işlem bulamıyorsunuz.

Tek tek işlemlerde hiç bir bilinç emaresi bulamıyorsunuz. Noktasal, tekil işlemlerde bilinç yok. Beyindeki tüm hücreler ve hücreleri oluşturan atomlar da sonuç olarak bilinçsiz.

Tüm Reklamları Kapat

O halde bilinç bunlardan ve toplamlarından daha fazlası demektir.

Burada 'indirgenemez bütünlük' kavramı ortaya zorunlu olarak çıkar. Bütün parçalarla tanımlanamaz ve bütün 'bütün' (tekillik) olarak tanımlanmalı ve ele alınmalı.

İndirgemeci yaklaşımlarla bilinç çok açık ki tanımlanamıyor. Artık bilim dünyasının bunu kabul etmesi gerekiyor. İndirgemecilik bir noktaya kadar işe yarar görünse ve gerçekten yarasa da bir noktadan sonra iflas ediyor. Kısacası ve sonuç olarak Bilinç bütünlük halinde adeta ayrı bir arayüz olarak tanımlanabiliyor. Bunun sonuçları ve nedenleri başka bir yazının konusu. Ancak bildiğimizi zannetiğimiz bir çok şey detaya indiğimizde bildiğimiz ve göründüğü gibi değil, çıkmıyor.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
55 dakika önce
Çok hoş bir tesadüf yaşandı ve "Yapay Zeka Evrim Ağacı'nı Nasıl Öldürüyor?" videosunu yayınlamamızdan 1 gün sonra, Cloudflare içerik üreticilerinin yapay zeka firmalarını ücretlendirmelerini sağlayacak bir araç geliştirdiklerini duyurdular. :)

Plan şöyle: Yapay zeka firmaları, tıpkı Google'ın arama sonuçlarını inşa etmekte kullandığı gibi "crawler" denen botlar kullanıyorlar. Normalde bu botlar zararlı değiller; tam tersine, Google gibi arama motorlarının sitenizde ne tür içerikler olduğunu anlamasını ve arama sonuçlarında gösterebilmesini sağlıyorlar. Ama videoda anlattığımız nedenlerle bu botlar artık içerik "çalma" görevini de üstlenmeye başladılar. İşte bu noktada, internetin en büyük servis sağlayıcısı olan ve bizim de yakından çalıştığımız Cloudflare, siteye gelen botların AI Crawler'lar olması hâlinde o yapay zeka firmasının siteye ödeme yapmasını sağlayacak bir araç geliştirdiklerini duyurdular.

Bunun ne kadar işlevsel olacağını ve yapay zeka firmalarının bunu ekarte etmek için ne tür hamleler yapacağını zaman gösterecek. Ama birilerinin buna kafa yorduğunu görmek sevindirici. 

7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaşım
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Paylaşan 56 dakika önce
İnsan nasıl kendi kendine düşünen taraflarım yok der ki! 
Mesela zihninin bir 'kenarında' gün boyu çalan şarkılar, melodiler. 
'Sen" düşünmesen de beyninin düşüne durdukları var. 
Bir anda 'zamansız' (aynı anda, anında) aralarında bağ kurularak ateşlenen yerel olmayan nöron grupları var. Burda şurda orda hepsi 'birarada' olarak eş zamanlılıkla. 
Peki bu nasıl olur, olabilir....?
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Maraz
Yusuf Maraz
51K UP
Araştırmacı 2 saat önce Sen de Cevap Ver

Merhaba Yağız, maalesef ki söylediğin gibi "Farkında olarak dokunursak canımız yanmaz, farkında olmadan dokunursak canımız yanar." şeklinde bir durum gerçekte yoktur. Fakat bahsettiğin durumun nöropsikolojik bir açıklaması var. Beklenti ve hazırlanma süreci. Cismin sıcak olduğunu bildiğimizde beynimiz yanma hissini yaşayacağını bildiği için psikolojik olarak bir hazırlık durumuna geçebilir. Bunun sonucu olarak yanma hissini daha hafif ya da daha ağır şiddette hissedebilirsin. Benim sana en basit şekilde özetle verebileceğim cevap budur. Sorunun daha detaylı ve teknik bir cevabını evrim ağacındaki bir soru cevapta bulabileceğini düşündüğüm için kaynak bırakıyorum. İstersen bir göz at. [1]

https://evrimagaci.org/soru/insanlarin-aci-deneyimleri-ve-toleranslari-arasindaki-bireysel-farkliliklarin-altinda-yatan-norobiyolojik-ve-psikolojik-mekanizmalar-nelerdir-66429

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Jason G. Goldman. Aşırı Sıcak Ve Soğuk Neden Acı Verir?. (6 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2025. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Maraz
Yusuf Maraz
51K UP
Aynı dönemden geçmiş bir kişiyim. 2 saat önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, anonim bir üye tarafından sorulmuştur.

Bu konuda verilebilecek "kesin doğru bu" şeklinde bir yanıt olamayacağını düşünüyorum ve şahsi fikrimi kendi yaşantımı ve geçmişimi kaynak alarak belirtmek istiyorum. Ben, genç yaşta sıkıntılarla ve zorluklarla daha kolay baş edebildiğimizi düşünüyorum. Henüz tükenip bitmemiş bir dayanma gücüne sahipken zor olan yolu seçmeyi, eğlencelerden ve konfor alanlarından uzaklaşmayı daha mantıklı buluyorum. Mutluluğun bedelini şimdi ödersen sonra daha rahat edersin fakat mutluluğu şimdi yaşarsan ileride bedelini faiziyle birlikte daha zor şekilde ödersin düşüncesindeyim. Çoğu örnekte de bu böyledir, krediyi çekersin yemesi güzeldir ve kolaydır, ama öderken zor gelir. Kendini survival ın içine at ve o stres adasından sağ çıkmaya çalış. Yıldızlara ulaşamasan da gökyüzüne çıkacağın kesin. Hepimiz bu fırında kor hale gelene kadar ısıtılan demirleriz, bırak hayat çekiç darbelerini vursun, yüzünü taşlarla zımparalasın. Keskin bir kılıca dönüşmek için acı yollardan geçmek ve dayanmak zorundasın ve o zorluklar seni yenilmez bir terminatöre çevirecek. Kaygılarından uzaklaşarak seçenekler arasından kararlı bir şekilde net bir karar ver ve dimdirekt ilerle derim. [1]

Kaynaklar

  1. Kerem Eraydın. Zorluklara Karşı Güçlü Kalmak: Psikolojik Sağlamlık. (12 Mart 2025). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Psikolojipark | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaşım
Ceren Aydın
Paylaşan 5 saat önce
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close