Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Yağ
Biyocoğrafya
Kuantum
Bilim
Doku
Beyin
Deniz
Yıldız
Ay Görevleri
Homo Sapiens
Grup
Anatomi
İklim
İnsanlar
Ağız
Yılan
Küresel Salgın
Bağışıklık
Afrika
Karbon
Balina
Hafıza
Yangın
Hidrojen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Zəhra Əzizova
Psikoloji alanında araştırma yapmayı seven biriyim 5 saat önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Ömer Görür tarafından sorulmuştur.
Eğer sahte bilim (burçlar vs.) plasebo etkisi ile kişilere iyi geliyorsa, inananları "uyandırmak" ne kadar doğrudur?
Eğer sahte bilim (burçlar vs.) plasebo etkisi ile kişilere iyi geliyorsa, inananları "uyandırmak" ne kadar doğrudur?

Bu çok değerli bir soru. Çünkü sadece burçlar gibi inanç sistemlerini değil, insan psikolojisini, özgür iradeyi ve iyilik kavramını da sorgulatıyor.

Eğer bir kişi — örneğin anneniz— burçlara inanıyor ve bu inanç onun için bir tür moral desteği, huzur kaynağıysa, burada "sahte" olan bir şeyin bile gerçek faydaları olduğunu kabul etmeliyiz. Plasebo etkisi tıpta bile kabul görmüş bir durumdur; insan bir şeyin işe yaradığına inanıyorsa, bazen gerçekten işe yarar.

Burada önemli olan şu: Bu inanç kişinin hayatını ne yönde etkiliyor? Eğer annen burçlar sayesinde kendini daha iyi hissediyor, güne daha umutlu başlıyorsa, ama bu inanç onun gerçeklik algısını sarsmıyor ya da onu maddi-manevi zarara uğratmıyorsa, neden bunu elinden alalım?

Tüm Reklamları Kapat

Birini "uyandırmak" bazen sandığımız kadar iyi niyetli bir hareket olmayabilir. Gerçek, her zaman herkes için iyileştirici bir şey değildir. Kimi zaman insanlar, küçük inançlara tutunarak büyük acılarla başa çıkabilirler. Bu durumda o inançları yıkmak, "uyanmak" değil, bir tür "yalnızlaştırmak" da olabilir.

Kısacası, annenin burçlara olan inancı onun hayatını daha güzel, daha huzurlu yapıyorsa ve kimseye zararı yoksa, bu inancı değiştirmeye çalışmak yerine, neden ona iyi geldiğini anlamaya çalışmak çok daha yapıcı bir yaklaşım olur.

Çünkü bazen gerçeğin sertliği değil, inandığımız şeylerin yumuşaklığı ayakta tutar bizi.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiğit Emin Fırat
Öğrenciyim ve biyolojiyle ilgim var. 6 saat önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Memin Saka tarafından sorulmuştur.

Cinsel üreme tam olarak neden ve nasıl evrimleşti tam belirtemem fakat neden tercih edildiği hakkında bir iki fikrim var:

Cinsel üreme ile beraber genetik çeşitlilik “oluştu” (tür içi yani, bundan önceki genetik çeşitlilik mutasyon vb. ile, nadiren oluyor iken cinsel üreme ile maksimum düzeye çıktı) ve bu genetik çeşitlilik sayesinde değişken koşullara canlıların direnci arttı. Örnek olarak normalde kurak bir ortamda olmamasına rağmen bu ortamın aniden kuraklaşmasına karşın direnen ve neslini devam ettiren canlı türlerini verebiliriz. Bu kuraklığa dayanıklı canlılar da sürekli kendi içlerinde üreyecekleri için bu dayanıklılık özelliği yeni nesillerde daha baskın olacaktır (tabii bu kuraklık bitmezse ya da canlının soyu hızlıca tükenmez ise)

Eşeysiz üreme enerji açısından daha verimli olsa da uyum yeteneği çok düşük olduğundan evrimsel süreçte daha fazla yok oluş yaşadı (çünkü Dünya koşulları sürekli değişir) ve eşeyli üremeden daha az ön plana çıktı diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
6 saat önce
Amerikalı moleküler biyolog ve evrimsel genetikçi Walter Monroe Fitch 21 Mayıs 1929'da doğdu. Moleküler filogenetiğin kurucusu olarak kabul edilen Fitch, türlerin evrimsel ilişkilerini DNA ve protein verileriyle analiz eden yöntemler geliştirdi; 1967'deki Science makalesi bu alanda dönüm noktası oldu. İnfluenza virüsü evrimini inceleyerek aşı çalışmalarına katkı sağladı. 1989'da ABD Ulusal Bilimler Akademisi, 1991'de Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesi seçildi; adına verilen Walter M. Fitch Ödülü ile anılır.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close