Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Dağılımı
Akciğer
Hayvan Davranışları
Paleontoloji
Koruma
Cinsellik
Jinekoloji
İnsan Türü
Uzay Görevleri
Kitap
Gaz
Güç
Doğum
Antarktika
Lipit
Saç
Hidrojen
Psikoterapi
Optik
Bebek Doğumu
Maske
Mantık Hatası
Kimyasal
Kanser
Hominid
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Avc1 _
Avc1 _
84K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 3 dakika önce Sen de Cevap Ver

Silikon temelli çalışan transistörlerin işlevlerini karşılayan birkaç alternatif vardır: Moleküler transistör, optik bilgisayarlar, kuantum bilgisayarlar, spintronik.

  • Moleküler transistör: Bir molekül, transistör görevi yerine getirerek elektron geçişi sağlar. Atomik boyutlara sahip olması, hem mikro hem de düşük enerjili devreler için idealdir.[1]
  • Optik bilgisayarlar: Devrede elektrik enerjisi iletimi yerine ışık kullanan bu bilgisayarlar, daha yüksek hız potansiyeline sahiptir.[2]
  • Kuantum bilgisayarlar: Aynı anda birden fazla olasılığı hesaplayabilen bu bilgisayarlar, binary şeklinde işleyen transistörler yerine kübit işleyen silikon kalıplar kullanır.[3]
  • Spintronik: Veri işlemeye elektronların spin değerlerini de dahil eden bu yöntem, MRAM bellekler gibi teknolojilerde iyi bir alternatiftir.[4]

Kısacası, alandan alana daha iyi alternatifler bulunabilir. Ancak günümüz hayatına adapte olabilecek teknolojiler oldukları pek söylenemez. Bu yöntemlerin çoğu stabil laboratuvar ortamı gerektiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Gibbs. At The Limit Of Moore's Law: Scientists Develop Molecule-Sized Transistors. (21 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Computer That Uses Photons Or Light Particles. (10 Ekim 2005). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Schneider, et al. What Is Quantum Computing? | Ibm. Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: ibm | Arşiv Bağlantısı
  4. sciencedirect. Spintronics Based Random Access Memory: A Review. Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: sciencedirect | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ömer Can Mutlu
Eseri Ekleyen 9 dakika önce Kitap
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
Hakan Hatipoglu
Dr. Hakan Hatipoğlu 32 dakika önce Sen de Cevap Ver

Bildiğim iki boyutlu tek varlık gölge. İnsan gözü aslında üç boyutlu göremiyor, iki boyutlu görüyor. eğer biz hareket etmesek ya da gözlemlediğimiz nesne hareket etmezse iki boyutlu yüksek çözünürlüklü bir resim ile üç boyutlu gerçek arasında ayrım yapamayız. Benim düşüncem boyutlarla ihtimaller arasında bir ilişki var. Şu anda çok büyük ihtimalle 7 mikro boyutlu ve 3 makro boyutlu bir uzayda yaşıyoruz ancak mikro boyutları algılayamıyoruz. Benim geliştirmeye çalıştığım bir teori var. Triple Event Space Theory (TEST): A Unified Framework for Observation, Entropy, and Reality. Zaman içinde makro boyutta her olay minimum 3 ihtimalden oluşan karar noktalarına indirgenebilir diyor. Makro boyutların oluşma nedeni de budur diyor. Eğer 1000 makro boyutlu bir evrende yaşıyorsak her noktada 1000 adet ihtimal söz konusu olack demektir. Şuanda bir zaman noktasında geçmiş, şimdi ve gelecek var. 1000 boyutlu bir evrende bir sürü geçmiş ve bir sürü gelecek ve belki de bir sürü şimdi olacak. Bence 1000 boyutlu bir evrenle 1001 boyutlu evren arasında çok büyük farklar olmaaycaktır ancak böyle bir evrenin evrimleşmesi ihtimali çok az. Bu tür evrenler vardır ama sayıları çok azdır bence. Böyle bir evrende yanlış-doğru, güzel-çirkin, mutlu-mutsuz gibi ikilemler nasıl olur tartışmak gerek. Benim teorime bir bak belki bana bir katkı sağlayabilirsin.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Yakuphan Arslan
Alıntıyı Ekleyen 49 dakika önce
Devlet diyorum, iyi ve kötü tüm zehir içicilerin bulunduğu yere. Devlet diyorum, iyi ve kötü herkesin kendini kaybettiği yere; devlet diyorum, herkesin ağır ağır intihar ettiği - hayat denilen yere.
Kaynak: Böyle Buyurdu Zerdüşt (Doğubatı Yayınevi - sayfa 84)
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
98K UP
Üye 1 saat önce 1 Cevap
Fizik çalışırken transistörlerin teknolojimiz için vazgeçilmez olduğu işlemcilerde milyarlarca bulunduğunu öğrendim de bunlar yerine kullanılabilecek daha verimli teknolojik araçlar var mıdır?
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 1 saat önce Sen de Cevap Ver

Zamanın yavaşlaması yani genleşmesi fiziksel bir olgudur ve isteseniz de istemeseniz de gerekli fiziki şartlar sağlandığında deneyimlersiniz fakat çok büyük ihtimalle bunun farkında olmazsınız. Zaman sizin için genişlese bile siz zamanı kendi saatinizle ölçersiniz ve zaman sizin için yavaş mı akıyor hızlı mı akıyor bilemezsiniz. Bunu bilmenin en iyi yolu, zamanı sizden daha hızlı ya da daha yavaş deneyimleyen biriyle bir süre sonra kıyas yapmaktır.

Bunun için İkizler Paradoksu çok güzel örnektir ama onu biraz soruyu daha iyi açıklayabilmek açısından değiştirelim. Bir ikiz kardeş düşünelim. Bu ikiz kardeşlerin yaşları 20 olsun. Interstellar filmi de bu örneği işlemişti, film üzerinden de gidebiliriz. Filmde karadeliğin yakınlarındaki 1 saat, Dünyada tam olarak 7 yıla eşit. Eğer ikiz kardeşlerden birini bir karadeliğin yakınlarına bırakır (dikkat edin olay ufkunun içerisine bırakırsanız bir daha kendisinden haber alamazsınız) ve orada 5 saat deneyimlemesini sağlarsanız, Dünyada tam olarak 35 yıl geçmiş olacaktır. Karadeliğin yakınlarındaki kardeş için zaman sadece 5 saat geçmişken, Dünyadaki kardeşi 55 yaşında olmuş olacak. Kara deliğin yakınlarındaki kardeş 5 saatlik bir zamanı 5 saat olarak deneyimleyecek, zaman onun için sadece diğer ikiz kardeşe göre yavaş akmış olacak ve tabii ki dünyadaki diğer kişilere göre ancak bu göreli bir durum olacak. Kişiler için zaman yine aynı akmaya devam eder ancak bu zaman genleşmesi gibi fenomenler sadece kıyas yapabildiğiniz noktada anlam bulur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Einstein. (2004). İzafiyet Teorisi.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close