Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
98K UP
Üye 3 saat önce 1 Cevap
3

Transistörlerin yerine kullanılabilecek alternatif teknolojiler nelerdir? Yoksa transistörler hâlâ en verimli çözüm mü?

Fizik çalışırken transistörlerin teknolojimiz için vazgeçilmez olduğu işlemcilerde milyarlarca bulunduğunu öğrendim de bunlar yerine kullanılabilecek daha verimli teknolojik araçlar var mıdır?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
84K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 2 saat önce

Silikon temelli çalışan transistörlerin işlevlerini karşılayan birkaç alternatif vardır: Moleküler transistör, optik bilgisayarlar, kuantum bilgisayarlar, spintronik.

  • Moleküler transistör: Bir molekül, transistör görevi yerine getirerek elektron geçişi sağlar. Atomik boyutlara sahip olması, hem mikro hem de düşük enerjili devreler için idealdir.[1]
  • Optik bilgisayarlar: Devrede elektrik enerjisi iletimi yerine ışık kullanan bu bilgisayarlar, daha yüksek hız potansiyeline sahiptir.[2]
  • Kuantum bilgisayarlar: Kuantum bilgisayarlar klasik transistörlerden farklı olarak kübitlerle çalışır. Bu kübitler farklı yöntemlerle oluşturulabilir; bunlardan biri de silikon tabanlı sistemler. Ama şu an en çok kullanılanlar süperiletken devreler gibi farklı teknolojiler. Silikon tabanlı kuantum bilgisayarlar ise hâlâ geliştirme aşamasında bulunmakta.[3]
  • Spintronik: Veri işlemeye elektronların spin değerlerini de dahil eden bu yöntem, MRAM bellekler gibi teknolojilerde iyi bir alternatiftir.[4]

Kısacası, alandan alana daha iyi alternatifler bulunabilir. Ancak günümüz hayatına adapte olabilecek teknolojiler oldukları pek söylenemez. Bu yöntemlerin çoğu stabil laboratuvar ortamı gerektiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Gibbs. At The Limit Of Moore's Law: Scientists Develop Molecule-Sized Transistors. (21 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Computer That Uses Photons Or Light Particles. (10 Ekim 2005). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Schneider, et al. What Is Quantum Computing? | Ibm. Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: ibm | Arşiv Bağlantısı
  4. sciencedirect. Spintronics Based Random Access Memory: A Review. Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: sciencedirect | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close