Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sestrin Proteini, Egzersize Bir Alternatif Olabilir mi?

2 dakika
2,543
Sestrin Proteini, Egzersize Bir Alternatif Olabilir mi? Shutterstock
Fare Egzersizi
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İster park çevresinde tempolu bir yürüyüş, ister spor salonunda yüksek yoğunluklu bir antrenman olsun, egzersiz her koşulda vücuda yararlıdır. Fakat ya bir kas bile hareket ettirmeden iyi bir antrenmanın faydalarından yararlanabilseydiniz?

Sestrin adlı doğal oluşumlu bir protein sınıfı üzerinde çalışan Michigan Medicine araştırmacıları, bu protein sınıfının sineklerde ve farelerde egzersizin etkilerinin çoğunu taklit edebildiğini buldular. Bulgular bilim insanlarının yaşlanma ve diğer sebeplerden dolayı oluşan kas atrofisi (kas kaybı) ile savaşmasına yardımcı olabilir. Moleküler ve Bütünleyici Fizyoloji Departmanı'nda araştırma görevlisi olan Profesör Myungjin Kim şöyle diyor:

Araştırmacılar daha önceden, egzersiz sonrasında kasta sestrin biriktiğini gözlemlemişlerdi.

Profesör Jun Hee Lee ve bir araştırma ekibiyle birlikte çalışan Kim, proteinin egzersiz ile olan aşikar bağlantısı hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi. İlk adımları bir grup sineği antrenman yapmaya teşvik etmekti.

Tüm Reklamları Kapat

Detroit’teki Wayne State Üniversitesinden araştırma ortakları Robert Wessells ve Alyson Sujkowski, Drosophila sineklerinin test tüpüne tırmanma ve test tüpünden çıkma içgüdülerinden faydalanarak sinekler için bir tür koşu bandı geliştirdiler. Ekip bunu kullanarak üç hafta boyunca sineklere antrenman yaptırdı ve sestrin üretme becerisinden yoksun bırakılan sineklerle normal sineklerin koşma ve uçma becerilerini karşılaştırdı. Lee şöyle diyor:

Sinekler, genellikle yaklaşık dört ila altı saat koşabiliyorlar ve normal sineklerin becerileri bu süreçte zamanla gelişti. Sestrinsiz sinekler ise egzersiz yapsalar da gelişmediler.

Dahası, normal sineklerin kaslarındaki sestrin seviyesini esasen azami seviyeye çıkararak yükselttiklerinde bu sineklerin egzersiz yapmadıkları halde bile antrenmanlı sineklerden çok daha üstün becerilere sahip olduklarını buldular. Hatta kaslarında aşırı sestrin bulunan sinekler egzersiz yaptıklarında dayanıklılıkları daha fazla gelişmedi.

Sestrinin faydalı etkileri gelişmiş dayanıklılıktan çok daha fazlasını kapsıyor. Sestrine sahip olmayan farelerde normalde egzersiz ile ilişkilendirilen gelişmiş aerobik kapasite, gelişmiş solunum ve yağ yakımı yoktu. Lee şöyle diyor:

Sestrinin bu biyolojik faaliyetleri farklı metabolik yollar açıp kapatarak düzenlediğini öne sürüyoruz. Bu tür bir birleşik etki egzersizin etkilerini üretmek için önemlidir.

Lee ayrıca İspanya’daki Pompeu Fabra Üniversitesinden işbirliği yaptığı Pura Muñoz-Cánoves’in kasa özgü sestrinin, bir uzuv uzun süreli alçıya alındığında kaslarda oluştuğu gibi, devinimsiz kaslarda oluşan atrofiyi önlemeye yardımcı olduğunu göstermesine yardım etti. Lee şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu bağımsız çalışma, tek başına sestrinin fiziksel hareket ve egzersizin faydalarından birçoğunu gerçekleştirmek için yeterli olduğunun tekrardan altını çizdi.

Sestrin takviyeleri ufukta olabilir mi? Lee'ye göre cevap, "pek sayılmaz":

Sestrinler küçük moleküller değiller fakat sestrinin küçük molekül modülatörlerini bulmak için çalışıyoruz.

Ek olarak Kim, bilim insanlarının hala egzersizin vücutta nasıl sestrin ürettiğini bilmediklerini ekliyor.

Bu gelecek çalışmalar için çok kritik ve bizi egzersiz yapamayan insanlar için bir tedaviye ulaştırabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarları:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:10:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8236

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Malcom, et al. Sestrin Proteini, Egzersize Bir Alternatif Olabilir mi?. (2 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8236
Malcom, K., Serdar, A. E., Ateş, A. (2020, February 02). Sestrin Proteini, Egzersize Bir Alternatif Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8236
K. Malcom, et al. “Sestrin Proteini, Egzersize Bir Alternatif Olabilir mi?.” Edited by Arda Ateş. Translated by Ahmet Efe Serdar, Evrim Ağacı, 02 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8236.
Malcom, Kelly. Serdar, Ahmet Efe. Ateş, Arda. “Sestrin Proteini, Egzersize Bir Alternatif Olabilir mi?.” Edited by Arda Ateş. Translated by Ahmet Efe Serdar. Evrim Ağacı, February 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/8236.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close