Kaşlar Ne İşe Yarar? Kaşların Evrimsel Süreçte Rolü Nedir?
Neandertallerin Yok Olup, Modern İnsanların Hayatta Kalma Nedenlerinden Birisi Kaşlar Olabilir!
Hepimizin kaşı var; peki kaşların tam olarak işlevi nedir? Kaşlarımız gözümüze terin, suyun ve ufak tefek şeylerin düşmesini önler, ancak önemli başka bir işlevi daha vardır ve bu işlev kaşların hareketiyle ve insan ilişkileriyle ilgilidir.
Uzak evrimsel geçmişimizde atalarımızın hayatta kalabilmek için birlikte çalışması gerekiyordu ve biz modern zihinlerimizde bunun izlerinin kaldığını artık biliyoruz. Ancak görünüşe göre anatomimiz de diğer insanlarla iyi geçinmenin önemini yansıtıyor. Nature Ecology and Evolution isimli dergide yayınlanan güncel araştırmamıza göre, tehdit edici ya da dostça görünebilme yeteneğimiz kendisini kemiklerimizde yansıtıyor, en azından kafatasının şekli söz konusu olduğunda durum böyle.
Hepimiz, insanların Neandertaller gibi erken dönem türlerinin bizden birazcık daha farklı göründüğünü biliyoruz. En belirgin fark ise, bizim düz ve dikey alınlarımıza karşın arkaik insanların göze çok çarpan ve çok ayırt edici bir kaş çıkıntısı olmasıdır. Bilim insanlarına göre bizlerle onların arasındaki bu fark açıklanması en zor farktır. Hatta bu ayırt edici görünümü gizleyecek şapka gibi bir şey takan bir Neandertal'in New York metrosunda farkına bile varılmayacağı söylenegelmektedir.
Bizim son araştırmamız, arkaik insanların gözlerinin üzerinde neden bu şekilde çıkıntı yapan dikkat çekici bir kemiğe sahip oldukları (ve modern insanların neden buna sahip olmadıkları) ile ilgili bir yanıt bulmuşa benziyor. Bunun ardında, gayet hareketli kaşlarımızın çok çeşitli ve zor fark edilen duyguları ifade etmek için kullanılıyor olabileceği gerçeği yatar.
Bir Baskınlık İşareti
Yapılan bir araştırma, günümüzdeki insanların belirli bir mesafeden birisini gördüklerinde, bir tehdit olmadıklarını belirtmek için kısa bir süre boyunca kaşlarını bilinçsizce kaldırdıklarını göstermiştir. Kaldı ki 19. yüzyılda Darwin tarafından da fark edildiği üzere, diğer insanlarla aynı duygu veya düşünceyi paylaştığımızı göstermek için de kaşlarımızı kaldırırız. Meslektaşlarım Ricardo Godinho, Paul O’Higgins ve ben, Kabwe 1 adı verilen fosilleşmiş bir kafatasındaki bu çarpıcı kaş çıkıntısına baktık. Niyetimiz bu çıkıntının amacını bulmaktı.
Ricardo, Kabwe’nin kocaman kaş çıkıntısını törpüleyip düzlemek için üç boyutlu bir mühendislik yazılımı kullandı ve Kabwe 1’in iri kaş çıkıntısının o bölgede hiç avantaj sağlamadığını buldu. Kaş çıkıntılarını açıklamak için öne sürülen bir teoriye dayanan yaygın söylemin aksine, arkaik insanlardaki kaş çıkıntılarının çiğneme davranışıyla ya da diğer işlev mekanizmalarıyla da ilgisi yoktur.
Bu çıkıntının çıkarılmasının da, ısırma sırasında yüzün geri kalanı üzerinde bir etkisi olmamıştır. Bunun anlamı, arkaik insanlardaki kaş çıkıntılarının sosyal bir fonksiyonu olması gerekliliğidir ve muhtemelen diğer primatlardaki gibi sosyal baskınlığı göstermek için kullanılmıştır.
Bizim türümüzde kaş çıkıntısını kaybetmiş olmanın muhtemel anlamı, daha az tehdit edici görünmek olmuştur. Ancak türümüzün daha düz ve daha dikey alınlar geliştirmesi çok sıra dışı bir olanağa yol açtı: Kaşlarımızı en hafifinden en belirginine kadar birçok şekilde hareket ettirebilmek.
Kaş çıkıntısını kaybetmiş olmamıza öncelikle beynimizdeki değişiklikler ya da yüzümüzün ufalması neden olmuş olabilir. Ancak bu değişiklik, kaşlarımızla çevremizdeki insanlara çeşitli şekillerde ufak mesajlar verebilmek ya da dostça mimikler oluşturabilmek için işe yaradı.
Duyguların İfadesi
Tarihsel açıdan bakılırsa, yüzdeki bu belirgin değişikliklerin önemli sosyal değişikliklerle, özellikle de uzaktan ilişkili insan grupları arasındaki işbirliğiyle birlikte ortaya çıktıkları görülür. Bu dönemler, modern insan gruplarının büyük bölgeler arasında hediye takasına başladıkları zamanlardır.Uzaklarda arkadaş sahibi olabilme durumu, erken dönem insanlarının yeni çevreleri kolonize etmesine yardımcı olmuş olabilir. Çünkü güvenebilecekleri ve arkalarını yaslayabilecekleri arkadaşları olmuştu.
Aynı zamanda modern insanlar, erken türlerin aksine daha büyük ve daha kozmopolit gruplar içinde yaşayarak melezleşmeyi azaltmışlardır. Yani, bir kişinin kendi grubu dışındaki insanlarla dostça ve karşılıklı destek sağlayan ilişkiler oluşturmasının etkisi daha geniş kapsamlı olmuştur.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Hareketli kaşların gelişimi de tüm bu değişikliklerde hayati bir öneme sahip olmuşa benziyor. Ancak bu değişiklikler sadece insanlara özgü değildir. Kurtların evcilleştirilmesi sürecindeki kimi gelişmeler de buna benzerlik göstermektedir. Köpeklerin kurtlara göre kuyrukları daha hareketli, yüzleri daha düzdür. Kaşlarını kaldırarak daha şirin görünebilen köpeklerin de barınaklardan seçilerek sahiplenilmesi daha muhtemeldir.
Yani görünüşe göre insanlar (ve köpekler) için diğerleri ile uyum içinde yaşamak hayatta kalabilmek adına çok önemlidir. Atalarımız için de kaşların evrimi, dostluğu ifade edebilmede önemli bir fonksiyon gerçekleştirmiştir.
Tüm bunlar, “öz-evcilleştirme” denilen bir sürecin parçasını oluşturur; insan olarak beynimiz, bedenimiz ve hatta anatomimiz, çevremizdekilerle daha iyi geçinebilme dürtümüzü yansıtır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 36
- 35
- 17
- 15
- 11
- 10
- 9
- 9
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- P. Spikins. The Evolutionary Advantage Of Having Eyebrows. (9 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- P. Gilbert. (2015). The Evolution And Social Dynamics Of Compassion. Social and Personality Psychology Compass, sf: 239-254. | Arşiv Bağlantısı
- R. M. Godinho, et al. (2018). Supraorbital Morphology And Social Dynamics In Human Evolution. Nature, sf: 956-961. | Arşiv Bağlantısı
- C. Schrein. The Man Who Was Mistaken For A Homo Sapiens In A Hat. (25 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: Sapiens | Arşiv Bağlantısı
- University of York. Research To Raise A Few Eyebrows: Why Expressive Brows Might Have Mattered In Human Evolution. (9 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
- Telegraph. Eyebrows Crucial To Human Evolution - It's How We First Learnt To Communicate. (9 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: The Telegraph | Arşiv Bağlantısı
- C. Frith. (2009). Role Of Facial Expressions In Social Interactions. Philosophical Transactions of the Royal Society B. | Arşiv Bağlantısı
- University of York. Why Expressive Brows Might Have Mattered In Human Evolution. (9 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: Eurekalert | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 17:08:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5403
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.