Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kas Gücünden Fazlası: Olimpiyat Sporcuları Nasıl Psikolojik Stratejiler Kullanır?

8 dakika
2
Kas Gücünden Fazlası: Olimpiyat Sporcuları Nasıl Psikolojik Stratejiler Kullanır? TRT Haber
2024 Paris Olimpiyatlarında Şevval İlayda Tarhan ile birlikte Olimpiyat tarihinde Türkiye'nin atıcılıktaki ilk madalyasını kazanan Yusuf Dikeç.
Tüm Reklamları Kapat

Olimpiyat Oyunları'nda yer almak, birçok sporcu için hayatlarında az sayıda karşılaşabilecekleri nadir bir başarıdır ve bu durumla birlikte gelen baskılar ve stres faktörleri de bir o kadar özeldir. Olimpiyatlar; yalnızca sporun en üst seviyesine ulaşmış sporculara açılan bir kapı değil, aynı zamanda uluslararası bir tanınma fırsatıdır. Her dört yılda bir düzenlenen bu etkinlik, sporcular için kariyerlerinin zirvesine ulaşma şansı sunar.

Olimpiyat Oyunları'nın kökeni, MÖ 8. yüzyılda Antik Yunanistan'a kadar uzanır. Bu eski etkinlik, Yunan mitolojisinde yer alan tanrı Zeus onuruna yapılan bir dizi atletik yarışmayla başlamıştır. 1896 yılında modern haliyle yeniden canlandırılan Olimpiyat Oyunları; günümüzde dünyanın dört bir yanından sporcuların katıldığı, en prestijli spor etkinliklerinden biri haline gelmiştir.[1] Sporcular, bu arenada sadece kişisel başarılarını sergilemekle kalmaz, aynı zamanda ülkelerini temsil ederler.

Bir sporcu ister serbest stilde birincilik için mücadele etsin ister modern pentatlonda altın madalya kazanmaya çalışsın, ne olursa olsun psikoloji, elde edecekleri başarılarda ya da yaşayacakları başarısızlıklarda kilit bir rol oynayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Olimpiyatların Psikolojik Yükü

Olimpiyatlara hazırlanan sporcular, yıllar boyunca yoğun antrenmanlarla fiziksel güçlerini geliştirirler. Ancak fiziksel hazırlığın yanı sıra zihinsel olarak da hazır olmaları gerektiğinin bilincindedirler.

Olimpiyatlarda en üst düzeyde rekabetin getirdiği zihinsel yük, sporcuların performansını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir. Her bir yarış, yılların emeğini sergilemek için bir fırsat olduğu kadar bu emeğin boşa gitme riskini de taşımaktadır. Sporcular; en küçük bir hata veya dikkatsizlik durumunda, hayallerinin suya düşebileceği gerçeğiyle yüzleşmek zorundadır. Bu nedenle, yarışma öncesinde ve sırasında, zihinsel dayanıklılık büyük önem taşır.

Örneğin, Amerikalı jimnastikçi Simone Biles, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda zihinsel sağlığını korumak amacıyla beş etkinlikten çekilmiştir. Bu karar uygulandığı tarihte, spor dünyasında geniş yankı uyandırmıştır. Biles, olimpiyatların yoğun baskısı altında zihinsel sağlığın önemini vurgulayan bir adım atarak, birçok sporcuya ilham kaynağı olmuştur. Öte yandan 23 kez altın madalya kazanan yüzücü Michael Phelps de olimpiyatlarda yarıştıktan sonra yaşadığı zihinsel çöküşü açık bir şekilde tarif etmiştir. Phelps, büyük başarılarına rağmen karşılaştığı zihinsel zorlukları anlatarak, sporcuların zihinsel sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekmiştir.

Simone Biles.
Simone Biles.
CNN

Peki ya küçük hataların bile madalyalara mal olabileceği bir ortamda sporcular, zihinlerini ustalıkla yönetmek ve baskı altında bile yüksek performans göstermek için, psikolojik ilkeleri nasıl kullanıyor?

Tüm Reklamları Kapat

Psikolojik Dayanıklılık

İnsanlarda direnç veya dayanıklılık (İng: "resilience"); bireylerin, toplulukların veya sistemlerin zorluklar, stres veya travmalara karşı dayanıklılık göstermesi, uyum sağlaması ve bu durumlardan iyileşebilme kapasitesini ifade eder. Bu kavram, hem psikolojik hem de fizyolojik yönleri kapsar. Ruh sağlığı, kişisel gelişim ve sosyal istikrar için kritik bir öneme sahiptir. Sporcular özelinde düşündüğümüzde, başarısız performanslar ya da sakatlıklar gibi aksiliklerden kurtulma yeteneği çok önemlidir.[2], [3]

Psikolojik dayanıklılık, bireylerin kriz anında zihinsel ve duygusal olarak nasıl başa çıktığını veya kriz öncesi durumlarına ne kadar hızlı dönebildiklerini belirler. Bu; uyum sağlama, zihinsel dayanıklılık ve zorluklar karşısında psikolojik iyiliği koruma veya yeniden kazanma kapasitesini kapsar. Psikolojik direnci etkileyen faktörler arasında genetik yatkınlık, olumlu düşünme ve problem çözme becerileri, sosyal destek, disiplin becerileri, ve hayatta bir amaç veya anlam bulma gibi faktörler yer alır.

Olimpiyat sporcuları; duygusal düzenleme gibi zihinsel süreçler ve davranışlar (kaygı gibi duyguları tanıma ve kontrol etme) sayesinde, dünyanın en büyük sahnesinde yarışmanın getirdiği küresel inceleme ortamında, odak ve kararlılıklarını koruyabilirler.

Dayanıklılık, sabit bir özellik değil, bireysel özellikler (kişilik ve psikolojik beceriler) ve çevre (sporcunun sosyal desteği) arasındaki etkileşimle evrilen dinamik bir süreçtir. 2012 yılında Birleşik Krallık'ta yapılan bir çalışma, Olimpiyat şampiyonlarının dayanıklılığını araştırmış ve olumlu kişilik, motivasyon, güven ve odaklanma gibi psikolojik faktörlerin yanı sıra sosyal destekleri olduğunu hissetmenin, sporcuları olimpiyatlarda yarışmanın getirdiği potansiyel olumsuz stres faktörlerinden korumaya yardımcı olduğunu vurgulamıştır. Bu faktörler, bir sporcunun dayanıklılığını artırır ve en iyi performanslarını sergileme olasılıklarını yükseltir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sosyal destek, sporcuların yalnız hissetmemelerini sağlar. Sporcu, aile, arkadaşlar ve koçlardan oluşan güçlü ağlara başvurabiliyorlarsa, bu durum onlara ek duygusal güç ve motivasyon sağlayabilir.

Psikolojik dayanıklılık, olimpiyat sporcularının, bireysel beceri ve özelliklerini en iyi şekilde kullanarak yarışma esnasında karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olan bir özelliktir. Olimpiyatlarda yarışmak, fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da son derece stresli bir deneyimdir ve sporcular bu tür stres faktörlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için dayanaklıklarını geliştirirler. Bu özellik, sporcuların performanslarını artırmak ve başarıya ulaşmak için kritik bir rol oynar.

Örneğin, bir kürekçi düşünelim. Yarış esnasında hava koşulları hızla değişebilir; rüzgarın yönü veya kuvveti değişebilir, ani yağmur yağabilir ya da suyun akışı beklenmedik bir şekilde değişiklik gösterebilir. Bu tür değişiklikler, sporcuların performansını olumsuz etkileyebilir. İşte burada psikolojik dayanıklılık devreye girer. Bir kürekçi, bu dayanıklılığı sayesinde soğukkanlılığını koruyabilir, zihinsel olarak sakin kalabilir ve durumu en iyi şekilde değerlendirebilir. Bu da onların mevcut koşullara hızla adapte olmalarına olanak tanır.

2012 ve 2016 yıllarında erkekler tek çifte kürek yarışlarından altın madalya ile ayrılan Mahe Drysdale.
2012 ve 2016 yıllarında erkekler tek çifte kürek yarışlarından altın madalya ile ayrılan Mahe Drysdale.
The New Zealand Herald

Mesela rüzgarın şiddetlenmesi durumunda sporcu, tekniğini ve vücut pozisyonunu rüzgara karşı daha etkili olacak şekilde ayarlayabilir. Psikolojik dayanıklılığı yüksek bir sporcu, zorluklarla karşılaştığında paniklemek yerine, bu durumu bir fırsat olarak görüp stratejilerini gözden geçirerek performansını en üst seviyede tutabilir. Bu da yarış sırasında onları diğerlerinden bir adım öne çıkarır ve başarıya ulaşma şanslarını artırır.

Anı Yaşamak

Anı yaşamak, sporcuların yarışmanın öneminden bunalmalarını engelleyerek geçmişteki hayal kırıklıkları veya yüksek madalya beklentilerinin baskısıyla dikkatlerinin dağılmasını önler. Bu sayede, sporcuların yarış sırasında tamamen odaklanmaları ve en iyi performanslarını sergilemeleri sağlanır. Anı yaşamak, sporcuların zihinlerini sadece içinde bulundukları ana odaklamalarına yardımcı olur ve böylece gelecek endişelerinden veya geçmiş başarısızlıklarından kaynaklanan stres ve baskıyı azaltır.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'da klasik yay bireysel finalinde altın madalya kazanan sporcumuz Mete Gazoz.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'da klasik yay bireysel finalinde altın madalya kazanan sporcumuz Mete Gazoz.
World Archery

Bu durumu sağlamak için sporcular çeşitli stratejiler kullanabilirler. Örneğin, bilinçli farkındalık (İng: "mindfulness") temelli meditasyon (Bilinçli farkındalık meditasyonlarının bilimsel testleri geçemediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.) ve nefes egzersizleri sporcuların sakin kalmalarına ve dikkatlerini toplamalarına yardımcı olabilir. Bu yöntemler sporcuların zihinsel berraklıklarını artırarak baskı altında daha etkili kararlar almalarına imkan tanır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, sporcular performanslarını görselleştirme yöntemini kullanarak belirli hareketleri veya rutinleri prova edebilirler. Mesela bir basketbolcu serbest atış yapmadan önce atışını zihninde canlandırabilir. Bu tür görselleştirme teknikleri sporcuların kas hafızalarını güçlendirerek performanslarını daha tutarlı hale getirmelerine yardımcı olabilir. Benzer şekilde, birçok sporcu, yarış veya maç öncesinde kendilerine normallik ve kontrol duygusu sağlayan önceden prova edilmiş rutinlere sahiptir. Örneğin bir tenisçi, servis atmadan önce topu belirli bir sayıda sektirerek konsantrasyonunu artırabilir.[4] Sonuç olarak anı yaşamak sporcuların kaygılarını azaltmalarına, göreve odaklanmalarına ve atmosferi tam anlamıyla deneyimlemelerine olanak tanır.

Olimpiyatlarda altın madalya kazanan millî sporcumuz Mete Gazoz, vermiş olduğu bir röportajda zihinsel sağlığın önemi hakkında şunları söylüyor:[5]

Mental özellikler çok daha önemli. Çünkü siz de rakibiniz de aynı fiziksel antrenmanları yapıyorsunuz. Aynı atışları çalışıyorsunuz. Ama eğer mental olarak onun birkaç adım ötesine geçebilirseniz işler değişir.

Zihinsel Sağlıklarını Korumak

Başarısızlık, sporcular için yıkıcı olabilir ve bu durum onların kazanma ile karmaşık bir ilişki geliştirmelerine yol açabilir. Olimpiyat gibi büyük yarışmalardan sonra, bazı sporcular kendilerini boşlukta, özsaygı kaybı yaşarken veya depresyonla mücadele ederken bulabilirler. Bu durum, madalya kazansalar bile geçerli olabilir. Bu fenomene "olimpiyat sonrası depresyon" (İng: "post-olympic blues") denmektedir.[6] Britanyalı bisikletçi Victoria Pendleton, 2016 yılında The Telegraph gazetesi için yazdığı bir makalede bu durumu şöyle tarif etmiştir:[7]

Tüm Reklamları Kapat

İkinci olmak neredeyse daha kolaydır çünkü bitirdiğinizde hedefleyecek bir şeyiniz olur. Kazandığınızda aniden kaybolmuş hissedersiniz.

Olimpiyatçılar şampiyon olabilir, ancak tıpkı hepimiz gibi, yeterli uyku almak ve zihinsel olarak yeniden şarj olmak için dinlenmeye öncelik vermek zorundadırlar. 2020 yılında Avustralya'da yapılan bir çalışma, zihinsel sağlığı korumanın ve artırılmış atletik performans arasındaki ilişkiyi vurgulamıştır. Bu durumun sağlanabilmesi için olimpiyatçılar; performans beslenme uzmanları gibi destek personelleriyle yakın bir şekilde çalışarak, etkinliklerinin fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan, dengeli bir beslenme programı oluştururlar. Böylece hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını koruyarak performanslarını artırabilirler.

Ayrıca, spor ve egzersiz psikologlarıyla; olimpiyat hazırlıkları boyunca çalışarak, karşılaştıkları zorlukları yönetmeye hazırlanırlar. Bir sporcunun; olimpiyatlar başlamadan önce performans kaygısıyla mücadele etmeye başlaması durumunda, olumsuz düşünce kalıplarını fark etmelerine ve değiştirmelerine yardımcı olma olasılığı taşıyan, bilinçli farkındalık veya bilişsel yeniden yapılandırma (İng: "cognitive restructuring") gibi teknikler uygulanabilir. Bu tekniklerin bazıları, bilimsel testlerin bazılarını istikrarlı bir şekilde geçemediği için etkisini tam olarak kanıtlayabilmiş değildir. Örneğin, bilinçli farkındalığın işlevselliğini görmek için çok daha uzun süreli testlere ve takibe ihtiyacımız bulunmaktadır.

Sporcunun kendisi de sporcu ile çalışan kişiler de, olimpiyatlar boyunca fiziksel ve zihinsel refahlarını korumaya özen göstermelidir. Sporcular refahlarını koruduklarında, hem oyunlar sırasında en iyi performanslarını sergileme hem de oyunlar sona erdiğinde olimpiyat sonrası depresyon ve diğer sağlık sorunları ile karşılaşma olasılıklarını düşürmüş olurlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The Conservation | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Sakavitsi. The History Of The Olympic Games. (11 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Olympics | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. S. Masten. (2001). Ordinary Magic. Resilience Processes In Development. The American psychologist, sf: 227-238. doi: 10.1037//0003-066x.56.3.227. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. M. Southwick. Resilience: The Science Of Mastering Life's Greatest Challenges.
  • ^ F. Lautenbach, et al. (2014). Nonautomated Pre-Performance Routine In Tennis: An Intervention Study. Informa UK Limited, sf: 123-131. doi: 10.1080/10413200.2014.957364. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Türkiye. Mete Gazoz Ile İlk Yılları, Lebron James, Mental Rahatlama Ve 2015'Teki Bırakma Kararı Üzerine. (12 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Eurosport | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. M. Diment, et al. (2023). What Is This Thing Called "Post-Olympic Blues"? An Exploratory Study Among Danish Olympic Athletes. Scandinavian Journal of Sport and Exercise Psychology, sf: 21-30. doi: 10.7146/sjsep.v5i.134527. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ V. Pendleton. Winning Gold Is Hard Enough, But Coping With The Post-Olympics Blues Will Be The Greatest Challenge For Team Gb's Stars. (19 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2024. Alındığı Yer: The Telegraph | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 14:54:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18300

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. McGreary, et al. Kas Gücünden Fazlası: Olimpiyat Sporcuları Nasıl Psikolojik Stratejiler Kullanır?. (7 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18300
McGreary, M., Selçukoğlu, A. K., Civan, Ç. (2024, August 07). Kas Gücünden Fazlası: Olimpiyat Sporcuları Nasıl Psikolojik Stratejiler Kullanır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18300
M. McGreary, et al. “Kas Gücünden Fazlası: Olimpiyat Sporcuları Nasıl Psikolojik Stratejiler Kullanır?.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 07 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18300.
McGreary, Mike. Selçukoğlu, Alper Kaan. Civan, Çınar. “Kas Gücünden Fazlası: Olimpiyat Sporcuları Nasıl Psikolojik Stratejiler Kullanır?.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, August 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/18300.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close