10.000 Saat Kuralı Nedir? Bir Alanda Ustalaşmak İçin 10.000 Saat Harcamak Gerekir mi?
10.000 Saat Kuralı Tekrar Tekrar Çürütüldü!
İlk kez İsveçli bir psikolog tarafından ileri sürülen ve daha sonra Malcolm Gladwell'in Outliers başlıklı kitabıyla meşhur olan "10.000 saat kuralı", olağanüstü bir hünerin geliştirilebilmesi için en az 10.000 saat pratik yapmak gerektirdiğini söyleyen bir kuraldır.
Gladwell'in meşhur ettiği bu kural, 1993 senesinde bir müzik okulunda okuyan kemanistlerin konu alındığı ve Psychological Review jurnalinde yayınlandıktan sonra büyük etki uyandıran bir araştırmaya dayanmaktadır.[1], [2] Orijinal çalışmanın bulguları basit ve ilgi çekiciydi: Elit olarak kabul edilen en iyi kemanistler, en çok pratik yapanlardı. Çalışmanın sonuçları elitlik statüsüne ulaşmak açısından en önemli kriterin pratik yapmak olduğunu ve pratiğin, genetik gibi doğuştan gelen kriterlerden veya karakterlerden daha önemli olduğunu vurguluyordu.
Makalenin ulaştığı sonuçlar, bir gazeteci olan Malcolm Gladwell'in yazdığı Çizginin Dışındakiler (Outliers) isimli kitapta popülerleştirildi. Bill Gates ve Beatles gibi ünlü isimlerin yanında Google Scholar'a göre 9800'den fazla atıf alan 1993 tarihli makaleden hareketle Gladwell, "10.000 saat" kavramını ortaya atarak, şu iddiayı ileri sürdü:[3]
On bin saat. Mükemmelliğe ulaşmak için gereken süre bu!
Bu tür "pop psikoloji" iddiaları halk arasında hızlı kabul görür, çünkü her ne kadar özünde "Bir işte iyi olmak için çok çalışmak gerekir." gibi bariz bir fikri anlatıyor olsalar da, "10.000 saat" gibi net bir sayı belirterek, tam olarak ne kadar çok çalışılması gerektiğini insanlara basit bir hap olarak sunar.
Ne var ki son yıllarda psikoloji alanına şöyle bir bakacak olursanız, bu alandaki klasik ve ünlü deneylerin bir bir yeniden denendiğini ve birçoğunun tekrar edilemediğini görürsünüz. Bunları okumak ilk etapta insanı biraz hayal kırıklığına sürükleyebilir; çünkü yeniden denenen bu psikoloji deneylerinin birçoğu, tam da "10.000 saat kuralı" gibi insanların kişisel gelişimlerine yönelik deneylerdir.[4] Gerçekten de, yapılan akademik çalışmalar, Gladwell ve takipçilerinin 10.000 saat kuralının da hatalı olduğunu göstermektedir.
10.000 Saat Kuralı Gerçek Değil!
Pratik, Uzmanlaşmanın %12'si...
Bu çalışmalardan ilki, 2014 yılında yapılmıştır ve o dönem, bu konuda yapılmış en kapsamlı çalışma olma unvanına sahiptir:[5] Bu meta-analiz çalışmasında araştırmacılar, toplamda 11.000 araştırma katılımcısının verilerini sunan 88 adet bilimsel makale sonuçlarının derleyerek, bu konu üzerine gelmiş geçmiş en kapsamlı akademik araştırmasını yürütmüşlerdir. Bunun sonucunda, pratik yapmanın, belli bir yetenekte ustalaşmanın ve sonrasında gelen başarının ortalamada sadece %12'si olduğunu tespit etmişlerdir. Brain's Idea, bunu şöyle anlatıyor:[6]
Diğer bir deyişle, 10,000 saat kuralı bir saçmalıktır. Buna inanmayı bırakın. Elbette pratik önemlidir. Ama diğer etkenlerin (Yaş? Zekâ? Yetenek?) daha büyük bir rol oynadığı görünüyor.
10.000 Sayısı "Sihirli" Değildir!
Aslında sorunu fark eden ilk araştırma bu değildi: Outliers'ın yayınlanmasından hemen sonra, bu kuralı ilk ileri süren uzman olan Anders Ericsson da dahil olmak üzere çok sayıda uzman, kitabın hatalı bir iddiada bulunduğunu belirttiler. 2012'de BBC'nin dikkat çektiği gibi:[7]
10,000 sayısında sihirli bir şey yoktur çünkü en iyi müzisyen grupları yirmi yaşlarında ortalama 10,000 saatin üzerinde bir zaman biriktirmiştir, toplamda değil. Klasik müzik dünyasında uluslararası yarışmaların kazananlarının, ortaya mutlak bir pratiğin ve adanmışlığın 25,000 saatini koyanlar olduğu görülüyor. Ki bu da 20 yıldan daha fazla bir süre zarfı için günde 3 saat çalışma demektir. Ericsson ayrıca eski çalışmaların bu ortalama 10,000 saate dahil olmadığını vurgulayarak kayıtlara geçti. Gelişmeye odaklanan kasıtlı ve adanmış zamanın ayrılması gerekli.
Çok İyi Kemanistler, İyi Kemanistlerden Az Pratik Yapıyor!
Ancak iş burada bitmedi: 2019'un sonlarında Royal Society Open Science jurnalinde yayınlanan bir çalışmada, Case Western Reserve Üniversitesi'nden görevli araştırmacılar olan Brooke Macnamara ve Megha Maitra, 1993 tarihli deneyin bir replikasyonunu yaptılar. Ancak bu defa daha geniş bir örneklem ve daha sıkı kontroller dahil ettiler ve deney, ön kayıtlı bir şekilde gerçekleştirildi. Yani araştırmacılar veri toplamaya başlamadan önce metod ve analiz planlarını belirlediler; böylece, deneyi bulguladıkları sonuçlara göre değiştiremeyecekti.
Bu replikasyonda da alıştırma yapmanın performansı etkilediği; ancak bu etkinin orijinal makalede belirtildiği kadar yüksek olmadığı bulgulandı. Replikasyonun bulguladığı ilginç sonuçlardan biri de elit müzisyenlerde işlerin biraz daha farklı işlediğiydi. Makalenin yazarları bulgularını şu cümleyle özetliyor:
En iyi kemanistlerin büyük bir kısmının, iyi kabul edilen kemanistlerin ortalama alıştırma süresinden daha az alıştırma yaptığı bulgulanmıştır.
Ancak bu bulgular sizi yanıltmasın; alıştırma tabii ki önemliydi. Örnekleme alınan iyi kemanistler ve daha az başarılı kemanistler arasındaki farkın %26'sını pratik oluşturuyordu. Ancak orijinal makalede başarı farkının %48'i pratiğe atfediliyordu.
Makalenin sonuçları elbette büyük bir keşif değil ve keman öğrencileri üzerine yapılan bir çalışmanın diğer alanları kapsayacak şekilde genişletilmesi de çok mümkün değil. Zaten araştırmalar da 10.000 saat kuralını küçük darbelerle, yavaş yavaş çürütmekteydi.[8]
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Aynı Sonucu Veren Diğer Çalışmalar
Macnamara'nın eşyazarlığını yaptığı, 2016 yılında gerçekleştirilen ve Perspectives in Psychological Science jurnalinde yayınlanan bir meta analizde kasıtlı alıştırma ve atletik başarı arasındaki ilişkiyi konu alan 33 çalışma incelendi ve alıştırmanın atletik başarıda yalnızca %18'lik bir etki yarattığı, yani düşünüldüğü kadar büyük bir etkiye sahip olmadığı bulgulandı.[9] Bir başka deyişle iki beyzbol oyuncusunun ortalama topa vurma oranları temelinde yaptığı alıştırmalar, ortalama topa vurma oranları arasındaki farkın yalnızca %18'ini oluşturuyor.
%18'lik bir oran elbette küçük bir oran değil; ancak bu oran, farkın büyük bir kısmının genetik, karakter, özgeçmiş gibi çok sayıda başkaca faktör çerçevesinde belirlendiğini gösteriyor. Macnamara'nın kendi ifadesiyle "yapılan onca alıştırma performansı yükseltmeli," değil mi?
Pratik yapmak önemlidir; evet. Ancak tek başına pratik, doğuştan yetenekli bireyler ile ortalama bir oyuncu arasındaki farkı aşmaya yetmeyebilir.
Sonuç
10.000 kuralının saçmalık olduğu kanıtlayan bunca bulguya rağmen, bundan önce gelen araştırmalar ve makaleler gibi bu yeni çalışma sonuçları da muhtemelen kulak ardı edilecektir. 10.000 saat kuralı, başarıyla ilgili genel kabuller arasına çoktan girmiş gibi görünüyor. Sıkı çalışmanın aslında buna değdiğini söyleyen, iyi bir motivasyon aracı. Ve aynı şekilde değerlendirilmiş hiçbir çalışma bu zamana kadar akılda kalıcı bir mesajı düşürmekte başarı elde edemedi.
En nihayetinde 10.000 saat kuralı, kafamıza koyduğumuz her alanda başarılı olabileceğimizi, dolayısıyla olmamız gerektiği fikrini savunmaktadır ve bu fikre körü körüne bağlanmak, ortalama başarının keyfini sürmemizi engelleyebilir. Bu kuralın ardında bireylerin kendi çabasıyla toplumda yükseldikleri fikri yatmaktadır ve bu mit de çürütülmeye son derece layık bir mittir.
Özetle bir odadaki en zeki ve en iyi kişi olmamanız hiçbir işe yaramadığınız anlamına gelmez. İyi bir sporcu değilseniz bile dışarıya çıkıp spor yapıyor olmanız nihayetinde size iyi gelen bir şeydir. Bir şeyin bize keyif vermesi için bu şeyde en iyi olmamıza veya en iyi olmaya çalışmamıza gerek yok. Replikasyon çalışmaları da bu çerçevede bizler için bir kıssadan hisse çıkarıyor: Eğer kafamıza koyarsak bir alanda performansımızı artırabiliriz, ancak başarılı olmak için, inanılmaz hayallerin peşinden koşmak zorunda değiliz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 47
- 17
- 12
- 6
- 4
- 3
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Vox | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. N. Macnamara, et al. (2019). The Role Of Deliberate Practice In Expert Performance: Revisiting Ericsson, Krampe & Tesch-Römer (1993). Royal Society Open Science, sf: 190327. doi: 10.1098/rsos.190327. | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. A. Ericsson, et al. (2005). The Role Of Deliberate Practice In The Acquisition Of Expert Performance.. American Psychological Association (APA), sf: 363-406. doi: 10.1037/0033-295X.100.3.363. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Gladwell. (2008). Outliers. ISBN: 9780316040341. Yayınevi: Hachette UK.
- ^ S. Daily. 'Power Poses' Don't Work, Eleven New Studies Suggest. (11 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2022. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. N. Macnamara, et al. (2014). Deliberate Practice And Performance In Music, Games, Sports, Education, And Professions: A Meta-Analysis. SAGE Publications, sf: 1608-1618. doi: 10.1177/0956797614535810. | Arşiv Bağlantısı
- ^ V. A. R. Kunert. The 10,000-Hour Rule Is Nonsense. (18 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Brain's Idea | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Bradley. Why Gladwell’s 10,000-Hour Rule Is Wrong. Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Z. Hambrick, et al. Practice Does Not Make Perfect. (29 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Slate | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. N. Macnamara, et al. (2016). The Relationship Between Deliberate Practice And Performance In Sports. SAGE Publications, sf: 333-350. doi: 10.1177/1745691616635591. | Arşiv Bağlantısı
- S. Magazine, et al. The 10,000 Hour Rule Is Not Real. (20 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 03:47:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13233
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.